Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A nagyra tisztelt zenepedagógus nevét vette fel az iskola

A kapuvári alapfokú művészeti iskola névadója a tanítás mellett főleg néprajz- és népzenekutatással foglalkozott, de munkássága révén a néptánchoz is erősen kötődött. Az intézmény úgy döntött, hogy a  mostani tanévet dr. Barsi Ernő Alapokú Művészeti Iskola néven kezdi meg.

A névválasztás kiemelkedő esemény az intézmény életében – nyilatkozta nemrég televíziónknak Csitei Gábor, a kapuvári alapfokú művészeti iskola igazgatója. Hozzátette: jogszabályi változás miatt módosították az iskola elnevezését. Köztudott, hogy az intézmény nemcsak Kapuvár területén, hanem a térség több településén is kifejti  tevékenységét.
Dr. Barsi Ernő zenepedagógus munkássága révén több szállal kötődött a Rábaközhöz, ráadásul a környéken tanító pedagógusok közül sokan részt vettek az Apáczai Csere János Kar egykori főiskolai tanárának óráin, így szinte mindannyian kapcsolatba kerültek vele. A néprajzkutató Daloló Rábaköz című kiadványaiban a tájegység zenei kultúráját dolgozta fel, melyet előadásain szintén széles körben ismertetett. Dr. Barsi Ernő lektorálta Sárközi Rudolf kapuvári zenetanár daloskönyvei.

A tavaly augusztusban elhunyt zenetörténész leánya, Barsi Hajnalka révén néhány kiállítási tárggyal fog gazdagodni a kapuvári iskola – mesélte Csitei Gábor. Továbbá olyan programokat terveznek, amelyekkel hozzájárulnak a néprajzkutató szellemiségének megőrzéséhez. A Barsi-napokat elsősorban művészeti iskolák részére szervezik, melyeken a gyerekek a zenetudós kulturális és népművészeti tevékenységével ismerkedhetnek meg.

Beküldés dátuma: 2014. 09. 09.

Kapcsolódó hírek

  • Gartai jubileumi emlékév

    Búcsúi szentmisével vette kezdetét Kapuvár és Garta egyesítésének 100. évfordulója, Garta alapításának 360.

További hírek

DANUBIUS play