Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A minőségi bortermesztés és -fogyasztás követei

2010 tavaszán harminc taggal  alakult a csornai borklub. Bognár Lászlót és feleségét egyik barátjuk hívta meg Sárvárra, a Nádasdy-vár különtermébe, ahol szintén az e terület iránt érdeklődő emberek találkoztak egymással. Bognár László néhány évig érlelte magában a gondolatot (mint ahogy a jó bort), majd az ottani tapasztalatokat leszűrve, egyszer csak elhatározásra jutott: borklubot alakít Csornán. A Rábaközben tíz-tizenkét olyan ismerősének szólt, akiről tudta, hogy kifinomult ízléssel válogatja meg az italokat. A meghívottak szintén értesítették barátaikat, így könnyedén összejött a harminc fős csapat, mely összetétel szempontjából heterogén. A különböző korú, világnézetű és szakmából érkezett egyének kizárólag a borról értekeznek, s arra, hogy ez a jövőben is így maradjon, az alapító Bognár László személye a biztosíték. Egy valami biztos, hogy közös bennük: értenek a szőlőhöz, ami bőven elég ahhoz, hogy jól érezzék magukat a társaságban.
A havi összejöveteleken általában húsz-huszonöten vannak jelen, mely nagyon ideális létszám a jó kedélyű beszélgetésekre. Ilyenkor öt-hatféle bor kerül a terítékre, jobban mondva a pohárba. A kóstolás után természetesen repetára is van lehetőség a kedvenc ízekből, de három-négy deciliternél több nem szokott elfogyni.
Bognár László nem annyira a kedvenc borokról, mint inkább favorizált borvidékekről szokott beszélni. A reduktív eljárással nagy tételben készülő borok megjelenése óta pedig még óvatosabban nyilatkozik az egyes fajtákról, melyek pincészetenként is eltérő ízt produkálnak. A klubvezető megfogalmazta azt az érzést, amelyet a maguk szakterületén már sokan átélhettek: minél többet foglalkozik valamivel – esetében a borral –, annál inkább rájön, hogy még mennyi mindent meg kellene ismernie ebből a tudományágból.
A borbíró képesítéssel rendelkező farádi Németh Ferenc televíziónknak korábban már elmesélte, hogy miként került e foglalatosság közelébe. Érdekes, hogy harminc-negyven éves koráig rá se rittyentett a borra, ráadásul nem is szerette, mígnem a kezébe került egy olyan könyv, amelyből a magyar borkultúra- és készítés titkait olvashatta. Rájött, hogy e területtel szakmai hozzáértés nélkül nem sokra megy, ezért belevágott a borászat tudományának sok éves megismerésébe. Balatongyöröki kis szőlőjében gyakorolta a szakma fortélyait, és beválasztották a keszthelyi borlovagrendbe. Visszatérve a Rábaközbe, a kiváló talajon itt mindig jelen volt a bor – fogalmazott Németh Ferenc, aki a bágyogszováti „boros találkozón” örömmel tapasztalta, hogy igényesebbek az emberek, mert csak jó minőségű vörös és fehér szőlőlével találkozott. A szakértő szerint a kiváló ízt az garantálja, ha mindig a talajnak megfelelő fajtát ültetik el, az időjárás negatív hatásait pedig a pincetechnológiával lehet ellensúlyozni. A Rábaközben több olyan borkedvelő gazdát ismer, akinél kiváló innivaló készült.
A csornai borklub tagjai szívesen állnak az érdeklődők rendelkezésére, s céljukként tűzték ki, hogy minél jobban elköteleződjenek a kiváló borok elterjesztésében.


Bognár László, a csornai borklub vezetője a Bágyogszovátért Közhasznú Egyesület által szervezett idei borverseny alkalmából említette Csorna szülöttjének nevét, aki sokra vitte ezen a téren (Rábaközi Magazin május 16-i száma: A borkészítés és -fogyasztás kultúráját hirdetik), olyannyira, hogy 2011-ben megkapta a borászszakma legrangosabb elismerését. Vida Péterről tehát az első leglényegesebb információ, hogy csornai születésű (jusson nekünk is a jóból alapon, személyét hadd sajátítsuk ki már egy kicsit!), s élete első tíz esztendejét a premontrei rendház múzeumi szárnyának emeleti részén kialakított lakások egyikében töltötte. Mivel anyai ágon Szekszárd környékéhez kötődik, iskoláit már ott folytatta, és a borászkodást is azon a vidéken fejlesztette tökélyre. Bognár László csak felsőfokon tudott beszélni az Év Bortermelőjéről, aki kiváló emberként vált ismertté, továbbá idejét hittel és odaadással áldozza az ember, a bor és a természet hármasának titkos összefüggésére. A csornai borklub a város neves szülöttjét tiszt
Beküldés dátuma: 2012. 07. 25.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Kapuvár egykori focistája irányítja a KSE-t

  Kapuvár focicsapata nyolc éven át játszott az NB III-ban. A KSE vezetője szerint hullámzó teljesítménnyel, de mégis mutattak valami állandóságot a város sportéletében.

 • Kívül-belül megszépült az evangélikus templom

  Beledben április 13-ára Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspökének prédikációs szolgálatával hálaadó istentiszteletet terveznek a nemrég felújított evangélikus templomban.

 • A Mi Hazánk Mozgalom szimpatizánstalálkozója Csornán

  A Mi Hazánk Mozgalom egyik politikai konglomerátummal sem társul – jelentette ki Toroczkai László csornai látogatása alkalmával.

 • Erős táncos közösség a Pántlika

  A Pántlika Néptáncegyüttestől és az utánpótlásbázist jelentő Timaffy László Alapfokú Művészetoktatási Intézményből lehetőség szerint valamennyi korosztály képviselteti magát évszaktól függetlenül, egész esztendőn át a különböző kulturális rendezvényeken.

 • Céltudatos karatésok a Castrumban

  A fiatal utánpótlás versenyzők eredményeivel 2018-ban a Castrum a legjobb tíz klub között végzett az országos pontversenyben.