Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A megyei önkormányzat megváltozott feladatairól beszélgettünk

2012. január 1-jével átalakult a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat, mely az intézmény esetében elsősorban létszámbeli karcsúsodást jelent. A huszonhat fővel dolgozó szervezet feladatköre is átalakult: miközben megszűnt a klasszikus intézményfenntartó szerepe, Kóczán Zoltán alelnök szerint még közelebb kerültek a megye 183 településéhez. A megyei önkormányzat apparátusa többek között területfejlesztési és idegenforgalmi feladatokat lát el, de hozzájuk tartozik a határon átnyúló kapcsolatok erősítése is, és ebbe az átfogó munkába bevonják a civil szervezeteket, a kamarákat és az egyéb társszerveket is. A helyhatóságokkal és a kormányhivatallal ugyancsak rendszeres párbeszédet tartanak fenn, s a felmerült problémákat közösen beszélik meg.
Visszatérve a területfejlesztésre: jelenleg az előkészítés fázisánál tartanak, hiszen hosszabb távra, egészen 2020-ig terveznek, mert szeretnék az eddig elmaradt fontos újításokat végrehajtani. A feladatokat mindenekelőtt rangsorolni kell, hisz anyagi háttér nélkül nem lehet előbbre lépni. Honnan lesz pénz az ütemtervben szereplő teendőkre? A kormány e célra szánt forrásait ki kell egészíteni az uniós pályázati támogatásokkal. Település szerte nagy jövőt látnak az ipari parkokban, illetve az oda betelepülő vállalkozásokban, melyek megélhetést nyújthatnak a helyi munkavállalóknak. A megyei közgyűlés alelnöke megemlítette Ausztriába ingázó honfitársainkat, akik a szomszédban kétszeres, háromszoros bérért dolgoznak, ezért az sem mindegy, hogy a letelepülni szándékozó cégek mennyire fizetőképesek.

Az intézményrendszer átszervezése az ún. jó állam megteremtését célozza meg, mely elsősorban takarékos működést jelent. A megyei alelnök utalt a múzeumokra, a könyvtárakra, a levéltárakra, amelyek a településekhez fognak kerülni, de a megyei önkormányzat is jól példázza az olcsóbb államot, mert ötvenhárom fő helyett huszonhat ember látja el a feladatokat. Tizennyolc intézmény került megyén kívüli kezelésbe, melyek közül Kóczán Zoltán a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet alá rendelt Petz Aladár Megyei Oktató Kórházat, mint az egyik legfajsúlyosabbat említette. A többi egységet a Győr-Moson-Sopron Megyei Intézménykezelő működteti, de ez a megoldás közel sem végleges, hisz bármikor megváltozhat, és bizonyos intézmények a minisztériumok alá sorolódnak – derült ki a riportból.
A kapuvári fürdőfejlesztést két döntés fogja meghatározni: politikai és gazdasági. Az előbbire jellemző, amikor a ’70-es években kiépítették a Vas megyei Bükfürdőt. Kóczán Zoltán úgy véli, hogy Győr-Moson-Sopron megyében  ehhez hasonló kezdeményezésre van szükség, mert Hegykő, Kapuvár, Csorna, Lébény, Lipót, Mosonmagyaróvár és Győr mind-mind számításba jöhet, továbbá a határ közelsége, hisz onnét is jöhetnek fürdővendégek. Ebben az esetben nem a szezonális üdültetésről, hanem az egészségturizmusról beszélünk, mert megyénk rengeteg olyan természeti kinccsel rendelkezik, amely vonzó lehet a távolabbról érkezők számára.
Kóczán Zoltán megyei közgyűlési feladatai mellett Kapuvár érdekeiért lobbizik, ami a város önkormányzati képviselője szerint teljesen természetes, hisz az ő feladata, hogy mindent megtegyen Beküldés dátuma: 2012. 07. 04.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Mire számíthatnak a Csukásba jelentkező diákok?

  A végzősöknek 2019. február 15-éig kell leadniuk a jelentkezési  lapokat általános iskolájukban, ahonnét a célintézményekhez továbbítják a kitöltött íveket.

 • Rómában nagyra értékelik a kapuváriak főzőtudományát

  A Rómába utazó kapuvári küldöttség igazi csapatmunkában látott neki az ebédfőzésnek. A könnyfakasztó műveletek alól sem vonhatta ki magát senki: a polgármester a többiekkel együtt  aprította a töménytelen mennyiségű hagymát.

 • 130 éves a rábapordányi tűzoltó egyesület

  Nehéz lenne számszerűsíteni az elmúlt százharminc esztendőben elvégzett tűzoltási feladatokat, de Márkus János megjegyezte, hogy szívből segítettek az embereken.

 • Megemlékezés a doni harcok áldozataira

  A 2012-ben alakult Kapuvári Bográcsos Egyesület főleg gasztronómiai programok szervezésével szerzett magának ismertséget, de nemcsak a konyhaművészetek keltették fel az érdeklődésüket.

 • Megemlékezés a doni katasztrófára

  A 2. magyar hadsereg tragédiája, a volt Szovjetunió területén, a Don folyó mellett embertelen körülmények között elhunytak emléke előtt tisztelegtek Csornán.