Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

A magyar nemzet egyik legősibb ünnepnapja Kapuváron

Szent István király, Magyarország fő védőszentjének ünnepén  a Kapuvári Lóbarátok Egyesülete és a kapuvári népviseletbe öltözött helyiek – az ősi hagyományt folytatva – lovas hintón szállították az új kenyeret a Szent Anna-plébániatemplom oltárához. 

A szentmisét Radó Tamás plébános celebrálta. Az augusztus 20-i megemlékezést Szent István és Boldog Gizella királyné szobránál folytatódott, ahol a Kapuvári Haydn Vegyeskar Jászai-Horváth Elemér Szent István király versének zenés feldolgozását és Oláh Ibolya Magyarország című dalát adta elő.
– Ezer év múlva, igazat kell adnunk Istvánnak, mert amit leírt, ma is megállja a helyét – utalt Ivanics Ferenc első királyunk Imre herceghez írt intelmeire. Géza fejedelem halála után István pontosan tudta, hogy mit kell tennie és 1000 karácsonyán európai szokások szerint koronáztatta magát királlyá, hogy aztán átvezesse a magyarokat a kalandozó korból egy stabil ország irányába – folytatta a a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés alelnöke, aki szerint nekünk a 21. században élőknek az a feladata, hogy hagyományainknak, kultúránknak megfelelően kövessük a Szent István által kijelölt egyenes utat.
Az egyre gyorsuló információtechnológia korában mind nagyobb felelősség terheli az egyént, mert nem mindegy, hogy viszonyul a közösséghez. – Kapuvárra azért jó jönni, mert itt érzi az ember a közösség erejét. Az ilyen közösség meg tudja mutatni, hogy mire képes, mint a Hámori György polgármester által vezetett Kapuvár, ahol látható a fejlődés. Gyönyörű, korszerű várossá alakult Kapuvár – folytatta a szónok.
A 21. század elején egyre több érték kérdőjeleződik meg, de egyértelmű számunkra a Szent István által kijelölt európai út, hiszen ide tartozunk, tudásunkkal, hitünkkel, szorgalmunkkal ezt a kultúrát gazdagítottuk évszázadokon keresztül.
A beszédet követően a tisztelegni szándékozók elhelyezték koszorúikat első keresztény magyar királyunk és felesége szobránál. A zenei aláfestést a Mihálka Jenő Fúvós Egyesület tagjai biztosították.

Beküldés dátuma: 2021. 08. 30.

Kapcsolódó hírek

További hírek