Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A magyar kultúra tárgyi emlékeit kutatja

Gondos Béla a Gartai Népfőiskola Egyesület meghívására érkezett Kapuvárra, ahol a magyar kultúra tárgyi emlékeiről, ezen belül pedig a templomokról, várakról és kastélyokról tartott előadást. Eddig kiadott köteteit nem annyira művészettörténeti, hanem inkább idegenforgalmi megközelítésben írta meg, de mégsem útikönyvekről van szó – jellemezte maga a szerző a kiadványait. Az ismertető szövegek és a fotók a műemlékkutató gondozásában jelennek meg. A korábban újságárusként tevékenykedő Gondos Béla megemlítette írótársát, Horváth Zoltánt, aki a közös munkában kiadóként is közreműködik.
A népfőiskola előadója évtizedek óta, de nem hivatásszerűen foglalkozik a történelmi épületekkel. Magánemberként tett kirándulásai során annyira megragadták az élmények, hogy szerette volna jobban megismerni a témát. A magyarság szétszóródott emlékei után kutat a Kárpát-medencében, sőt egész Európában. A várak és a kastélyok mellett feljegyzi és lefotografálja az ábrázolásokat, a szobrokat, az idegen földben nyugvó hazafiak sírjait. A nyugdíjas könyvterjesztő ma már csak rendezvényeken árulja kiadványait, mellette viszont idegenvezetőként kalauzolja a turistákat. Szíve szerint sokfele menne, de útjai nagy részében az erdélyi tájakat érinti. Mint mondta: családja mindig is Budapesten élt, de a természetes érdeklődés nehezen befolyásolható.
Gondos Béla eddig megjelent közel húsz kiadványában más nagyobb földrajzi tájegységek is szerepelnek, de akkor érezné igazán jól magát, ha a teljes Kárpát-medencei műemlékkincset feldolgozhatná, amely szerinte negyven kötetet is megtöltene. Sosem próbálkozott a pályázatokkal, tehát tevékenységéhez saját erőből teremti elő az anyagiakat. Az olvasók érdeklődése nem hiányzik, de mivel csökken a vásárlási kedv, kicsit kockázatos a vállalkozása. Sikerként éli meg, ha előadásaival annyira felkelti az érdeklődést egy-egy épület iránt, hogy megindul oda a turisták hada. A kutató tudja, hogy terveit nem lehet egyetlen életpálya során maradéktalanul véghezvinni, de amíg tudja, folytatja a munkát.
Beküldés dátuma: 2012. 02. 29.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Tanácsadó testület segíti az atya munkáját

  – Jó dolgozni ebben a beledi egyházközségben, csak egy szívfájdalmunk van, hogy kevés a gyerek a szentmiséken.

 • Becsengettek a kapuvári iskolákban

  Az elsősök eleinte csak tizenöt-húsz percig képesek figyelemmel kísérni az órákat, ezért a tanítók sok intenzív mozgást és játékot csempésznek be mindennapjaikba.

 • Sorban újulnak meg Csorna utcái, közterei

  A 2014-ben megalakult csornai képviselő-testület jelenleg a tizenhetedik felújított utcánál tart, és előkészítették a következő két szakasz rendbetételét is.

 • Új igazgató a katolikus intézmény élén

    „Veni Sancte”, azaz Jöjj Szentlélek! imádsággal indult a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda 2018/2019-es nevelési éve, majd a püspök által celebrált szentmise után ünnepélyes tanévnyitón vettek részt a gyerekek és az intézmény pedagógusai.

 • Megújult környezetben várják a gyerekeket

  Idén ősztől közel hetven gyermeket várnak a beledi óvodába. Sokak által várva várt eseménnyel kezdődik a 2018/19-es nevelési év Beledben, mert a gyerekek és az óvónők végre birtokukba vehetik a felújított óvodát.