Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A magyar kultúra tárgyi emlékeit kutatja

Gondos Béla a Gartai Népfőiskola Egyesület meghívására érkezett Kapuvárra, ahol a magyar kultúra tárgyi emlékeiről, ezen belül pedig a templomokról, várakról és kastélyokról tartott előadást. Eddig kiadott köteteit nem annyira művészettörténeti, hanem inkább idegenforgalmi megközelítésben írta meg, de mégsem útikönyvekről van szó – jellemezte maga a szerző a kiadványait. Az ismertető szövegek és a fotók a műemlékkutató gondozásában jelennek meg. A korábban újságárusként tevékenykedő Gondos Béla megemlítette írótársát, Horváth Zoltánt, aki a közös munkában kiadóként is közreműködik.
A népfőiskola előadója évtizedek óta, de nem hivatásszerűen foglalkozik a történelmi épületekkel. Magánemberként tett kirándulásai során annyira megragadták az élmények, hogy szerette volna jobban megismerni a témát. A magyarság szétszóródott emlékei után kutat a Kárpát-medencében, sőt egész Európában. A várak és a kastélyok mellett feljegyzi és lefotografálja az ábrázolásokat, a szobrokat, az idegen földben nyugvó hazafiak sírjait. A nyugdíjas könyvterjesztő ma már csak rendezvényeken árulja kiadványait, mellette viszont idegenvezetőként kalauzolja a turistákat. Szíve szerint sokfele menne, de útjai nagy részében az erdélyi tájakat érinti. Mint mondta: családja mindig is Budapesten élt, de a természetes érdeklődés nehezen befolyásolható.
Gondos Béla eddig megjelent közel húsz kiadványában más nagyobb földrajzi tájegységek is szerepelnek, de akkor érezné igazán jól magát, ha a teljes Kárpát-medencei műemlékkincset feldolgozhatná, amely szerinte negyven kötetet is megtöltene. Sosem próbálkozott a pályázatokkal, tehát tevékenységéhez saját erőből teremti elő az anyagiakat. Az olvasók érdeklődése nem hiányzik, de mivel csökken a vásárlási kedv, kicsit kockázatos a vállalkozása. Sikerként éli meg, ha előadásaival annyira felkelti az érdeklődést egy-egy épület iránt, hogy megindul oda a turisták hada. A kutató tudja, hogy terveit nem lehet egyetlen életpálya során maradéktalanul véghezvinni, de amíg tudja, folytatja a munkát.
Beküldés dátuma: 2012. 02. 29.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Kapuvár egykori focistája irányítja a KSE-t

  Kapuvár focicsapata nyolc éven át játszott az NB III-ban. A KSE vezetője szerint hullámzó teljesítménnyel, de mégis mutattak valami állandóságot a város sportéletében.

 • Kívül-belül megszépült az evangélikus templom

  Beledben április 13-ára Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspökének prédikációs szolgálatával hálaadó istentiszteletet terveznek a nemrég felújított evangélikus templomban.

 • A Mi Hazánk Mozgalom szimpatizánstalálkozója Csornán

  A Mi Hazánk Mozgalom egyik politikai konglomerátummal sem társul – jelentette ki Toroczkai László csornai látogatása alkalmával.

 • Erős táncos közösség a Pántlika

  A Pántlika Néptáncegyüttestől és az utánpótlásbázist jelentő Timaffy László Alapfokú Művészetoktatási Intézményből lehetőség szerint valamennyi korosztály képviselteti magát évszaktól függetlenül, egész esztendőn át a különböző kulturális rendezvényeken.

 • Céltudatos karatésok a Castrumban

  A fiatal utánpótlás versenyzők eredményeivel 2018-ban a Castrum a legjobb tíz klub között végzett az országos pontversenyben.