Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A legendás hősök már életükben halhatatlanná válnak

Aki életében olyan jelet, üzenetet hagy az emberiségre, amely örök tanulságul szolgál, azon nem foghat a múló idő. – Sorsukban milliók ismerik fel vágyaikat, törekvéseiket, és látják meg sikereiket vagy kudarcaikat. Ezért mondhatjuk el a hősökről, hogy arcuk mindannyiunk arca, és ha rájuk pillantunk, szinte magunkat látjuk – mondta el gondolatait a Beleden megrendezett 1956-os ünnepségen Tompáné Balogh Mária. A polgármester a folytatásban arra utalt, hogy akik vállalkoznak a nagy tettekre, sosem önmagukért, hanem a meg nem született jövőért teszik.
Az ünnepi szónok szerint nem is olyan egyszerű a forradalom és szabadságharc időszerű üzenetét összefoglalni, mert aki ezen fáradozik, azt könnyen kettős érzés kerítheti hatalmába: lehet örülni a kivívott szabadságnak, de keserűséget okoz az elvesztett függetlenség. Világra szóló győzelemről, ugyanakkor maga alá gyűrő vereségről beszélhetünk ’56 kapcsán, amely kettős gondolatokat nem a képzelet szülte, hanem maga a véres valóság. – Mégis jóval több okunk van örülni, mert 1956-ra utalva olyan történelmi eseményre emlékezünk, amelyben a jó és a rossz egyértelműen elvált egymástól. Mi, magyarok, a jó oldalon álltunk! – reagált Tompáné Balogh Mária. Fel kell ismernünk az egyetlen járható utat, mely nem választás kérdése. Ezek azok a pillanatok, amikor feketén-fehéren elválik egymástól a hős és az áruló. 1956 nagyrészt a fiatalokról szólt, mert ők voltak azok, akik a leghamarabb küzdötték le félelmüket, és érezték meg a szabadság friss levegőjét.
A beledi művelődési házban tartott ünnepi megemlékezés szereplői a helyi általános iskola 8/a és 8/b osztályos tanulói voltak. Beküldés dátuma: 2012. 10. 31.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Kapuvár egykori focistája irányítja a KSE-t

  Kapuvár focicsapata nyolc éven át játszott az NB III-ban. A KSE vezetője szerint hullámzó teljesítménnyel, de mégis mutattak valami állandóságot a város sportéletében.

 • Kívül-belül megszépült az evangélikus templom

  Beledben április 13-ára Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspökének prédikációs szolgálatával hálaadó istentiszteletet terveznek a nemrég felújított evangélikus templomban.

 • A Mi Hazánk Mozgalom szimpatizánstalálkozója Csornán

  A Mi Hazánk Mozgalom egyik politikai konglomerátummal sem társul – jelentette ki Toroczkai László csornai látogatása alkalmával.

 • Erős táncos közösség a Pántlika

  A Pántlika Néptáncegyüttestől és az utánpótlásbázist jelentő Timaffy László Alapfokú Művészetoktatási Intézményből lehetőség szerint valamennyi korosztály képviselteti magát évszaktól függetlenül, egész esztendőn át a különböző kulturális rendezvényeken.

 • Céltudatos karatésok a Castrumban

  A fiatal utánpótlás versenyzők eredményeivel 2018-ban a Castrum a legjobb tíz klub között végzett az országos pontversenyben.