Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A lakosság előnyét fogja látni a változásnak

A törvény módosítása miatt különváltak az önkormányzati és államigazgatási hatáskörök. Utóbbiakkal a január elsején felálló járási hivatalok foglalkoznak, a többi, nagyobb helyismeretet igénylő feladat pedig a polgármesteri hivatalnál maradt. Az állampolgárok mindebből nem vesznek észre semmit, mert a titkárságon azonnal eligazítják őket, az ügysegédek pedig heti két alkalommal  összegyűjtik és továbbítják a folyamatban lévő feladatok dokumentumait a kapuvári járási hivatalhoz. Mindebből látszik, hogy  az ügyfeleknek nem kell oda-vissza utazgatniuk, hogy a szükséges határozatokat megszerezzék, mert ezt elvégzik helyettük a szakemberek – tájékoztatott dr. Gál László jegyző. Eddig az ő hatáskörébe tartoztak a közgyógyellátással kapcsolatos dolgok és az ápolási díjak, melyek a gyámhatósági feladatokkal együtt a járási szakemberekhez kerültek. A szociális ügyek közül továbbra is a jegyző dolga az átmeneti segélyek és a lakhatási támogatások előkészítése, melyekkel kapcsolatban a végső döntést a képviselő-testület hozza meg. Ugyancsak a jegyző foglalkozik az üzletek működési engedélyének kiadásával, valamint a birtokvédelmi ügyekkel. Dr. Gál László hozzátette: A törvényesség vonatkozásában még fokozottabb felelősség hárul a jegyzőkre, és továbbra is a feladatuk marad a testületi munkák előkészítése és a bizottsági teendők koordinálása.
A Beledi Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozó településeket figyelembe véve a körjegyzőségnél dolgozó köztisztviselők száma 13-ról 18 főre emelkedett. A költségvetési törvény pontosan meghatározza, hogy a Beled méretű város esetében mekkora létszámot foglalkoztathatnak, aminek maximumát 20 főben állapították meg. 2013 január elsejétől egyébként a beledi önkormányzathoz csatlakozott Répceszemere is. Eleinte problémát jelentett, hogy bizonyos jogszabályok – például az államháztartási törvény és az önkormányzatokat érintő egyes szabályozók –  között nem volt meg az összhang. Ilyen esetekben a józan észre hagyatkozva próbáltak úrrá lenni az átmeneti ellentmondásokon – derült ki a televíziós nyilatkozatból.
A körjegyzőséget hat település alkotja: Beled, Dénesfa, Edve, Vásárosfalu, Rábakecöl és a legutóbb csatlakozott Répceszemere. A közös hivatal létrehozása előtt össze kellett hangolni az ügyfélfogadási rendeket,  így a munka során először felmérték a hivatalok egyenkénti igényeit, hogy a korábbiakhoz képest egyik se szenvedjen csorbát. – A hivatal azon szegmenseit sikerült megerősíteni, amelyekre eddig kevesebb figyelmet fordítottunk, gondolok itt az adócsoportra – fogalmazott a körjegyző. Mostantól még nagyobb jelentősége lesz a helyi bevételeknek, hiszen ezek fogják biztosítani a fejlesztésekre szánható főbb forrásokat. Január 1-jétől fiatal projektmenedzser figyeli a pályázati kiírásokat, különösen a kijjebb eső Dénesfa és Répceszemere vonatkozásában, továbbá a pályakezdő diplomás szakember feladata lesz a civil szervezetekkel való kapcsolattartás is. Az öntevékeny csoportok sem számíthatnak a jövőben jelentős önkormányzati támogatásra, ezért számukra is egyre fontosabbak lesznek a pályázati lehetőségek.

Az  önkormányzatoknál maradt és a járási hivatalhoz átkerült ügyeket tehát ezentúl is egy helyen lehet elintézni – foglalta össze a legfontosabbakat dr. Gál László. A jegyző hozzátette: október 1-jétől annyi változás várható, hogy Beledben is megnyílik a Kormányablak, ahol teljes körű ügyintézéssel várják az érdeklődőket. Ez konkrétan azt jelenti, hogy nem az ügysegédek fogják továbbítják az előkészített iratokat Kapuvárra, hanem az érintettek helyben megkapják a határozatokat. – Ilyen volumenű változás nem volt a közigazgatásban eltöltött 35 évem alatt – fűzte az elhangzottakhoz dr. Gál László, aki szerint a mostani átmeneti időszak arra jó, hogy felismerjék a rendszerben rejlő esetleges hibákat, de az átalakítás hosszú távon helyreteszi a közigazgatást.
Beküldés dátuma: 2013. 01. 30.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.