Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A kultúráért nem feltétlenül kell a nagyvárosba menni

Fennkölt hangulatban kezdődött a bágyogszováti egyházközség családi majálisa, miután a győri bazilika idén nyolcvanadik évfordulóját ünneplő Palestrina kórusa Katona Tibor karnagy vezetésével a reneszánsz zene első igazi nagymesterének, a flamand származású Josquin de Prés, Ave vera virginitas (tengernek fényes csillaga) című motettájával köszöntötte a Szűzanyát a község templomában. Szinte megfeledkezve a rájuk váró sok-sok mulatságról, még a gyerekek is fesztelenül hallgatták a gyönyörű kórusműveket. A csornai származású Bognár István – aki jelenleg a soproni Szent Margit-templom plébánosa – által bemutatott szentmise után a Család Éve programhoz kapcsolódott a kicsiknek és nagyoknak szóló délutáni rendezvény. A szervezők minden lehetséges helyet kihasználtak, hogy jól érezze magát a közönség: a garázsban főtt az őz- és sertéspörkölt, az asszonyok palacsintával készültek, a sátor alatt zajlott a rajzverseny, mögötte pedig veterán autókban gyönyörködhettek a négy kerék szerelmesei, hátul pedig ugrálóvár vonzotta mágnesként a kicsiket. A közeli büfében további ínyencségeket lehetett beszerezni. A zserbó- és pogácsasütő-verseny után estefelé Csorba János zenekarvezető irányításával a győri Friend Big Band koncertje szórakoztatta a nagyérdeműt.
– A család az életet jelenti Horváth Istvánné számára, akinek rokonai kissé szétszóródtak a környéken, de tartják a kapcsolatot. Németh Zoltánné két nagylánya már férjhez ment, és négy fiú unokával gyarapodott a család. Amikor csak tehetik, összejön a família; jót esznek, isznak, beszélgetnek, az idősebbek elmondják fiatalkori történeteiket. – A legtöbb család összetart, kivételek meg mindig voltak – tette hozzá Horváth Ferencné.
Németh István plébános a katolikus püspöki kar gondolatát idézte, amikor arról beszélt, hogy az egészséges lelkületű keresztény családokból, mint apró sejtekből épülhet fel a társadalom egésze. Mivel a bágyogi és a szováti egyházközséghez alig több mint egy éve kapcsolódott Bodonhely, valamint Rábaszentmiklós, még össze kell szoknia a családoknak - jegyezte meg a pap. – A közeledést és az egységet próbáljuk ezzel a rendezvénnyel megvalósítani – hangzott az interjúban.  A bágyogszováti pap rendezvényszervezői mivoltáról így nyilatkozott: az ilyen és ehhez hasonló összejövetel az emberek javát szolgálja,  mivel a lelkipásztor a közösségért van,  maga is igyekszik hivatását e célnak szentelni.

Beküldés dátuma: 2011. 06. 01.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Egy éve alakult újjá Kapuvár Város Fúvószenekara

  Az előrevivő céloknak megtartó ereje lehet egy amatőr csapat életében – mondta Kőszegi-Németh József.

 • Import helyett magyar hagyma kerüljön a boltokba

  Családi János a zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkozó rábaközi gazdák jelenlegi helyzetét elemezte, de azt is elmondta, hogy milyen jövő várható az ágazatban.

 • Falusi közösség nincs civil szervezetek nélkül

  Hatalmas értéket képvisel a civil erő, melynek közreműködése nélkül hamar elfelejtődnének hagyományaink, sőt ellátórendszerek kerülnének végveszélybe, de nélküle a sportélet sem lenne olyan, amilyennek megszoktuk és megkedveltük.

 • Friss lendülettel és új vezetővel kezdte meg idei munkáját a nyugdíjasklub

  Csupa szív, lelkes emberek alkotják a beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjasklubot, de tavaly a megszűnés réme fenyegette az összeszokott kis csapatot, mert egyikük sem vállalta az egyesület vezetését, sőt még a városban sem találtak erre megfelelő személyt.

 • I. Rábaközi Farsangi Lovas Karnevál

  Százhuszonhét hátasló, tizenegy fogat és több mint százötven jelmezes vett részt az első alkalommal megrendezett farsangi lovas fesztiválon, mely nemcsak a rábaközieket mozgatta meg: az ország különböző pontjáról érkeztek lovasok, hogy részt vegyenek a téltemető kavalkádon.