A szakács szakmáról Mátyás király korától lehet beszélni, a mesterség oktatása pedig az 1700-as években indult meg hazánkban – mondta Szalai Zoltán, majd hozzátette: a vendéglátóipari iskolák az 1800-as évektől jöttek létre Magyarországon.
 A vendéglátásszervező-vendéglős mestervizsgával rendelkező Szalai Zoltán a nap nagy részében a családi vállalkozásban működő vendéglátóegység adminisztratív feladatait látja el, mellette oktatási intézményekben, illetve saját vendéglőjükben adja át tapasztalatait a fiataloknak. A szakember publikációival személyes „TokaBácsi ÉtekMúzeuma” facebook oldalán találkozhatnak a téma iránt érdeklődők.
A vendéglátásszervező-vendéglős mestervizsgával rendelkező Szalai Zoltán a nap nagy részében a családi vállalkozásban működő vendéglátóegység adminisztratív feladatait látja el, mellette oktatási intézményekben, illetve saját vendéglőjükben adja át tapasztalatait a fiataloknak. A szakember publikációival személyes „TokaBácsi ÉtekMúzeuma” facebook oldalán találkozhatnak a téma iránt érdeklődők.
Diákjai biztatására látott neki „A monarchia konyha nyomában” című könyv megírásának. Miért épp ezt az időszakot választotta? Elmondása szerint ebben a történelmi korszakban forrta ki magát igazán a hagyományos magyar konyhaművészet. A népies ízvilág inkább a falusias régiókra volt jellemző, de a nagyobb városokban már az 1800-as évek derekától szinte ugyanaz volt a menüsor.
Szalai Zoltán a pünkösdi ünnepkörhöz kapcsolódó ételeket kedveli a legjobban. Nyár közeledtével megújult a természet és elérhetőek már a friss zöldségek.
– Az evés nemcsak élvezet, hanem divat is volt, jöttek a különféle hatások, a francia, a német. Mint ahogy manapság, az emberek akkoriban is szeretek menni a divat után – mondta Szalai Zoltán. Vidéken megtermeltek mindent, de hús ritkán került az asztalra mivel nem vágtak hetente marhát, ezért a leggyakrabban csirkét és apróbb vágójószágokat ettek a sültnek valók közül, városokban viszont működtek a vágóhidak, így ott többféle hús került fogyasztásra. A polgári családoknál a szakácsnő válogatta össze az alapanyagokat – tette hozzá. Az 1800-as évekig főleg otthon ettek az emberek, ezért nem jártak vendéglőbe, ezek kialakulásának a fogadókból átalakult szállodák és az 1700-as évektől nyíló kávéházak voltak az alapjaik. A családok nem csak vasárnaponként gyűltek össze közös ebédre. A vendéglátóhelyeken az 1880-as évektől kezdték alkalmazni a szakácsokat. Természetesen akkoriban is szerették az édességet: a fagylaltok, kelt tészták heti egyszer-kétszer szerepeltek a menüsorban. Mivel az alma egész évben elérhető volt, gyakran használták a süteményekhez. Vajas krém legelőször a Dobos tortába került bele, ami nem véletlenül lett világhírű, megalapozta a vajas krémek népszerűségét. A vajas krémes torták elterjedéséig például a grillázs torta volt közkedvelt, melyet a Rábaközben is több helyen készítettek.
Szalai úr nagyapja győrladaméri vendéglőjében tálalta fel a Kis-dunai halászlevet, melynek receptje a családon belül öröklődött, ezért böjti időszakban még ma is ez alapján készül az étel. A vendéglős szerint a magyar ember zsigereibe ivódott a főzés szeretete, tehát szívesen játszik az ízekkel, másrészről pedig a vendégeknek nyújtott örömszerzés motiválja.
Beküldés dátuma: 2022. 02. 22.
 Ünnepi megemlékezés Csornán az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából
	Ünnepi megemlékezés Csornán az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából
	Csorna Város Önkormányzatának ünnepi megemlékezése fáklyás felvonulással vette kezdetét a városháza előtti térről.
 1956-os ünnepi megemlékezés Kapuváron
	1956-os ünnepi megemlékezés Kapuváron
	A szabadság nagyon nagy dolog. Olyan, mint az egészség, akkor vesszük észre, ha már nincs. Az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire, a szabadság és a nemzeti szuverenitás örök értékére, valamint a mártírokra emlékeztek Kapuváron, a Rábaközi Művelődési Központban.
 Az 1956-os forradalom és szabadságharc 69. évfordulójára emlékeztek Beleden
	Az 1956-os forradalom és szabadságharc 69. évfordulójára emlékeztek Beleden
	Tisztelet azoknak, akik 1956-ban felemelték a szavukat, és tisztelet azoknak is, akik ma is őrzik a szabadság lángját a lelkükben! Vannak napok, amelyek nem múlnak el.
 A csornai Arany János EGYMI-ben rendezték meg  a Magyar Diáksport Napja 2025-ös kiemelt programját
	A csornai Arany János EGYMI-ben rendezték meg  a Magyar Diáksport Napja 2025-ös kiemelt programját
	Az Aktív Iskola Program célja, hogy minél élménydúsabb legyen a mozgás a testnevelés órákon, sőt, ez még a mozgásában korlátozott tanulókra is vonatkozzon.
 Új épületszárnnyal bővült az Arany János utcai óvoda Kapuváron
	Új épületszárnnyal bővült az Arany János utcai óvoda Kapuváron
	Közel 400 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült Kapuvár Város Önkormányzata.