Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A közös beszélgetések maradandó élményt jelentenek a nyugdíjasoknak


 

Gombás László egyedüli férfiként „állja a sarat” a huszonöt fős beledi nyugdíjasklubban, pedig aki ide eljön, garantált, hogy nem fog  unatkozni – jegyezte meg a klubvezető. A kéthetente megtartott találkozókon mozgalmas órákat töltenek együtt az életesebb korú beledi lakosok.

Mozgalmasan telt a 2013-as esztendő a beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjasklub tagjainak. A nyár végi Kőszeg–Velem környéki kiránduláson majdnem harmincan vettek részt, szeptemberben pedig a zene világnapját ünnepelték a kultúrotthonban. Az énekkar a katolikus templomban az épület fennállásának 150. évfordulója alkalmából adta elő műsorát. A hónap végén a nyugdíjasok örömmel elkísérték Pallag Jánosnét Budapesre, ahol a művelődésszervező klub működéséért vehetett át kitüntetést. Nem sokkal ezután Milyen a kiskert címmel tévés interjú keretében mondták el az idősebbek tapasztalataikat a növények gondozásáról. A jánossomorjai egészségnapon kilencen képviselték a beledi klubot, a helyi könyvtárban pedig Gárdonyi-felolvasó esten vettek részt. A nyugdíjas énekkarok találkozóján nyolc másik csoporttal adták elő dalaikat a kultúrházban, Rábakecölben és Vásárosfaluban pedig az idősek napi rendezvényen szórakoztatták a közönséget. A nótázó nyugdíjasok természetesen a beledi kortársaikat is köszöntötték. A Luca-napi programon az idősebbek nemcsak mint fellépők járultak hozzá a jó hangulathoz, hanem kivették a részüket a szervezésből is. Az év végi ünnepkör szintén sok eseményt hozott a nyugdíjasok számára.

A tapasztalatok szerint a friss nyugdíjasok nem akarnak csatlakozni a csapathoz, ezért nehéz őket mozgósítani, pedig a város számítana a közreműködésükre. A távol maradó idősek gyakran a fáradtságra hivatkoznak, és sokszor inkább az unokákkal vagy ismerőseik körében töltik szabadidejüket. Gombás László a hezitálóknak kedvcsinálóként elmondta: április 12-én ismét megtartják a nyugdíjasok olimpiáját, a nyugdíjas énekkarok művészeti találkozóját pedig novemberben fogják megrendezni, ezeken kívül további érdekes előadásokat szerveznek.
További érv az otthon maradás ellen: ki kell mozdulni, mert az állandó tévézés és bezártság rosszat szül. A társaságot kerülő emberek inkább saját bajaikkal vannak elfoglalva, de a klubban fájdalmaikat elfelejtik, ezért a találkozókat követően testileg és lelkileg megkönnyebbülve térnek haza.

Mészáros Károlyné 2006 óta tartozik a nyugdíjasok táborába, s mivel ereje teljében érezte magát,  komolyabban kezdett foglalkozni a növényekkel. A házon belül és a kertben egyaránt nevelgeti kedvenceit, melyek közül különlegesebbnek számít a sárga virágzatú, intenzíven növő tulipánfa. A beledi portán illatozó fekete jázmint tavasszal érdemes megnézni – mesélte a nyugdíjas hölgy, aki a földből felnövekvő hajtásokat is felajánlja. A három gyermeket felnevelt asszony növényein kívül két unokáját dédelgeti, bár egyikük már kinőtt  babusgató korszakából, de a kicsi örömmel várja őt az óvodában. Hogy a család többi tagját is megemlítsük: a téglagyárból nyugdíjba vonult Mészáros úr galambokkal foglalkozik, és a kertben vagy a műhelyben tevékenykedik. Ő is megfordult a klubban héhányszor, de aztán elmaradozott, mert hiányolta a férfi társakat. A nyilatkozó feleség ki nem hagyná a nyugdíjasklub rendezvényeit, ezért ha gyermekei nem kérik meg, hogy segítsen, az idősek találkozójára mindig elmegy. A mozgékony beledi nyugdíjas szerint fontos a kikapcsolódás, ezért ha szerét teheti, részt vesz a kirándulásokon is, mert aki többet lát és hall, gazdagabb életet él. Mészáros Károlynét vonzzák Magyarország gyönyörű, felfedezésre váró tájai, ezért szeretne ott lenni az idénre tervezett utazásokon.

Az idősebbek meghatározó erőnek számítanak egy-egy helyi rendezvényen, amelyeken mindig nagy sikert aratnak fellépésükkel. A klub vezetője ha a célkitűzésekre gondol, elégedett, mert programjaikat megvalósították. A szervezett kirándulásokra pedig azok is eljöttek, akik nem tagjai a csoportnak, ráadásul olyan helyeket kerestek fel, ahova egyébként nem jutottak volna el.

Beküldés dátuma: 2014. 02. 04.

Kapcsolódó hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

További hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

 • Megyei Széchenyi iskolák találkozója Csornán

  1995-ben Kajos László egykori iskolaigazgató, valamint Gecsei Edit nyugalmazott magyartanár kezdeményezésére tartották meg először a Széchenyi nevét felvett intézmények megyei találkozóját, melyet a közösségteremtés, a hagyományápolás, és a kulturális programok megrendezése céljából hozták létre.

 • Széchenyi iskolák évről évre visszatérő rendezvénye

  A Kapuvár Térségi Általános Iskola diákjai és pedagógusai is részt vettek a nagy múltra visszatekintő megyei Széchenyi iskolák találkozóján, melyre 2022-ben Csornán került sor.

 • Több év kihagyás után ismét megrendezték a Beledi Pünkösdi Fesztivált

  A beledi pünkösdi fesztivál intézménnyé nőtte ki magát, ezért az önkormányzatnak nemcsak feladata, hanem kötelezettsége is vigyázni rá, ezért a jövőben is meg fogják rendezni – fogalmazott Major Jenő.

 • Emlékezetes, élményekkel teli gyermeknap Kapuváron

  Színvonalas, látványos, sokféle játékelemet felvonultató gyermeknapot tartottak Kapuváron. A megszokott, közkedvelt programok mellett a szervezők minden évben szolgálnak valami újdonsággal a kicsiknek és a nagyoknak.