Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A közönség szeretete hatja át munkájukat

A Biky család 2004 augusztusában telepedett át Kárpátaljáról Magyarországra, közelebbről Csornára. Hogy miért pont a rábaközi városra esett a választás? Többek között itt kínáltak állást a zenész famíliának, s a környéket is alkalmasnak találták arra, hogy a két Biky hölgy megalapozza a jövőjét. A lányok az általános iskola nyolcadik és harmadik osztályát fejezték be, amikor a szülők dolgozni kezdtek a csornai Kerényi György Művészeti Iskolában. A családfő elmondása szerint nem a kedvezőtlenebb körülmények miatt költöztek ide, hiszen sikerült kialakítaniuk az ottani átlagnak megfelelő egzisztenciát, hanem, hogy  Gabriella és Zsuzsanna hazai nyelvterületen tanuljanak tovább.
A feleség zongorista, a férj harmonikán játszik, ezért odaát is zenét tanítottak.  Kárpátalja egyetlen Szatmár vármegyéhez tartozó községében, Nagypaládon, kis művészeti iskolát alapítottak 1989-ben. Az Ukrajna nyugati részén élő közösségre nem jellemző, hogy azzal foglalkoznának, ki milyen  nemzetiségű, mert mindig is békében éltek egymással - mondta Biky Ottó, utalva párja ruszin származására. Tetyanának férjhez menésekor meg kellett tanulnia a magyar nyelvet, de talán az okozta neki a legnagyobb nehézséget, hogy rokonai távol vannak. A feleség az első évet élte meg a legnehezebben, mert úgy érezte, újdonsült csornai munkahelyén  folyvást bizonyítani kell, ami persze azóta is megvan, de már nem azért, hogy alkalmazkodjon az eltérő oktatási formához. Tetyana kedveli hangszerét, és örömmel segíti a gyerekeket a zeneiskolában, s amikor csak teheti, zongorán kíséri a tanulókat a városi rendezvényeken.
A fiatalok talán valamivel rugalmasabbak, de azért a gyerekeknek is le kellett küzdeniük a kezdeti nehézségeket. Biky Gabriella szerint idősebb korukban utólag átértékelték az életükben bekövetkező jelentős változást. A nővér hamar elkerült Győrbe, ahol a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta tanulmányait. Az intézményben sok külhoni diákot képeznek, ezért barátsággal telt ez az időszak. Gabriellát a zenei érettségi után felvették a Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézetére, ahol az első évfolyamon tanul.
Zsuzsanna iskolai évei kissé kuszábban alakultak, mert összeszokott közösséghez kellett alkalmazkodnia, s időközben átszervezték az osztályát, hogy aztán újra együtt legyenek, de barátaira mindig számíthatott. Az általánost befejező lány a győri Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központ másodikas gimnazistája, s ha minden a tervek szerint alakul, akkor építészmérnök szeretne lenni. A kakukktojásnak számító családtag rögtön hozzátette: - A zenei részből innen nézve kilépek, de ugyanúgy fogom szeretni a zenét. Nővére erről így vélekedett: Aki hivatásul választja a zenét, annak rengeteget kell gyakorolnia, húga viszont kedvtelésből foglalkozik vele.
Biky Tetyana a dallamok által nemcsak kikapcsolódni képes, mert a zenemű teljes feloldódást hoz számára. Aki a génjeiben hordozza a muzikalitást, azt  előbb-utóbb úgyis erre a pályára vezeti a sors. Jó maga nem sajnálja, hogy zenész lett, mert örömét leli munkájában. Biky Ottó Csornára kerülése után pár évig “csak”a tanítással volt elfoglalva. Akkor, és most is úgy tekint a gyerekekre, mint egy szépen formálódó építményre, amelyet lépésről lépésre lehet fejleszteni, díszítgetni. Igazgatói feladatai mellett ezek az apró sikerélmények adják neki a legtöbb örömöt. - Amikor a szülő boldog gyermeke produkciója hallatán, az a mi fizetségünk igazán - mondta a zenész család férfi tagja. A televíziófelvételt figyelemmel kísérő nézők Tetyana és Gabriella négykezes zongorajátékával, valamint az apuka és Zsuzsanna talpalávaló muzsikájával lettek gazdagabbak, s a lányok ráadásként dalra fakadtak.
Beküldés dátuma: 2011. 04. 27.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.