Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A követelmény a megbecsülés jele, mint ahogy a szent kereszt az áldozatvállalásé

Valamikor minden községi iskolában ott lógott a szent kereszt, mely Isten emberszeretetének jele és reménységünk forrása - mondta dr. Pápai Lajos megyéspüspök.  Jézus felemeli azt, aki hisz benne, mert nem azért jött, hogy elítélje a világot, hanem hogy üdvösséget szerezzen a benne élőknek. A fiatalok akkor lesznek valóban emberré, ha képesek áldozatot vállalni szeretteikért, és akikben bízunk, azok elé merni kell követelményeket állítani. Elsőre talán nehéznek tűnhet, de ha jó példával és számonkéréssel fordulnak a nevelők a gyerekek felé, akkor segítik igaz emberré válásukat.
A kultúra és a hit nem ellentétes egymással - valószínű azért járultak hozzá a plébánián több mint hatvan évig őrzött kereszt felhelyezéséhez a szili és a hozzá kapcsolódott társ önkormányzatok, valamint az iskola vezetése. Ács Lajos címzetes kanonok bátor, történelmi döntésnek nevezte az elhatározást, hiszen Magyarországon kevés olyan állami iskola működik, ahol ott lenne a kereszt. A közösségekben egyre inkább elhatalmasodó durvaság enyhülését várja a Krisztus-szimbólum  közvetítése által, mert manapság még nagyobb szükség van az ilyen jelképekre. - A kereszt népi kezdeményezésre került a szili iskolába, amit több mint 250 millió forintért újítottak fel. Miért a kereszt? Mert a névadó Szent Istvánhoz is hozzá tartozik, és alázatra nevel. Ebben a községben nagyon sokat beszélnek a hagyományőrzésről, és nekünk ez a nagy feladatunk: átadni a hitet. A kereszt erősíti a gyengét és szelídíti az erőset - idézett a plébános Apor Vilmostól.
Beküldés dátuma: 2011. 05. 11.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Kapuvár egykori focistája irányítja a KSE-t

  Kapuvár focicsapata nyolc éven át játszott az NB III-ban. A KSE vezetője szerint hullámzó teljesítménnyel, de mégis mutattak valami állandóságot a város sportéletében.

 • Kívül-belül megszépült az evangélikus templom

  Beledben április 13-ára Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspökének prédikációs szolgálatával hálaadó istentiszteletet terveznek a nemrég felújított evangélikus templomban.

 • A Mi Hazánk Mozgalom szimpatizánstalálkozója Csornán

  A Mi Hazánk Mozgalom egyik politikai konglomerátummal sem társul – jelentette ki Toroczkai László csornai látogatása alkalmával.

 • Erős táncos közösség a Pántlika

  A Pántlika Néptáncegyüttestől és az utánpótlásbázist jelentő Timaffy László Alapfokú Művészetoktatási Intézményből lehetőség szerint valamennyi korosztály képviselteti magát évszaktól függetlenül, egész esztendőn át a különböző kulturális rendezvényeken.

 • Céltudatos karatésok a Castrumban

  A fiatal utánpótlás versenyzők eredményeivel 2018-ban a Castrum a legjobb tíz klub között végzett az országos pontversenyben.