Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A körjegyző szerint Vásárosfalu példa arra, hogy szükség van a kicsi településekre

Vásárosfalu önkormányzata  egyhangúlag elfogadta a 2010.évi költségvetésének végrehajtásáról szóló beszámolót a legutóbbi ülésen. A zárszámadásban 39 millió 121 ezer forint bevétel szerepel, ezzel szemben a kidási oldalon 38 millió 284 ezer forint lett feltüntetve. Dr. Gál László örömmel állapította meg: a településen nem keletkezett működési hiány a tavalyi esztendőben. A 9,3 millió hitellel kiegészített pénzmaradványból megépítették a ravatalozót. Vásárosfalu a LEADER-támogatás jelentős részét lerótta, így az utófinanszírozott beruházásra fordított összegből csupán 3 millió forintnyi tartozás maradt fenn, amelyet három éven belül visszafizetnek. A körjegyző arra is felhívta a figyelmet, hogy a Beledtől néhány kilométerre fekvő településnek nagyon kicsi a mozgástere, hiszen az állami támogatás épp hogy elég a kötelező feladatokra, így a minimális saját bevétel mellett fejlesztésre már nem futja.
A változó szociális törvény új alapokra  helyezte a közmunkaprogramot: 28 ezer 500 forint bérpótló juttatásban részesülhetnek az önkormányzattól a munkanélküli segélyt kimerítő állástalanok, viszont elvárják az érintettektől a munkaügyi és az egyesített szociális központtal való együttműködést. Dr. Gál László megjegyezte: Vásárosfalun bérpótló juttatásban és rendszeres szociális segélyben egyetlen személy sem részesül. A térítési díjak szabályozásával a Kapuvár-Beledi Kistérség Többcélú Társulást alkotó településeknek nem kell külön-külön foglalkoznia, mivel ezzel a feladattal Beledet bízták meg. A szociális törvényben nem szabályozott helyi ellátásokról szóló rendelet változatlan maradt a településen, vagyis ugyanannyi maradt a tanévkezdési és házasságkötési támogatás, valamint a szülési segély. A vásárosfalui önkormányzatnak önállóan működő intézményei nincsenek, ezért társulási formában tesz eleget az oktatási, valamint az emberi kapcsolatokat meghatározó egyéb kötelezettségeinek, amiből viszont az következik, hogy egyénileg nem indulhat a pályázatokon. Egyetlen speciális szociális ellátás a falugondnoki szolgálat, mely megyeszerte jellemző alapellátási forma.
Jelen pillanatban fegyelmezett gazdálkodással tudják tartani a tervezett költségvetési előirányzatokat  - magyarázta a körjegyző -, mert a legkisebb rossz döntésnek is súlyos következményei lehetnek. A halasztást nem tűrő napirendi témák miatt legközelebb május végén tartanak testületi ülést Vásárosfalun.
Beküldés dátuma: 2011. 05. 18.

Kapcsolódó hírek

 • Csökkenthető a jégkár mértéke

  Erős vidék címmel az országos jégkármérséklő rendszerről tartott tájékoztatót nemrég a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győrben.

További hírek

 • Csökkenthető a jégkár mértéke

  Erős vidék címmel az országos jégkármérséklő rendszerről tartott tájékoztatót nemrég a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győrben.

 • Hűtőház alapkőletétele Csornán

  Hazánk egyik „éléskamrájában”, a Rábaközben működő mezőgazdasági vállalkozások munkájának gyümölcsét szerte az országban élvezik az emberek, ezért a Kormányzat kiemelt feladatának tekinti az élelmiszer ágazattal összefüggő cégek fejlesztését.

 • Tisztelet a falu legidősebb lakóinak

  A nagyszülők a családon belül hatalmas támogatást jelentenek az unokák nevelésében. A mindennapok során nemcsak a betűvetés elsajátításában segédkeznek, hanem példájukon keresztül megmutatják, mit jelent a hit ereje, amely átlendíthet a nehézségeken.

 • Szoboravató a reformáció 500. évfordulóján

  Isten igéje nélkül nincs élet – hangzott a Lutheri reformáció 500. évfordulója alkalmából rendezett hálaadó istentiszteleten.

 • „Megújuló Magyarországért” dolgozik az LMP

  Amikor az LMP arról beszél, hogy új rendszerváltásra lenne szükség, nemcsak arra gondolnak, hogy máshogy kellenne állni a gazdaságpolitikához, az oktatáshoz, az egészségügyhöz, hanem szerintük olyan politikusokra lenne szükség, akik nem tévesztik szem elől, hogy mi az igazi feladatuk a közéletben.