Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A körjegyző szerint Vásárosfalu példa arra, hogy szükség van a kicsi településekre

Vásárosfalu önkormányzata  egyhangúlag elfogadta a 2010.évi költségvetésének végrehajtásáról szóló beszámolót a legutóbbi ülésen. A zárszámadásban 39 millió 121 ezer forint bevétel szerepel, ezzel szemben a kidási oldalon 38 millió 284 ezer forint lett feltüntetve. Dr. Gál László örömmel állapította meg: a településen nem keletkezett működési hiány a tavalyi esztendőben. A 9,3 millió hitellel kiegészített pénzmaradványból megépítették a ravatalozót. Vásárosfalu a LEADER-támogatás jelentős részét lerótta, így az utófinanszírozott beruházásra fordított összegből csupán 3 millió forintnyi tartozás maradt fenn, amelyet három éven belül visszafizetnek. A körjegyző arra is felhívta a figyelmet, hogy a Beledtől néhány kilométerre fekvő településnek nagyon kicsi a mozgástere, hiszen az állami támogatás épp hogy elég a kötelező feladatokra, így a minimális saját bevétel mellett fejlesztésre már nem futja.
A változó szociális törvény új alapokra  helyezte a közmunkaprogramot: 28 ezer 500 forint bérpótló juttatásban részesülhetnek az önkormányzattól a munkanélküli segélyt kimerítő állástalanok, viszont elvárják az érintettektől a munkaügyi és az egyesített szociális központtal való együttműködést. Dr. Gál László megjegyezte: Vásárosfalun bérpótló juttatásban és rendszeres szociális segélyben egyetlen személy sem részesül. A térítési díjak szabályozásával a Kapuvár-Beledi Kistérség Többcélú Társulást alkotó településeknek nem kell külön-külön foglalkoznia, mivel ezzel a feladattal Beledet bízták meg. A szociális törvényben nem szabályozott helyi ellátásokról szóló rendelet változatlan maradt a településen, vagyis ugyanannyi maradt a tanévkezdési és házasságkötési támogatás, valamint a szülési segély. A vásárosfalui önkormányzatnak önállóan működő intézményei nincsenek, ezért társulási formában tesz eleget az oktatási, valamint az emberi kapcsolatokat meghatározó egyéb kötelezettségeinek, amiből viszont az következik, hogy egyénileg nem indulhat a pályázatokon. Egyetlen speciális szociális ellátás a falugondnoki szolgálat, mely megyeszerte jellemző alapellátási forma.
Jelen pillanatban fegyelmezett gazdálkodással tudják tartani a tervezett költségvetési előirányzatokat  - magyarázta a körjegyző -, mert a legkisebb rossz döntésnek is súlyos következményei lehetnek. A halasztást nem tűrő napirendi témák miatt legközelebb május végén tartanak testületi ülést Vásárosfalun.
Beküldés dátuma: 2011. 05. 18.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Tanácsadó testület segíti az atya munkáját

  – Jó dolgozni ebben a beledi egyházközségben, csak egy szívfájdalmunk van, hogy kevés a gyerek a szentmiséken.

 • Becsengettek a kapuvári iskolákban

  Az elsősök eleinte csak tizenöt-húsz percig képesek figyelemmel kísérni az órákat, ezért a tanítók sok intenzív mozgást és játékot csempésznek be mindennapjaikba.

 • Sorban újulnak meg Csorna utcái, közterei

  A 2014-ben megalakult csornai képviselő-testület jelenleg a tizenhetedik felújított utcánál tart, és előkészítették a következő két szakasz rendbetételét is.

 • Új igazgató a katolikus intézmény élén

    „Veni Sancte”, azaz Jöjj Szentlélek! imádsággal indult a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda 2018/2019-es nevelési éve, majd a püspök által celebrált szentmise után ünnepélyes tanévnyitón vettek részt a gyerekek és az intézmény pedagógusai.

 • Megújult környezetben várják a gyerekeket

  Idén ősztől közel hetven gyermeket várnak a beledi óvodába. Sokak által várva várt eseménnyel kezdődik a 2018/19-es nevelési év Beledben, mert a gyerekek és az óvónők végre birtokukba vehetik a felújított óvodát.