Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

A kiselsősök szüleik jelenléte nélkül kezdték meg iskolás napjaikat

Horváth László már tavaly év végén úgy gondolt a 2020-as esztendőre, mint különleges évre, de természetesen akkor még sejtése sem volt az azóta bekövetkező eseményekről. A gyakran csak 20 - 20-ként emlegetett évszám sok meglepetést tartogatott mindenki számára. A Kapuvár Térségi Általános Iskola intézményvezetője a szokatlan őszi tanévkezdésről beszélt televíziónknak. 

Idén nyáron nem volt szükség az iskolák tisztasági meszelésére, mert március közepén, a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzet idején sor került a teljes fertőtlenítésre, tehát a gyerekek rendezett környezetben kezdhetik meg tanulmányaikat.
Megkezdődött a szünidőben a B épület fűtési rendszerének cseréje, melyre közel 10 millió forintot költenek. A zajjal és porral járó munkálatokkal végeztek, és innentől már csak olyan műveletek vannak hátra, melyek nem zavarják az oktatás folyamatát.
„Több lábon áll” a Kapuvár Térségi Általános Iskola, hiszen csak a városban működik három intézményegysége: székhely intézmény a Pátzay Pál Általános Iskola, a Széchenyi és a gartai iskola, mint telephelyek kapcsolódnak ide. Ezenkívül hozzájuk tartozik a szárföldi és a vitnyédi tagiskola, Osliban, Veszkényben és Babóton pedig szintén egy-egy telephely intézmény várja a gyerekeket. Horváth László ezzel magyarázta, hogy miért tűnik soknak, hogy az elmúlt tanévben négyen pedagógus is nyugdíjba vonult. Mivel női munkavállalókról van szó, elérték negyven év jogosultsági időt – mondta az intézményvezető.

2020. március 16-án kezdődött az online oktatás a magyarországi iskolákban, ami megmaradt egészen a tanév végéig. A pedagógusok azóta leszűrték a módszer tapasztalatait, ezért már tisztában vannak azzal, hogy min kellene javítani, ha újból hasonló helyzet állna elő. Az oktatás valamennyi szereplőjének az a célja, hogy a gyerekek bejárjanak az iskolába.
– Nagyon hiányolták a mindennapi iskolát. Talán most kicsit felértékelődött a közösség szerepe. A tankerületek és az iskolák teljes mértékben úgy tervezik, hogy szeptembertől a régi, hagyományos módon történik a tanítás. Ennek érdekében meg is tesznek mindent, hogy ez az egész tanév során működhessen – hangsúlyozta Horváth László, aki szerint akkor működik jól egy iskola, ha a szülők és a tanárok között kifogástalan a kapcsolat. Ennek legfontosabb feltétele a személyes találkozás, de a mindenki által ismert helyzet miatt erre most nem kerülhet sor.
A közvetlen kapcsolattartás helyett telefonon és online felületen keresztül tudják megbeszélni ügyes-bajos dolgaikat. A tankerület külön kérése, hogy a szülői értekezletek se a megszokott módon legyenek megtartva, vagyis minél kevesebb legyen a személyes kontaktus. További változás, hogy a szülők nem kísérhetik be az épületbe a gyerekeket, ezért a kapunál el kell búcsúzniuk. Utóbbi intézkedés főleg az elsős gyermekek szüleinek lesz szokatlan. A tanévnyitót az iskolarádió adásán keresztül tartották meg, a kicsiket pedig a folyosón elhelyezett padokon ülve fotózták le, hogy a hozzátartozók is meg tudják nézni ezeket a felejthetetlen pillanatokat. A Pátzay iskolában két első osztály indult, az „a” és a „b”, a „c”-sek pedig a gartai tagintézménybe járnak.
A tankönyvek időben megérkeztek az iskolákba, és a tanszerek szétosztása az osztályfőnökök segítségével megtörtént.

Felfüggesztésre került a szaktantermi rendszer, így a nap folyamán mindenki a saját osztályában marad. Abban az esetben viszont, amikor csoportbontásban tartják meg a tanórákat, illetve a testnevelés és az informatika miatt is el fogják hagyni a tantermeket, de a többi alkalommal a helyükön maradnak a gyerekek.
A folyosókon, mellékhelyiségekben fertőtlenítő szereket, folyékony szappant helyeztek el. A tisztálkodás, a kézmosás, illetve a távolságtartás szabályai betartatják a tanulókkal. Felvetődött a lázmérés is, de a testhőmérséklet ellenőrzése csak a kollégistáknak kötelező. A diákönkormányzat viszont úgy döntött, hogy a nagyobb épületekbe való belépéshez beszerzik a lázmérőket.
Idegenek csak előre egyeztetett időpontban, külön engedéllyel és maszkban léphetnek be az iskola területére.
A változásokról a bejárati és a folyosó ajtókon kifüggesztett értesítőkön keresztül is tájékoztatják az érintettek. A 2019/2020-as nevelési év második féléve mind a szülőknek, mind a gyerekeknek és a pedagógusoknak megterhelő volt – szögezte le Horváth László. Nagy gondot okozott a szülőknek a gyermekek elhelyezése és a velük való egész napos foglalatosság, felkészítésük a következő tanórákra, hiszen nem pedagógusok. Ezért is döntött úgy az intézmény működtetője, hogy ki kell zárni minden lehetőséget a fertőzés behurcolására. – Az a cél, hogy az iskola minden nap működhessen. Ennek érdekében minden óvintézkedést meg fogunk tenni – mondta az intézményvezető.

Beküldés dátuma: 2020. 09. 02.

Kapcsolódó hírek

További hírek