Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A kézilabdát sosem lehet abbahagyni!

Mikor Erikától azt kérdeztük, hogy  hol kezdte a kézilabdát, a maga legtermészetesebb módján kijelentette: Mint minden csornai, Lipovits Károlynál. Ötödikes lányka volt, amikor a tanár úr megszerettette vele a sportot, tizennégy éves korára pedig bekerült az NB I-be. Akkor még a cserepadról csodálta a világválogatottba is bekerült Gódorné Nagy Marianna labdakezelését.  A rábaközi település salakos, később pedig bitumenes pályáján gyakoroltak a lányok, s akkoriban fel sem merült, hogy fedett térben kézizzenek. Miután Csorna rontott, és lecsúszott az NB II-be, ott folytatta a játékot, és mivel a csapattársak közül akkor sokan tanultak, onnét is visszaléptek egy fokozattal. A Győri Textilesektől Németh Gábor 1980-ban kereste meg a csornai játékost, aki öt éven át küzdött a csapattal az NB I-ben. Az interjúalany jelezte: a ranglista közepe táján helyezkedtek el, hiszen  a Vasas és a Fradi játékosaiban nagyon erős ellenfelekre találtak. Szerinte minden feltétel adott volt a jó meccsekhez, a profi kézilabdásoknak a napi három edzés mellett dolgozni sem kellett. Az alapfizetés mellett a mérkőzések után is számíthattak pénzre, amiből annak idején bőven ki lehetett jönni. A szerződés kötelezte őt: Erika négyhónapos várandósan még részt vett a játékban. Megtudtuk tőle, hogy három év különbséggel születtek a lányok, akikre ma is büszkén tekint anyukájuk.
Horváthné Major Erika 1989-ben Torma József invitálására belépett a bágyogszováti csapatba. Az edző nagy reményeket fűzött a megyei bajokságon résztvevő játékosokhoz, akik szépen meneteltek felfele  egészen  az NB I/B-ig. Újabb törés következett ismerősünk életében: annak ellenére, hogy a győri Magvassy Sportcsarnok  termet ajánlott a  nívósabb hazai mérkőzéseikhez, a csapat többségének hazahúzott a szíve, s nem akarták itthagyni szeretett közönségüket, így inkább maradtak az NB-II-ben. Horváthné Major Erika ekkor abbahagyta az aktív kézilabdázást, viszont a játék iránti rajongása nem szűnt meg később sem: két éven át oktatta a széchenyiseket az általános iskolában, ahonnét több ügyes lány is továbbjutott a megyei csapatba, egy esztendeig pedig a megyei fordulókban játszó csornai csapat edzőjeként ténykedett.
A győri Textiles volt beállósa, a bágyogszováti csapat átlövője régi játékostársa helyett csatlakozott 2006-ban  az XXL Seniorokhoz. Azonkívül, hogy hiányzott már neki a kézilabda, nagyon szívesen fogadták őt Győrben, és változatlanul jól érzi magát a közösségben. Az országos seniorbajnokságon hat csapat mérkőzik rendszeresen, melynek tagjai 43 év felettiek. Horváth Lajos irányításával heti egyszer van edzés, de a bajnokságok közeledtével ennél többet gyakorolnak. Az időszakonként megrendezett meccsnapokon háromfordulós körmérkőzést játszanak - tudtuk meg Horváthné Major Erikától. Hozzátette: 2007-ben Krakkóban, 2008-ban Svédországban, 2009-ben pedig Dániában versenyeztek Európa legjobb korosztályos csapataival. A június 15-től 28-áig tartó idei spanyol úton is sok szép települést érintenek, ezért megnézik a  térség főbb nevezetességeit, a bajnokság után pedig négy napot a tengerparton töltenek. Erika tehetségén kívül szüleinek is köszönheti, hogy kijut a mediterrán országba.

- Nem akarják elhinni, hogy ennyi idős korban is lehet kézilabdázni. Sok szponzorunk nincs, de szurkolónk annál több van - jelentette ki a bajnokcsapat játékosa, majd megjegyezte: eddig mindig harmadikak voltunk, most már szeretnénk a második helyre jutni. Mivel  kellő számú támogató híján a mérkőzéseket és az azokkal járó egyéb kiadásokat saját zsebből finanszírozzák, nem mindenki teheti meg, hogy részt vegyen a távoli országokban rendezett rangadókon. Ha a többi jó játékos is utazhatna, simán meglenne az első hely, ezért mindennemű segítséget szívesen fogadnának - hangsúlyozta az interjúalany.
Erika évről évre elhatározza, hogy nem folytatja tovább a mérkőzéseket, de az elődök példája mégis meggyőzi az ellenkezőjéről, és persze a kiváló társaság is a maradásra készteti őt. Tudja magáról, hogy hiányozna a labdajáték és a barátokkal való találkozó. Az utódlással kapcsolatban megjegyezte: sajnos egyik lánya sem folytatja a kézilabdát, pedig kisebbik gyermekében volt némi fantázia, aki mégis úgy döntött, inkább nem vállalja a távolléteket.

Beküldés dátuma: 2010. 06. 16.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.