Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A kézi aratást kevesen ismerik, épp ezért kell az utókornak megőrizni

A rábaközi aratóbandák a gabona betakarításához fűződő régi szokásokat igyekeznek feleleveníteni a szili fesztiválon. A egyenként két kaszásból, ugyanennyi marokszedőből, egy kötözőből és vízhordóból álló hatfős csornai, szili, páli és farádi csoportokhoz idén Szilsárkány és Rábacsanak is örömmel kapcsolódott, hogy közreműködjenek a hagyomány felelevenítésében. Schwarczkopf Gyula szerint még ma is agrárországnak számítunk, ezért sokan a mezőgazdaság  fejlődésében látják a kiutat. Az aratófesztivál nemcsak a szórakoztatást szolgálja, mert azt is szeretnék elérni vele, hogy kedvet kapjanak a fiatalok a földdel kapcsolatos munkákhoz. A szervező mindenesetre nem adja fel, és bizakodik, mert nagyon sokan meglátogatták az ötödik alkalommal tartott, és egyre nagyobb népszerűségnek örvendő rendezvényt Szilban. Agrárszakemberekből álló zsűri értékelte az aratóbandák teljesítményét, amelyben nem a gyorsaság határozta meg a fő pontszámot, hanem az egyéb részletek, mint a tarló magassága, a kévekötés és kepehordás hitelessége – mesélte a szili Hagyományőrző Egyesület művészeti vezetője. A rábacsanakiak megérdemelten kerültek a dobogó legfelső fokára, és a fesztiválon első alkalommal részt vevő szilsárkányiak a másodikak lettek, a harmadik helyezést pedig a csornaiak szerezték meg. 2011-ben Szil aratóbandája különdíjas lett.
Az EU-s programhoz kapcsolódó idei aratófesztivál második napján  külföldi csoportok részvételével nemzetközi néptánctalálkozót tartottak. Az 1982 óta kiváló minősítésű, és rengeteg szakmabeli kapcsolattal rendelkező Szili Hagyományőrző Néptáncegyüttes tagjai gyakran megfordulnak a folklórfesztiválokon, ezért meghívásukra a Rábaközbe látogattak a spanyol, az olasz, és a lengyel táncosok, ezenkívül a megyében működő legjobb együttesek álltak fel a színpadra.
Schwarczkopf Gyula nagyon örül annak, hogy melléjük állt a szili önkormányzat, mert fontos az itt élőkneka kultúra és a hagyomány megőrzése. A kicsi faluban felismerték a népi folklórban rejlő turisztikai lehetőségeket.

Beküldés dátuma: 2011. 07. 20.

Kapcsolódó hírek

 • Csökkenthető a jégkár mértéke

  Erős vidék címmel az országos jégkármérséklő rendszerről tartott tájékoztatót nemrég a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győrben.

További hírek

 • Csökkenthető a jégkár mértéke

  Erős vidék címmel az országos jégkármérséklő rendszerről tartott tájékoztatót nemrég a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győrben.

 • Hűtőház alapkőletétele Csornán

  Hazánk egyik „éléskamrájában”, a Rábaközben működő mezőgazdasági vállalkozások munkájának gyümölcsét szerte az országban élvezik az emberek, ezért a Kormányzat kiemelt feladatának tekinti az élelmiszer ágazattal összefüggő cégek fejlesztését.

 • Tisztelet a falu legidősebb lakóinak

  A nagyszülők a családon belül hatalmas támogatást jelentenek az unokák nevelésében. A mindennapok során nemcsak a betűvetés elsajátításában segédkeznek, hanem példájukon keresztül megmutatják, mit jelent a hit ereje, amely átlendíthet a nehézségeken.

 • Szoboravató a reformáció 500. évfordulóján

  Isten igéje nélkül nincs élet – hangzott a Lutheri reformáció 500. évfordulója alkalmából rendezett hálaadó istentiszteleten.

 • „Megújuló Magyarországért” dolgozik az LMP

  Amikor az LMP arról beszél, hogy új rendszerváltásra lenne szükség, nemcsak arra gondolnak, hogy máshogy kellenne állni a gazdaságpolitikához, az oktatáshoz, az egészségügyhöz, hanem szerintük olyan politikusokra lenne szükség, akik nem tévesztik szem elől, hogy mi az igazi feladatuk a közéletben.