Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A kézi aratást kevesen ismerik, épp ezért kell az utókornak megőrizni

A rábaközi aratóbandák a gabona betakarításához fűződő régi szokásokat igyekeznek feleleveníteni a szili fesztiválon. A egyenként két kaszásból, ugyanennyi marokszedőből, egy kötözőből és vízhordóból álló hatfős csornai, szili, páli és farádi csoportokhoz idén Szilsárkány és Rábacsanak is örömmel kapcsolódott, hogy közreműködjenek a hagyomány felelevenítésében. Schwarczkopf Gyula szerint még ma is agrárországnak számítunk, ezért sokan a mezőgazdaság  fejlődésében látják a kiutat. Az aratófesztivál nemcsak a szórakoztatást szolgálja, mert azt is szeretnék elérni vele, hogy kedvet kapjanak a fiatalok a földdel kapcsolatos munkákhoz. A szervező mindenesetre nem adja fel, és bizakodik, mert nagyon sokan meglátogatták az ötödik alkalommal tartott, és egyre nagyobb népszerűségnek örvendő rendezvényt Szilban. Agrárszakemberekből álló zsűri értékelte az aratóbandák teljesítményét, amelyben nem a gyorsaság határozta meg a fő pontszámot, hanem az egyéb részletek, mint a tarló magassága, a kévekötés és kepehordás hitelessége – mesélte a szili Hagyományőrző Egyesület művészeti vezetője. A rábacsanakiak megérdemelten kerültek a dobogó legfelső fokára, és a fesztiválon első alkalommal részt vevő szilsárkányiak a másodikak lettek, a harmadik helyezést pedig a csornaiak szerezték meg. 2011-ben Szil aratóbandája különdíjas lett.
Az EU-s programhoz kapcsolódó idei aratófesztivál második napján  külföldi csoportok részvételével nemzetközi néptánctalálkozót tartottak. Az 1982 óta kiváló minősítésű, és rengeteg szakmabeli kapcsolattal rendelkező Szili Hagyományőrző Néptáncegyüttes tagjai gyakran megfordulnak a folklórfesztiválokon, ezért meghívásukra a Rábaközbe látogattak a spanyol, az olasz, és a lengyel táncosok, ezenkívül a megyében működő legjobb együttesek álltak fel a színpadra.
Schwarczkopf Gyula nagyon örül annak, hogy melléjük állt a szili önkormányzat, mert fontos az itt élőkneka kultúra és a hagyomány megőrzése. A kicsi faluban felismerték a népi folklórban rejlő turisztikai lehetőségeket.

Beküldés dátuma: 2011. 07. 20.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Tanácsadó testület segíti az atya munkáját

  – Jó dolgozni ebben a beledi egyházközségben, csak egy szívfájdalmunk van, hogy kevés a gyerek a szentmiséken.

 • Becsengettek a kapuvári iskolákban

  Az elsősök eleinte csak tizenöt-húsz percig képesek figyelemmel kísérni az órákat, ezért a tanítók sok intenzív mozgást és játékot csempésznek be mindennapjaikba.

 • Sorban újulnak meg Csorna utcái, közterei

  A 2014-ben megalakult csornai képviselő-testület jelenleg a tizenhetedik felújított utcánál tart, és előkészítették a következő két szakasz rendbetételét is.

 • Új igazgató a katolikus intézmény élén

    „Veni Sancte”, azaz Jöjj Szentlélek! imádsággal indult a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda 2018/2019-es nevelési éve, majd a püspök által celebrált szentmise után ünnepélyes tanévnyitón vettek részt a gyerekek és az intézmény pedagógusai.

 • Megújult környezetben várják a gyerekeket

  Idén ősztől közel hetven gyermeket várnak a beledi óvodába. Sokak által várva várt eseménnyel kezdődik a 2018/19-es nevelési év Beledben, mert a gyerekek és az óvónők végre birtokukba vehetik a felújított óvodát.