Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A kézi aratást kevesen ismerik, épp ezért kell az utókornak megőrizni

A rábaközi aratóbandák a gabona betakarításához fűződő régi szokásokat igyekeznek feleleveníteni a szili fesztiválon. A egyenként két kaszásból, ugyanennyi marokszedőből, egy kötözőből és vízhordóból álló hatfős csornai, szili, páli és farádi csoportokhoz idén Szilsárkány és Rábacsanak is örömmel kapcsolódott, hogy közreműködjenek a hagyomány felelevenítésében. Schwarczkopf Gyula szerint még ma is agrárországnak számítunk, ezért sokan a mezőgazdaság  fejlődésében látják a kiutat. Az aratófesztivál nemcsak a szórakoztatást szolgálja, mert azt is szeretnék elérni vele, hogy kedvet kapjanak a fiatalok a földdel kapcsolatos munkákhoz. A szervező mindenesetre nem adja fel, és bizakodik, mert nagyon sokan meglátogatták az ötödik alkalommal tartott, és egyre nagyobb népszerűségnek örvendő rendezvényt Szilban. Agrárszakemberekből álló zsűri értékelte az aratóbandák teljesítményét, amelyben nem a gyorsaság határozta meg a fő pontszámot, hanem az egyéb részletek, mint a tarló magassága, a kévekötés és kepehordás hitelessége – mesélte a szili Hagyományőrző Egyesület művészeti vezetője. A rábacsanakiak megérdemelten kerültek a dobogó legfelső fokára, és a fesztiválon első alkalommal részt vevő szilsárkányiak a másodikak lettek, a harmadik helyezést pedig a csornaiak szerezték meg. 2011-ben Szil aratóbandája különdíjas lett.
Az EU-s programhoz kapcsolódó idei aratófesztivál második napján  külföldi csoportok részvételével nemzetközi néptánctalálkozót tartottak. Az 1982 óta kiváló minősítésű, és rengeteg szakmabeli kapcsolattal rendelkező Szili Hagyományőrző Néptáncegyüttes tagjai gyakran megfordulnak a folklórfesztiválokon, ezért meghívásukra a Rábaközbe látogattak a spanyol, az olasz, és a lengyel táncosok, ezenkívül a megyében működő legjobb együttesek álltak fel a színpadra.
Schwarczkopf Gyula nagyon örül annak, hogy melléjük állt a szili önkormányzat, mert fontos az itt élőkneka kultúra és a hagyomány megőrzése. A kicsi faluban felismerték a népi folklórban rejlő turisztikai lehetőségeket.

Beküldés dátuma: 2011. 07. 20.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Kapuvár egykori focistája irányítja a KSE-t

  Kapuvár focicsapata nyolc éven át játszott az NB III-ban. A KSE vezetője szerint hullámzó teljesítménnyel, de mégis mutattak valami állandóságot a város sportéletében.

 • Kívül-belül megszépült az evangélikus templom

  Beledben április 13-ára Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspökének prédikációs szolgálatával hálaadó istentiszteletet terveznek a nemrég felújított evangélikus templomban.

 • A Mi Hazánk Mozgalom szimpatizánstalálkozója Csornán

  A Mi Hazánk Mozgalom egyik politikai konglomerátummal sem társul – jelentette ki Toroczkai László csornai látogatása alkalmával.

 • Erős táncos közösség a Pántlika

  A Pántlika Néptáncegyüttestől és az utánpótlásbázist jelentő Timaffy László Alapfokú Művészetoktatási Intézményből lehetőség szerint valamennyi korosztály képviselteti magát évszaktól függetlenül, egész esztendőn át a különböző kulturális rendezvényeken.

 • Céltudatos karatésok a Castrumban

  A fiatal utánpótlás versenyzők eredményeivel 2018-ban a Castrum a legjobb tíz klub között végzett az országos pontversenyben.