Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A kerékpáros sokszor vásárra viszi a bőrét

A kerékpárosok sokkal nagyobb mértékben befolyásolják a közlekedés biztonságát, mint ahogy a többség gondolná. Az országos baleseti statisztikai adatok szintén ezt támasztják alá: a drótszamarasok az utóbbi években  számos karambolt, ezen belül sajnos személyi sérüléssel járó balesetet okoztak az utakon; Csornára levetítve egyharmadát a biciklisek idézték elő. A városban kevés helyen van kerékpársáv, ezért ahol hiányzik, ott  tilos tekerni, és le kell (kellene) szállni a nyeregről. – A főútvonalak kereszteződésében, ahol kerékpáros rávezetés van, ugyan ki van helyezve az elsőbbségadás jelzőtábla, de ezt a kerékpárosok nem veszik figyelembe – mondta a rendőr őrnagy. Hozzátette: az esetek többségében a “gyengébb” húzza a rövidebbet, ráadásul pénzbírsággal járó szabálysértési eljárást kezdeményeznek a kétkeréken közlekedők ellen. Jogszabály rögzíti azt is, hogy a forgalomba helyezett bringa milyen felszereléssel rendelkezzen: Elöl fehér vagy kadmiumsárga, hátul pedig olyan piros fényt adó jelzőlámpa legyen, amely a bekapcsoláskor legalább 150 méter távolságból látható sötétedés után. Ugyancsak a hátsó részen helyezkedik el a prizma; ez viszont nem lehet háromszög alakú. A küllőprizmák az oldalról érkező fényt verik vissza. A hangjelző berendezés lehet csengő is, valamint fontos tartozék még az első és hátsó kerékre ható fék. A biciklisek főleg az őszi és téli időszakban számíthatnak az ellenőrzésre. Sok a megvilágítatlan kerékpár az utakon, az ilyen járművek használói helyszíni bírságra vagy szabálysértési feljelentésre számíthatnak. Böröcz Péter kijelentette: határozottan fel fognak lépni az ittas kétkerékkel közlekedők ellen, akik a legújabb jogszabályi változások következtében 60 ezer forint pénzbírsággal sújthatók.
Beküldés dátuma: 2011. 09. 14.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Mire számíthatnak a Csukásba jelentkező diákok?

  A végzősöknek 2019. február 15-éig kell leadniuk a jelentkezési  lapokat általános iskolájukban, ahonnét a célintézményekhez továbbítják a kitöltött íveket.

 • Rómában nagyra értékelik a kapuváriak főzőtudományát

  A Rómába utazó kapuvári küldöttség igazi csapatmunkában látott neki az ebédfőzésnek. A könnyfakasztó műveletek alól sem vonhatta ki magát senki: a polgármester a többiekkel együtt  aprította a töménytelen mennyiségű hagymát.

 • 130 éves a rábapordányi tűzoltó egyesület

  Nehéz lenne számszerűsíteni az elmúlt százharminc esztendőben elvégzett tűzoltási feladatokat, de Márkus János megjegyezte, hogy szívből segítettek az embereken.

 • Megemlékezés a doni harcok áldozataira

  A 2012-ben alakult Kapuvári Bográcsos Egyesület főleg gasztronómiai programok szervezésével szerzett magának ismertséget, de nemcsak a konyhaművészetek keltették fel az érdeklődésüket.

 • Megemlékezés a doni katasztrófára

  A 2. magyar hadsereg tragédiája, a volt Szovjetunió területén, a Don folyó mellett embertelen körülmények között elhunytak emléke előtt tisztelegtek Csornán.