Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A képzés és foglalkoztatás egymás függvénye

“Nagyon szerencsés irányba fordult el a helyi és a roma nemzetiségi önkormányzat munkája” Kapuváron, amit Nyári László szerint négy fogalommal lehetne a legegyszerűbben megmagyarázni: ezek a bizalom, az együttgondolkodás, az együttműködés és a tisztelet. A polgármesteri hivatal dolgozói mindig készséggel állnak a romák rendelkezésére, akik nem futkároznak össze-vissza a helyhatósághoz, hanem tiszteletben tartják a fogadóórákat – mondta a romaügyi referens, aki a tavalyi évet az útkereséssel jellemezte. A cigányok kíváncsiak voltak a város többi lakójának a vélekedésére, utóbbiak pedig a kisebbség törekvéseire.
Nyári László megjegyezte: a cigányok otthonai már-már alkalmatlanok a rendeltetésszerű használatra, főleg ott, ahol gyermekeket nevelnek. A polgármester úrral folytatott tárgyalásoknak köszönhetően négy kisgyermekes roma család jut lakáshoz, és az önkormányzat távolabbi tervei közt is szerepel a lakhatás biztosítása – tájékoztatott a referens. Így folytatta: hozzá kell szoktatni a cigányokat, hogy 35-40 évesen is tanulni kell. Akinek az általános hiányzik, annak azt kell megszereznie, a többieket pedig a pályaválasztásban érdemes támogatni. A foglalkoztatás és az oktatás csak együtt tudja hatékonyan kezelni a gondokat, és mindenképpen több betanított és részmunkára volna szükség.
A romaügyi referens szerint a kultúra az a terület, amelyen keresztül a leginkább elfogadó a többségi társadalom a cigányokkal szemben.
Az önkormányzati képviselő nagy hiányosságot észlel a kultúra területén. Állítását részben azzal indokolta, hogy sosem találkozik cigányokkal a városi rendezvényeken. Munkatervében javasolni fogja, hogy vonják be a romákat a település rendszeresen visszatérő programjaiba, amelyeken bemutathatnák táncaikat, gasztronómiai szokásaikat. Szeretné, ha az iskolai és a  városi szintű ünnepségeken érezhető lenne a cigányság kultúrája. Jó lenne egy olyan képzőhely, ahol rendszeresen oktatnák a cigány folklórt.
Nyári László úgy gondolja, hogy főleg a fiatalabb korosztály körében kellene bekövetkeznie annak a komolyabb szemléletváltásnak, amely szerint már nemcsak az ideig-óráig segélyeket igénylő embercsoportot látnák a romákban, hanem hosszabb távon számolnának velük.
Beküldés dátuma: 2012. 04. 18.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Mire számíthatnak a Csukásba jelentkező diákok?

  A végzősöknek 2019. február 15-éig kell leadniuk a jelentkezési  lapokat általános iskolájukban, ahonnét a célintézményekhez továbbítják a kitöltött íveket.

 • Rómában nagyra értékelik a kapuváriak főzőtudományát

  A Rómába utazó kapuvári küldöttség igazi csapatmunkában látott neki az ebédfőzésnek. A könnyfakasztó műveletek alól sem vonhatta ki magát senki: a polgármester a többiekkel együtt  aprította a töménytelen mennyiségű hagymát.

 • 130 éves a rábapordányi tűzoltó egyesület

  Nehéz lenne számszerűsíteni az elmúlt százharminc esztendőben elvégzett tűzoltási feladatokat, de Márkus János megjegyezte, hogy szívből segítettek az embereken.

 • Megemlékezés a doni harcok áldozataira

  A 2012-ben alakult Kapuvári Bográcsos Egyesület főleg gasztronómiai programok szervezésével szerzett magának ismertséget, de nemcsak a konyhaművészetek keltették fel az érdeklődésüket.

 • Megemlékezés a doni katasztrófára

  A 2. magyar hadsereg tragédiája, a volt Szovjetunió területén, a Don folyó mellett embertelen körülmények között elhunytak emléke előtt tisztelegtek Csornán.