Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A kéményseprő a jó szerencse mellett biztonságot is hozhat

A kéményseprőipar megpróbál lépést tartani a rohamosan fejlődő technikával, de a két jellemző fűtési mód továbbra is elkülönül egymástól. A tüzeléstechnikai cég negyvenezer kémény ellenőrzését látja el.

A KÉTÜSZ Kft. munkatársai megyénk középső és nyugati területein dolgoznak, tehát Csorna vonalától egészen Sopronig. Tevékenységüket Belügyminisztériumi rendeletek, illetve törvények szabályozzák. Mielőtt ellenőrzésre indulnak, értesítik a helyi önkormányzatot, ahonnét a lakosság is időben megtudja a szükséges információkat.
Nyerges Miklós arra kérte az ingatlantulajdonosokat, hogy ne csak kötelező jellege miatt, hanem az élet- és vagyonbiztonság érdekében vegyék igénybe a szolgáltatásokat. Akkor sincs semmi probléma, ha a első alkalommal nem találnak otthon senkit, mert újból tájékoztatják a következő vizsgálat időpontjáról. Amennyiben másodszor vagy harmadszor sem jön létre a találkozó, a katasztrófavédelmi szakemberek közreműködésével oldják meg a problémát.

2014 márciusa óta évente egyszer kell csak ellenőrizni a kéményeket, függetlenül attól, hogy milyen tüzelési módszert alkalmaznak az ingatlanokban.
Riportalanyunk elsőként a szilárd tüzelésű kémények alkalmazásáról beszélt. Tilos az éghető anyagok tárolása a kazánházban, továbbá a padlástérben lévő tisztítóajtók környezetében, vagyis szabadon kell hagyni. Különösen veszélyesek a kémények, a tüzelőberendezések és az éghető födémszerkezetek. A rendszer biztonságos működéséhez megfelelő mennyiségű levegő utánpótlásra van szükség. Utóbbit célszerű a kültérből bejuttatni a tüzelőberendezésekhez. Az ügyvezető felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy mindig az előírásszerű tüzelőanyagot használják
A kémények szurkosodásához vezetnek a PET-palackok, a magas gyanta tartalmú faanyagok, ezért kerülendő a használatuk. Az ilyen kéményekben szokott a leghamarabb kialakulni az öngyulladás, mely komoly kéménytűzhöz vezethet. A szeles időjárás tovább nehezíti a helyzetet, mert az intenzív huzat miatt elérhet a kéményig a hosszú lángnyelv, amely meggyújtja a lerakódott kátrányréteget. A katasztrófavédelem értesítése mellett azonnali teendő, hogy el kell zárni a tüzelőberendezést tápláló levegőforrást.

Még mindig a régi hagyományos, a helyiség levegőjét használó gáztüzelő berendezések vannak túlsúlyban. Csak fokozatosan kezdik felváltani az ún. turbós, illetve kondenzációs készülékek, de egy év múlva már csak az utóbbit lehet beszerelni a háztartásokban. A szakember szerint tartani nem kell tőlük, mert a kevesebb gázfogyasztás mellett sokkal takarékosabbak, és ráadásul nagyobb biztonságot jelent a használatuk. Aki viszont még a régi gázkazánnal fűt, gondoskodjon a megfelelő mennyiségű levegőutánpótlásról, amely lehet szellőző, légbeejtő vagy ventilátor. Nem szabad elfelejteni, hogy gázkészülékkel egy időben és azonos légtérben ne üzemeljen olyan nyílt égésterű berendezés (páraelszívó, központi porszívó, ventilátor) amely megfordíthatja a huzat irányát, mert a helyiségbe visszaáramlik a szén-monoxid.
A vakriasztások elkerülése érdekében az elemes helyett inkább hálózatról üzemeltetett szén-monoxid érzékelőt érdemes felszereltetni.

A KÉTÜSZ Kft. ügyvezetője úgy tapasztalta, hogy évről évre javul a lakosság hozzáállása az ellenőrzésekhez. Annak tudatában, hogy évente csupán egy alkalommal járják az ingatlanokat, sok helyen már várják a kéményseprőket. Igaz, néha ellenállásba ütköznek, de ilyenkor igénybe veszik

Beküldés dátuma: 2015. 10. 13.

További hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

 • Megyei Széchenyi iskolák találkozója Csornán

  1995-ben Kajos László egykori iskolaigazgató, valamint Gecsei Edit nyugalmazott magyartanár kezdeményezésére tartották meg először a Széchenyi nevét felvett intézmények megyei találkozóját, melyet a közösségteremtés, a hagyományápolás, és a kulturális programok megrendezése céljából hozták létre.

 • Széchenyi iskolák évről évre visszatérő rendezvénye

  A Kapuvár Térségi Általános Iskola diákjai és pedagógusai is részt vettek a nagy múltra visszatekintő megyei Széchenyi iskolák találkozóján, melyre 2022-ben Csornán került sor.

 • Több év kihagyás után ismét megrendezték a Beledi Pünkösdi Fesztivált

  A beledi pünkösdi fesztivál intézménnyé nőtte ki magát, ezért az önkormányzatnak nemcsak feladata, hanem kötelezettsége is vigyázni rá, ezért a jövőben is meg fogják rendezni – fogalmazott Major Jenő.

 • Emlékezetes, élményekkel teli gyermeknap Kapuváron

  Színvonalas, látványos, sokféle játékelemet felvonultató gyermeknapot tartottak Kapuváron. A megszokott, közkedvelt programok mellett a szervezők minden évben szolgálnak valami újdonsággal a kicsiknek és a nagyoknak.