Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A kapuvári Szücs János csornai kötődése

Aki figyelmesen hallgatta a Kapuváron élő 53 éves értékbecslő élménybeszámolóját (mert az volt)és látta a nyilatkozó arcvonásait, biztos észrevette, hogy különleges aura veszi körül, amint Csornáról beszél. Varrodájában csornai volt a szabász - az ilyen és ehhez hasonló elejtett mondatok is az előbbi megállapítást igazolják. Riportalanyunk fizetőparkolós korszakában jól jártak a csornaiak, mert ha Kapuváron tették le autójukat, felmentést kaptak a fizetési kötelezettség alól. Nem kellett mást tenniük, mint a parkolót üzemeltetőnek odamondani a varázsszavakat: Csornáról jöttem!

Szücs János apróbb korát is szívesen köti a rábaközi városhoz és szeretettel gondol vissza az ovis időszakra: a Kossuth Lajos utca végén lévő, evangélikus templom melletti épületre, Erzsi óvónőre és a tisztaság felett őrködő Ilus nénire. Még ma is látja maga előtt azt a kerekes kutat, mely akkori otthonuk közelében, a József Attila utca közepén állt. A Szücs család 1964-ben költözött a csornai Tátra utcába. A fiúcska általános iskolai éveit az akkori “leányiskolában” (mai Rákócziban)töltötte, ahol Dreisziger Miklósné volt a felső tagozatos osztályfőnöke. Dreisziger Miklós testnevelő tanár hamar felfigyelt a gyors mozgású tanulóra, aki szorgalmasan eljárt az edzésekre. Mivel az atlétikus képességekkel megáldott nebuló fejlődőképesnek bizonyult, tanára beajánlotta Babos Gézához, így Szücs János 1971-től már a Győri Dózsa igazolt rövidtávfutója lett. Néha a sportoló közel állt ahhoz, hogy feladja, hiszen nagyon megterhelőek voltak a hét szinte minden napján zajló versenyszerű tréningek, de miután leküzdötte a nehézségeket, teljes erőbedobással folytatta az edzéseket. Téli időszakban bizony a lucskos hóban rótta a kisebb-nagyobb köröket társaival. A tizennégy éves fiúcska egy esztendő alatt annyit fejlődött, hogy 9 - 10 méterrel meghaladta egy évvel korábbi 100 méteres távon teljesített futamát. A felfelé ívelő sportkarriernek szülei döntése vetett véget, mert a középiskolás annyira komolyan vette az edzéseket, hogy leromlott tanulmányi átlaga. Az 1975-ben érettségizett Szücs János a Csukásban töltött tanulóéveiről szintén nagy neveket említett: Néma Sándor osztályfőnökét és dr. Szabó Kozár János igazgató-helyettesét. A beszélgető partner jól emlékszik tizenéves korából az első művelődési házbeli csornai diszkókra, Torin és Csík Ferenc zenekarára, Gilicz Istvánra, Luka Zoli dobosra. Az Erzsébet presszó (kínai bolt nyílt a helyén)akkoriban puccos hely volt a diákoknak, ezért azt elkerülték, de az utca másik oldalán lévő borharapót meglátogatták.

Szücs János és haverjai alakították az első igazi csornai motoros bandát, s akkoriban nagy dolognak számítottak az MZ-k, a 350-es Jawak, eredeti NDK-s motorral kiképezett járművek és társai. A csapat tagjai rendkívül lovagiasan bántak az 50 cm3-es motorral felszerelt Simson Staron utazó barátjukkal, és mindig maguk elé engedték. A fiúk rendre megjelentek Csorna báljain és búcsúi mulatságain, és sok közös élményben volt részük az eltelt évek alatt. - Motorjaink azért nem mentek olyan gyorsan, de húztuk neki rendesen - mesélte Szücs János. Annak is megvolt a maga bája, amikor amatőr módon próbálták rendbe hozni a kiszolgált kétkerekűeket.

A csornai fiatalember a középiskola után a kapuvári Hanság Hotelban dolgozott tizenkét éven keresztül. Az Áfész akkori elnöke segítette ez irányú törekvéseit. Mivel a csaposnak nem volt vendéglátó-ipari végzettsége, kitanulta ezt a szakmát is. A mezőgazdaság nem állt hozzá túl közel, de másodikként elsajátított foglalkozásából kiváló eredménnyel vizsgázott. 1982-től 1984-ig sok teltházas kapuvári rendezvény szervezése fűződik Szücs János nevéhez, aki hét esztendeig butikot vezetett Beleden. Időközben háromra gyarapodott üzleteinek száma, s hogy bővítse a ruhaneműk kínálatát, saját varrodát alapított. Utóbbi az olcsó, árokpartokon kínált lengyelpiaci termékek megjelenése miatt ment csődbe, hiszen a honi vállalkozó képtelen volt felvenni a versenyt a nevetségesen alacsony területhasználati díjat fizető külföldiekkel. A kereskedő 1994-ben mindenestül eladta üzleteit, majd átvette a kapuvári Fő téri és a termál melletti fizetőparkolók üzemeltetését. Riportalanyunk öt év múlva elvégezte a budapesti ingatlanközvetítő és értékbecslő iskolát, s 1999 óta az Ost-Invest iroda vezetője. Sokan igénybe veszik a teljes körű ügyintézést (ingatlan adás-vétel, ügyvédi segítség, hitel stb.) nyújtó, több mint 1400 ingatlant kínáló iroda munkatársainak szakértelmét, s számtalan nagy értékű ingatlan értékbecslése fűződik a Deák Ferenc utcában székelő cég nevéhez. Az értékbecslő nem okolja a gazdasági válságot és az idei évi eredményeire sem panaszkodik.

Az alma nem esik messze a fájától - állítja a közmondás. Bár azt nem lehet ráfogni, hogy a könyvelő édesanya (a sokak által ismert Margit néni) és a szabó édesapa gyermeke a szülők példáját követve hasonló polgári foglalkozást választott volna, de a sok mindent túlélő és problémamegoldó tehetséget, a közvetlen modort és a szívélyességet biztos, hogy örökölte.

Beküldés dátuma: 2010. 11. 03.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.