Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A kapuvári szódás története

A szóda- és a szikvíz között nincs tartalmi különbség, talán csak a kifejezés formája más - jegyezte meg Lengyel László. A szikes talajban nagyobb arányban fordul elő szénsav.  A szik savanyú ízt jelez, melyet a buborékok kölcsönöznek a víznek. A bor - Jedlik Ányos által felfedezett - szódával hígítva eredményezi a fröccsöt, amit a régi történet szerint Vörösmarty Mihály illetett először e  névvel. Beszélgetőtársunk levéltári adatokra hagyatkozva mondta: a frissítő folyadékot a bencés szerzetesek fogyasztották először.
Az egyik családi beszélgetés alkalmával került szóba a ‘80-as évek végén, hogy milyen jó üzlet volt hajdanán a szódavízgyártás, mígnem valamelyikük azt mondta: Csináljunk szódaüzemet! - Amint a helyzet mutatja, még most is, tehát 22 éve készítjük a szódavizet, hol nagyobb, hol kisebb sikerrel - jegyezte meg Lengyel László. Eleinte nagyon ment az üzlet, de miután kereskedelmi forgalomba kerültek az ásványvizek, jelentősen visszaesett a forgalom. A vállalkozó lánya más területen próbálgatja tehetségét, de a fiú - aki történetesen épp a nagy feltaláló nevét viselő, győri Jedlik Ányos-iskolában tanul -, mutat némi érdeklődést a szódavízgyártás iránt. Amíg ennyire kelendőek az ásványisóval dúsított palackos vizek, addig nem számítanak nagyobb szikvízfogyasztásra, de aki igazi szódát akar inni, az náluk vásárol. A Hanság szódavíz garantált minőséget jelent, ráadásul házhoz is szállítják. - Aki jó fröccsöt akar inni, az nem ásványvízzel, hanem szódával készíti el - mondta a vállalkozó. Lengyel Lászlónak a világon az egyik legszebb hang, amikor a szifonfej lenyomására buborékok szabadulnak ki az üvegből, és egymást lökdösve, ide-oda pattogva, sercegő pezsgéssel hullanak alá az áttetsző pohárba. Váljék mindenki egészségére!
Beküldés dátuma: 2010. 09. 01.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.