Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A kapuvári szódás története

A szóda- és a szikvíz között nincs tartalmi különbség, talán csak a kifejezés formája más - jegyezte meg Lengyel László. A szikes talajban nagyobb arányban fordul elő szénsav.  A szik savanyú ízt jelez, melyet a buborékok kölcsönöznek a víznek. A bor - Jedlik Ányos által felfedezett - szódával hígítva eredményezi a fröccsöt, amit a régi történet szerint Vörösmarty Mihály illetett először e  névvel. Beszélgetőtársunk levéltári adatokra hagyatkozva mondta: a frissítő folyadékot a bencés szerzetesek fogyasztották először.
Az egyik családi beszélgetés alkalmával került szóba a ‘80-as évek végén, hogy milyen jó üzlet volt hajdanán a szódavízgyártás, mígnem valamelyikük azt mondta: Csináljunk szódaüzemet! - Amint a helyzet mutatja, még most is, tehát 22 éve készítjük a szódavizet, hol nagyobb, hol kisebb sikerrel - jegyezte meg Lengyel László. Eleinte nagyon ment az üzlet, de miután kereskedelmi forgalomba kerültek az ásványvizek, jelentősen visszaesett a forgalom. A vállalkozó lánya más területen próbálgatja tehetségét, de a fiú - aki történetesen épp a nagy feltaláló nevét viselő, győri Jedlik Ányos-iskolában tanul -, mutat némi érdeklődést a szódavízgyártás iránt. Amíg ennyire kelendőek az ásványisóval dúsított palackos vizek, addig nem számítanak nagyobb szikvízfogyasztásra, de aki igazi szódát akar inni, az náluk vásárol. A Hanság szódavíz garantált minőséget jelent, ráadásul házhoz is szállítják. - Aki jó fröccsöt akar inni, az nem ásványvízzel, hanem szódával készíti el - mondta a vállalkozó. Lengyel Lászlónak a világon az egyik legszebb hang, amikor a szifonfej lenyomására buborékok szabadulnak ki az üvegből, és egymást lökdösve, ide-oda pattogva, sercegő pezsgéssel hullanak alá az áttetsző pohárba. Váljék mindenki egészségére!
Beküldés dátuma: 2010. 09. 01.

Kapcsolódó hírek

 • Az államtitkár téti látogatása

  – Aki nem szereti a választóit vagy fél az emberektől, ne menjen politikusnak – mondta dr. Kovács Zoltán államtitkár a közvéleményt számtalan témában foglalkoztató,Téten megrendezett eszmecsere előtt.

További hírek

 • Az államtitkár téti látogatása

  – Aki nem szereti a választóit vagy fél az emberektől, ne menjen politikusnak – mondta dr. Kovács Zoltán államtitkár a közvéleményt számtalan témában foglalkoztató,Téten megrendezett eszmecsere előtt.

 • A közéleti szereplők együttműködése nélkül nincs fejlődés

  Optimista becslések szerint még az idén megkezdődhet a Csornától Sopronig tartó gyorsforgalmi út építése.

 • Megújuló városháza és konyha Beledben

  Beled vezetője abban bízik, hogy a nemrég elnyert energetikai célú TOP-os pályázat révén jóval alacsonyabb lesz a városháza és a napközi otthonos konyha villanyszámlája.

 • Rönktolással a barátságért

  Az Óbudai Egyetem székesfehérvári hallgatói idén áprilisban rendezték meg a „Visszatolás 2017" nevű rendezvényt, melynek alkalmából egy faragott obeliszket toltak egészen Sopronig.

 • Magas elismerésben részesült a Hunyadi tanára

  Szilágyiné Polgár Éva a közelmúltban megkapta a Mikola Sándor-díjat. A pedagógusnak az elismerés mellett a legnagyobb örömet a csillogó szemű, lelkesedni tudó tanulók adták az eltelt negyven év alatt.