Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

A kapuvári kórház minimális adóssággal, tiszta lappal kezdte az évet

Az ápolók munkája elhivatottság és áldozatvállalás nélkül nem végezhető el, amire ráadásul csak kevesen képesek. A kapuvári kórházban is napirendre került a szakdolgozók béremelése, valamint az épületek korszerűsítése.

A Kormány ígérete szerint tovább emelkedik az ápolónők bére. A 2016-ban kezdődött intézkedés eredményeként több menetben rendezik az egészségügyi szakdolgozók fizetését. Legutóbb 14 százalékkal növelték a járandóságukat és dr. Benedek Zoltán tudomása szerint 2020 novemberében további 20 százalékot megközelítő emelkedés várható. A kórházigazgató szerint nagy szükség van ezekre a változtatásokra, mert igen alacsony a kiindulási alap. Összegezve így már 70 százalék körüli béremelést jelent, ami első hallásra jelentős, de havi illetményükkel még mindig messze elmaradnak a hazai fizetési rangsor legjobbjaitól.
A kapuvári kórházban jelenleg nincs szakemberhiány, de szükség lenne segédápolókra és egyre több erőfeszítést igényel az elvándorlók időben történő pótlása. Korábban elég volt az is, ha meghirdették az állásokat vagy megkeresték a régebbi jelentkezőket, de sajnos ez a módszer ma már nem célravezető. Egyre többen megbízásos jogviszonyban dolgoznak, illetve a más osztályokról jönnek segíteni.
– Gondolok itt a krónikus belgyógyászatra, mert ide a legnehezebb embert találni, hiszen fizikálisan is emberpróbáló munka. Szerencsére minden műszakra be tudunk tenni egy-egy férfi ápolót, aki segít a nővéreknek az emelésben – mondta az igazgató.
Hogy még nagyobb elismerésben részesüljenek és vonzóbbá tegyék a belgyógyászati ágyak mellett dolgozók munkáját, a központi béremeléseken túl további 10 százalék keresetnövekedést biztosít a kapuvári kórház saját forrásból.
Kapuváron is örülnek a tavaly év végén nyilvánosságra került kormányzati támogatásnak. Az ígéretek szerint lesz pénz az épületek felújítására. A kapuvári kórház kórtermeinek mai állapota a 2011-es nagy felújítást tükrözi. Az intézmény gerincét alkotó 134 ágyas angiológiai részleg teljesen új és részben felújított helyre került. A következő években a krónikus belgyógyászati osztályt tették rendbe. Az épületek öt-nyolc éve lettek korszerűsítve, ami egy magánlakás esetében még nem minősül réginek, de ha nagy igénybevételű kórházról van szó, már más a helyzet.
A kapuvári kórház 5-6 millió forint, 30 napon belül lejárt adóssággal zárta a 2019-es évet. Dr. Benedek Zoltán szerint a havi 120-140 millió forint körüli árbevétellel dolgozó intézménynél ez kis összegnek számít. A gond inkább abból adódik, ha a tartozás miatt nem adhatják le a gyógyszerrendeléseket, ezért a hátralékot minél előbb kiegyenlítik.

A Lumniczer Sándor Kórház és Rendelőintézet konkrét adatokkal rendelkezik arra vonatkozóan, hogy mire szeretnék fordítani a Kormány által beígért támogatást.

A Lumniczer Sándor Kórház és Rendelőintézetben megkezdték az előzetes felméréseket, hogy mikorra megkapnák a pénzt, tudják, mire kellene fordítani a kormányzati támogatást. Néhány helyen beázással kellett megküzdeniük, máshol pedig a feltöredezett padlózat vagy fürdőblokkok hiányossága
okoz problémákat, másrészről felülvizsgálják az épületek műszaki állapotát.

Beküldés dátuma: 2020. 01. 21.

Kapcsolódó hírek

  • Változások a kiskórházak életében

    Teljes ágykihasználás mellett működik a kapuvári Lumniczer Sándor Kórház és Rendelőintézet rehabilitációs részlege, ami kisebb várólistát eredményezett.

További hírek