Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A kapuvári képviselő-testület felkészült a jogszabályi változásokra

Eskütétellel kezdődött a kapuvári képviselő-testület márciusi ülése, mert Gábor Tamás szocialista képviselő lemondott mandátumáról. Posztját az MSZP-lista második helyén szereplő Varga András tölti be.
Folytatódott az a sorozat, amelyben a településen működő cégek és intézmények mutatják be tevékenységüket. A Kapuvári Rendőrkapitányság beszámolóját Kiss Zoltán alezredestől hallgathatta meg a testület. A város lakosságának nagy része elégedett a “Jószív” Kft. temetőüzemeltetéssel, valamint a Rekultív Kft. hulladékgazdálkodással kapcsolatos tevékenységével – tudtuk meg Hámori György polgármestertől. Mindkét vállalkozás megpróbálta kiküszöbölni azokat a kisebb hibákat, amelyeket időközben a szolgáltatást igénybe vevők észrevételeztek.
A képviselői munka ezt követően a törvényi változások köré csoportosult, hiszen érvényesíteni kell az új paragrafusokat a szervezeti és működési szabályzatokban, valamint az alapító okiratokban. A polgármester hozzátette: Nemcsak a határidő sürgette a városatyákat, hanem biztosra akartak menni, így mielőtt az anyag a testület elé került, több szempontból értelmezték az előírásokat. Az egyeztetések után került sor a közbeszerzési terv elfogadására. – Örömmel mondhatom, hogy olyan nagyberuházásaink vannak, amelyek közbeszerzési eljárása az idei évben már lezajlott vagy ezután indul – utalt a városvezető az önerővel kiegészített uniós pályázatokra.
A képviselő-testület egészen a ciklus végéig megszavazta, hogy a nagy nap alkalmából 10 ezer forint támogatásban részesülnek azok a házasulandó ifjú párok, akiknek legalább az egyik tagja kapuvári lakos. Módosították a háziorvosi szerződést dr. Hoffer Imre kérésére, mert a képviselő kft.-ben próbálja folytatni tevékenységét.
A kapuvári önkormányzat tavaly is megpróbálkozott a Belügyminisztérium által kiírt sportlétesítmény-fejlesztési pályázattal, mely akkor sikertelen volt, mert a projektgazda településenként csak egy ilyen törekvést támogatott. Kapuvár az oktatási intézmények felújítása keretében nyerte el a támogatást, amit a Pátzay iskola nyílászáróinak cseréjére fordítottak, de idén újból beadják a pályázatot. A helyhatóság tárgyalásokat tervez a Flóra Gyógyfürdő mostani működtetőjével, és reméli, hogy ezután is eredményesen tudnak együttműködni, de mivel a hosszabbítási lehetőség megszűnt, ki kell írni a pályázatot a strandfürdő üzemeltetésére.
A képviselő-testület nem támogatja Csákány Annamária jobbikos képviselő javaslatát, amely szerint építményadót kellene bevezetni a nagyobb kereskedelmi egységeknél. Az elutasításnak az az oka, hogy lehetetlen kivonni a jelentősebb objektummal rendelkező helyi vállalkozókat e rendelkezés alól, márpedig őket semmiképp sem akarják pluszban megadóztatni. Ráadásul a multinacionális cégek sem mind a saját üzlethelyiségükben végzik a tevékenységet, hanem például a Spar esetében kapuvári vállalkozó a tulajdonos.
– Kik vigyázzanak az értékeinkre, ha mi magunk sem tudjuk megóvni? – tette fel a kérdést a polgármester, utalva az alközpontokban végzett eddigi felújításokra. A város kötelezettsége a szabadtéri parkok és játszóterek üzemeltetése, amelyeket egyébként önerőből sosem tudtak volna megépíteni. Épp ezért is sajnálatos, hogy a jelentős pályázati forrásból létrehozott és felújított  játszóeszközök időnként vandál kezek pusztításainak áldozatai lesznek. – Az a társadalmi réteg, amely nem tudja értékelni a szépet és a jót, megpróbálja a saját igényeihez amortizálni – fogalmazott Hámori György, aki arra kérte a lakosságot, hogy ha rongálást észlelnek a környezetükben, haladéktalanul jelentsék a rendőrségnek vagy a városházára.
Beküldés dátuma: 2012. 04. 04.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Kapuvár egykori focistája irányítja a KSE-t

  Kapuvár focicsapata nyolc éven át játszott az NB III-ban. A KSE vezetője szerint hullámzó teljesítménnyel, de mégis mutattak valami állandóságot a város sportéletében.

 • Kívül-belül megszépült az evangélikus templom

  Beledben április 13-ára Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspökének prédikációs szolgálatával hálaadó istentiszteletet terveznek a nemrég felújított evangélikus templomban.

 • A Mi Hazánk Mozgalom szimpatizánstalálkozója Csornán

  A Mi Hazánk Mozgalom egyik politikai konglomerátummal sem társul – jelentette ki Toroczkai László csornai látogatása alkalmával.

 • Erős táncos közösség a Pántlika

  A Pántlika Néptáncegyüttestől és az utánpótlásbázist jelentő Timaffy László Alapfokú Művészetoktatási Intézményből lehetőség szerint valamennyi korosztály képviselteti magát évszaktól függetlenül, egész esztendőn át a különböző kulturális rendezvényeken.

 • Céltudatos karatésok a Castrumban

  A fiatal utánpótlás versenyzők eredményeivel 2018-ban a Castrum a legjobb tíz klub között végzett az országos pontversenyben.