Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

A kapuvári íjászoknak a körülményekhez képest jól alakult a 2021-es esztendő

A kapuvári íjászok az esős, illetve téli időszakban sem hagyták abba az edzéseket, mert egész éven át a rendelkezésükre áll a kiváló adottságokkal rendelkező terem a kapuvári kerékpáros centrumban, tavasz közeledtével viszont egyre gyakrabban találkozni velük a szabadban.

A Hanyi Íjászok Hagyományőrző Egyesület a pandémia miatt 2020-ban nem tartott rendezvényeket, de a 2021-es esztendő már sokkal eseménydúsabban telt. A részvételi szándékot nem befolyásolta a koronavírus-járvány, de a szabadtéri programokon és a táborokon is be kellett tartani a higiéniai szabályokat.
Tavaly elmaradt az áprilisban esedékes Hany Istók-kupa, de odafigyelve járványügyi előírásokra, június végén megtartották Sopronnémetiben a Keszeg-ér parti forgatagot, melyen nemcsak a szárazföldi, de a vízi íjászatot is kipróbálhatták az érdeklődők. Szép számmal vettek részt a hatodik alkalommal megrendezett Kis-Rába átlövőversenyen. Nem maradtak le az íjászok a város által szervezett programokról sem és szívesen közreműködtek a kórházi dolgozóknak tartott külön eseményen – hangzott a televíziós interjúban. Babótra három alkalommal látogattak el, ahol talán a legemlékezetesebb program a jurtaszállással kibővített családi nap volt.
Jó kapcsolatot ápolnak a Kapuvári Hajdúk és Gartai Muskétások csapatával, ezért több közös rendezvényen vettek részt a hagyományőrzőkkel.
Az íjász hagyományőrző egyesület legidősebb tagja 85 éves, a legfiatalabb pedig még csak első osztályos. Szabó István nagyon örül annak, hogy 2021 őszén 18 gyermek kezdte meg náluk a rendszeres íjászatot.
A téli időszakban fedett helyen tartották meg az edzéseiket. A város polgármesterének köszönhetően a Hany Istók Kerékpáros Centrumban kaptak egy akkora méretű alagsori termet, ahol a 8 pályát alakítottak ki és akár 15 méter távolságra is el lehet lőni. Szabó István elmondta, hogy októbertől vonultak be a zárt helyiségbe, és mivel a február-március hónap is bizonytalan az időjárás szempontjából, valószínűleg még maradnak egy darabig.
A gyerekeknek minden csütörtökön negyed öttől tartják az edzéseket, utána pedig a felnőttek veszik elő az íjászfelszereléseket.
– Örömmel vettem, hogy Tóth Imre alpolgármester is meglátogatott bennünket és láthatta, hogy legalább ez a terem is ki van használva. Gondját viseljük az egész környezetnek – fogalmazott az egyesület elnöke.
A szabadtéri íjászatnak a kerékpáros centrum és a most épülő tanuszoda közötti területen hódolnak. Néha a Nádasdy parkban gyakorolnak, ahol akár hosszú távú céllövészetet is tarthatnak – tette hozzá.
A nyugalmazott történelem tanár főleg a szabadtéri íjászkodás alkalmával, de az edzéseken is megpróbálja feleleveníteni elődeink életvitelét, és visszaadni valamit a korabeli hangulatból. 2022 a magyar történelem egyik sorsfordító eseményének, az Aranybulla kiadásának 800 évfordulója jegyében telik. Ez egy olyan kerek évforduló, amiről érdemes beszélni és a gyerekek történelmi ismereteit gazdagítani – jegyezte meg a pedagógus.

Szabó István a januárban tartott vezetői megbeszélésen a közgyűlés előtt értékelte a 2020/2021-es évet, majd az idei esztendő is szóba került.
Mozgalmasnak tűnik 2022, mert már most látható, hogy szinte nem lesz olyan szombat vagy vasárnap, amikor ne lenne valamilyen íjászverseny.. Az átfedések és torlódások miatt arra kérte az íjásztársadalmat, hogy figyeljenek oda az időpontokra, mert szeretnének minél több rendezvényre odaérni.
Április 30-ára, a régi KRESZ-park területére tervezik a Hany Istók-kupát, melyre tizenegyedik alkalommal kerülne sor. Van egy meghívásuk Abdára, a május végi íjászbemutatóra. Június végén kerülhetne sor ismét a Keszeg-ér parti forgatagra, a Kis-Rába átlövő íjásztalálkozót pedig szeptember 10-én kívánják megtartani. A bevált, megszokott időpontokon azért sem szeretnének megváltoztatni, mert számítanak rá az emberek.
Messze van még ugyan az őszi-téli napforduló, de már szerepel a 2022-es eseménynaptárban a magyarság összetartozását jelképező „Fénylánc” elnevezésű program, melyre tavaly is több mint százan eljöttek. A hanyi íjászok természetesen idén is ott lesznek a város valamennyi nagy rendezvényén.

Beküldés dátuma: 2022. 02. 15.

Kapcsolódó hírek

  • 1111 díszlövéssel emlékeztek a pozsonyi csatára

    A magyar seregek 907 júliusában megsemmisítő vereséget mértek a frank és germán csapatokra. A hanyi íjászok 1111 nyíllövéssel emlékeztek a pozsonyi csata évfordulójára, mely egyben a honfoglalás befejezését is jelentette.

További hírek