Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A kapuvári hajómodellezők győzelemesélyesek

A Kapuvári Sportegyesület hajómodellezői tavaly nem borzolták fel túl gyakran a környező tavak felszínét, de Bertók István szerint az idei esztendőben felpezsdül az élet a szakosztály berkeiben. A május végi bajnokságon helyi versenyt rendeznek, továbbá a tagok beszámolnak  a műhelymunkák során elért eredményeikről. A szezon kezdete előtt bemutatják egymásnak az elmúlt hónapokban készült új terveket. Az elhatározás és a víz is adott a nagyobb szabású nyári rendezvényükre. Nyolc hajóosztályt jelent az a július 21-22-ére tervezett országos bajnokság, amelyet a rádió-távirányítású hajómodellek F1-es és F3-as kategóriájában hirdettek meg. Az erőpróbára tíz-tizenkét hazai helyszínről várják a versenyzőket. A kapuvári modellezők titkára elmondta: egyre nehezebb olyan vízfelületet találni, ahol gyakorolhatnak, hiszen sorra kerülnek magánkézre a tavak, máshova pedig azért nem mehetnek be, mert környezetvédelmi törvény tiltja a terület használatát. Szerencsére három-négy éve találkoztak azzal az osztrák úrral, aki  a rendelkezésükre bocsátja zárt tavát, amelyen még a pályákat sem kell újraépíteni a tavasztól őszig tartó szezonban. Ezenkívül a modellezők szívesen bemutatják tudásukat korhű és modern hajóikkal azokon a településeken, ahol adott a megfelelő vízfelület. Korábban arra is volt példa, hogy a falunapi rendezvényt színesítették látványos attrakcióikkal.

Mint a legtöbb hobbi, a hajómodellezés is nagy elhivatottságot igényel, és persze pénzt.
Bertók István több indokot is felsorolt, amiért a fiatalok olyan hamar feladják: kevésbé fogékonyak a kézügyességet igénylő, technikai jellegű tevékenységre, mert inkább a számítógép előtt ülnek, továbbá hiányzik a kitartás és anyagi háttér. Szinte nincs is utánpótlása a hajómodellezőknek, pedig sok segítséget kapnak az induláshoz: a régebbi bevált, és szépen felújított típusokat felajánlják az érdeklődőknek, akik mégis sorra elmaradoztak. A szakosztály titkára elmondta: nem feltétlenül kell a saját maga által tervezett és összeállított modellel kezdeni, először megteszi az elődöktől átvett is. Viszont ahhoz, hogy versenyképes állapotba kerüljön egy-egy modell, sok-sok havi fizetésből kell félretenni, a gazdája ugyanakkor profitra nem számíthat. – Profin versenyezni azokkal az eszközökkel lehet, amelyeket mindenki otthon, saját maga készített el – hangott az interjúban.  A nyilatkozó édesapja, Bertók Kálmán régóta foglalkozik a szakosztály technikai vezetésével. Nála jelentkezhetnek azok, akik esetleg meggondolták magukat. Abban egészen biztosak lehetnek, hogy több évtizedes tapasztalattal fogja őket támogatni a kapuvári hajómodellezést elindító szakember. Mindenesetre jó tudni: aki erre a hobbira adja a fejét, nem árt, ha rendelkezik általános gépismerettel, de az idősebbektől ezt is el lehet lesni. A rutinosabb versenyző akkor érzi igazán magáénak a hajót, ha maga készíti el. Az üzletben vásárolt modellel nagyon jól lehet szórakozni, de a valódi és komoly megmérettetésre kevésbé alkalmas.

A lendületes, látványos, és díjazásában is nívós megmérettetések sokba kerülnek.

Az elmúlt évtizedek alatt mindegyik városvezető támogatásra érdemes sportnak tekintette a hajómodellezést, ezért az önkormányzat folyamatosan biztosítja azokat a feltételeket, amelyek az országos versenyek megrendezésére elegendőek. Bertók István nem tartja hiú ábrándnak a dobogó legfelső fokának az elérését sem, ezért reméli, hogy a kapuvári versenyzők közül többen is elérik a csúcsot a különböző kategóriákban. A nyáron megrendezésre kerülő, szoros mezőnnyel induló országos bajnokságon a nyolc hajóosztályból legalább négy helyi hajómodellező esélyes a győzelemre.
Beküldés dátuma: 2012. 05. 01.

Kapcsolódó hírek

 • A kapuváriak jövő évi ajándéka - 2021-ben birtokba vehetik az új szabadidőparkot

  A barnamezős beruházás olyan elhagyott üzemi területek felújítását  jelenti, mely  alkalmassá teszi az objektumot a korábbiaktól eltérő, más jellegű újrahasznosításra – tájékoztatta a lakosságot Hámori György, aki szerint  hiánypótló fejlesztés lesz a városban a családok kikapcsolódását szolgáló szabadidőpark létesítése.

További hírek

 • A kapuváriak jövő évi ajándéka - 2021-ben birtokba vehetik az új szabadidőparkot

  A barnamezős beruházás olyan elhagyott üzemi területek felújítását  jelenti, mely  alkalmassá teszi az objektumot a korábbiaktól eltérő, más jellegű újrahasznosításra – tájékoztatta a lakosságot Hámori György, aki szerint  hiánypótló fejlesztés lesz a városban a családok kikapcsolódását szolgáló szabadidőpark létesítése.

 • A Csornai Múzeum épületének titkai

  A csornaiak hajlamosak azt hinni, hogy pontosan ismerik a premontrei prépostság épületét, ahol az ’50-’70-es években járási központ, valamint házasságkötőterem működött, vagy azokból az időkből, amikor 1989 után visszatértek a szerze-tesek a városba – fogalmazott Aszt Ágnes régész-muzeoló-gus, aki Csorna emblematikus épülete előtt állva kezdte is-mertetőjét a Rábaközi Televízió nézőinek.

 • Még gyakoribb fertőtlenítés a beledi iskolakonyhán

  Televíziós forgatásunkkor frankfurti leves és sajtos metélt készült, mellé almát kínáltak az étkezőknek a beledi iskolakonyhán.

 • Mihály-napi vásár a katolikus óvodában

  Nagyon fontos, hogy a gyerekek megismerjék azt az időszakot, amelyben nagyszüleik, dédszüleik éltek és legyenek tisztában azokkal a jeles napokkal, amelyek az előttük élő generációk hétköznapjait tették különlegesebbé.

 • Tetemes mennyiségű tartós élelmiszer érkezik a térségbe

  Beleden és az intézmény ellátási területein szívesen fogadják a tartós élelmiszeradományt.