Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A kapuvári hajómodellezők győzelemesélyesek

A Kapuvári Sportegyesület hajómodellezői tavaly nem borzolták fel túl gyakran a környező tavak felszínét, de Bertók István szerint az idei esztendőben felpezsdül az élet a szakosztály berkeiben. A május végi bajnokságon helyi versenyt rendeznek, továbbá a tagok beszámolnak  a műhelymunkák során elért eredményeikről. A szezon kezdete előtt bemutatják egymásnak az elmúlt hónapokban készült új terveket. Az elhatározás és a víz is adott a nagyobb szabású nyári rendezvényükre. Nyolc hajóosztályt jelent az a július 21-22-ére tervezett országos bajnokság, amelyet a rádió-távirányítású hajómodellek F1-es és F3-as kategóriájában hirdettek meg. Az erőpróbára tíz-tizenkét hazai helyszínről várják a versenyzőket. A kapuvári modellezők titkára elmondta: egyre nehezebb olyan vízfelületet találni, ahol gyakorolhatnak, hiszen sorra kerülnek magánkézre a tavak, máshova pedig azért nem mehetnek be, mert környezetvédelmi törvény tiltja a terület használatát. Szerencsére három-négy éve találkoztak azzal az osztrák úrral, aki  a rendelkezésükre bocsátja zárt tavát, amelyen még a pályákat sem kell újraépíteni a tavasztól őszig tartó szezonban. Ezenkívül a modellezők szívesen bemutatják tudásukat korhű és modern hajóikkal azokon a településeken, ahol adott a megfelelő vízfelület. Korábban arra is volt példa, hogy a falunapi rendezvényt színesítették látványos attrakcióikkal.

Mint a legtöbb hobbi, a hajómodellezés is nagy elhivatottságot igényel, és persze pénzt.
Bertók István több indokot is felsorolt, amiért a fiatalok olyan hamar feladják: kevésbé fogékonyak a kézügyességet igénylő, technikai jellegű tevékenységre, mert inkább a számítógép előtt ülnek, továbbá hiányzik a kitartás és anyagi háttér. Szinte nincs is utánpótlása a hajómodellezőknek, pedig sok segítséget kapnak az induláshoz: a régebbi bevált, és szépen felújított típusokat felajánlják az érdeklődőknek, akik mégis sorra elmaradoztak. A szakosztály titkára elmondta: nem feltétlenül kell a saját maga által tervezett és összeállított modellel kezdeni, először megteszi az elődöktől átvett is. Viszont ahhoz, hogy versenyképes állapotba kerüljön egy-egy modell, sok-sok havi fizetésből kell félretenni, a gazdája ugyanakkor profitra nem számíthat. – Profin versenyezni azokkal az eszközökkel lehet, amelyeket mindenki otthon, saját maga készített el – hangott az interjúban.  A nyilatkozó édesapja, Bertók Kálmán régóta foglalkozik a szakosztály technikai vezetésével. Nála jelentkezhetnek azok, akik esetleg meggondolták magukat. Abban egészen biztosak lehetnek, hogy több évtizedes tapasztalattal fogja őket támogatni a kapuvári hajómodellezést elindító szakember. Mindenesetre jó tudni: aki erre a hobbira adja a fejét, nem árt, ha rendelkezik általános gépismerettel, de az idősebbektől ezt is el lehet lesni. A rutinosabb versenyző akkor érzi igazán magáénak a hajót, ha maga készíti el. Az üzletben vásárolt modellel nagyon jól lehet szórakozni, de a valódi és komoly megmérettetésre kevésbé alkalmas.

A lendületes, látványos, és díjazásában is nívós megmérettetések sokba kerülnek.

Az elmúlt évtizedek alatt mindegyik városvezető támogatásra érdemes sportnak tekintette a hajómodellezést, ezért az önkormányzat folyamatosan biztosítja azokat a feltételeket, amelyek az országos versenyek megrendezésére elegendőek. Bertók István nem tartja hiú ábrándnak a dobogó legfelső fokának az elérését sem, ezért reméli, hogy a kapuvári versenyzők közül többen is elérik a csúcsot a különböző kategóriákban. A nyáron megrendezésre kerülő, szoros mezőnnyel induló országos bajnokságon a nyolc hajóosztályból legalább négy helyi hajómodellező esélyes a győzelemre.
Beküldés dátuma: 2012. 05. 01.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.