Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A kábítószeresnek előbb-utóbb minden szerve leépül

Harsányi Judit rendőrszázados nyilatkozatának elején tévesen elterjedt szóhasználatot tisztázott, vagyis a drog és a kábítószer nem azonos. Előbbi az angol drug magyarosított formája, vagyis a tág fogalomkörbe minden olyan dolog beletartozik, mely az emberi szervezetbe kerülve megváltoztatja annak működését. Ez alapján a drogériákban árusított növényi alapú gyógytermékek is drognak nevezhetőek, vagy akár a fűszerek. Így már érthető, hogy a szakember miért beszélt legális és illegális drogokról: előbbi csoportba a törvény által nem tiltott anyagok tartoznak, melyek használatának nincs jogi következménye, a köznyelvvel ellentétben viszont csak az utóbbiakat indokolt kábítószereknek nevezni.
Hangulatváltozás, érzéki csalódás, látványos magatartászavar; ezek mind-mind a narkotikumoknak köszönhetőek. Hogy miért terjed gyorsabban a fiatalok körében? Mert az identitászavaros serdülőnek labilisabb a személyisége, s gyakran önbizalomhiány jellemzi őket. A 14 - 15 éves korosztály a legveszélyeztetettebb, mert ők hamarabb nyúlnak a pótszerekhez, s gyakran a baráti társaság vagy a kíváncsiság viszi őket az illegális drogok felé - mondta a rendőrszázados. Az idősebbeknél annyiban más a helyzet, hogy ők már túl vannak a kipróbálás fázisán, nagy többségük feldolgozatlan problémákkal küzd, illetve a felsőoktatásban tanulók átmeneti izgalmi állapotukat próbálják nyugtatótszerekkel csillapítani. A nyitottság nem feltétlenül jelent jót, mivel a tiltott szerek iránt is nő az érdeklődés, ami pedig a kipróbálók életkorát illeti, az egyre alacsonyabb.
Hogyan lehetne elejét venni a fiatalok illegális drogfogyasztásának? A szakember véleménye szerint minél korábban, mert a serdülőkor küszöbéhez érve már lehet, hogy későn van. - Nagyon sokszor találkozunk olyan 12 - 13 éves fiatallal, aki éjszaka kettőkor a parkban van - említette a riportalany, majd a szülőknek a következőt javasolta: minél többet beszélgessenek csemetéikkel, figyeljék szórakozási és internetezési szokásaikat, annak ellenére, hogy a gyermeket kellemetlenül érintené. Fontos tényként említette: a világhálón olvasgató fiatalokat hamarabb megfogja a szerek vonzónak gondolt, élvezeti hatása, a következményeikkel már kevésbé foglalkoznak. Beszélgetőpartnerünk  úgy véli, kevesebb veszély leselkedik azokra a tinédzserekre, akik nem unatkoznak, mert lefoglalják magukat valamilyen értelmes tevékenységgel,  például csapatjátékkal, sporttal, zenével vagy tánccal.
Bármilyen összetételű “cuccot”veszünk alapul, legvégső hatásukban nem különböznek: a véráramon keresztül károsítják a központi idegrendszert. Ami  viszont ha nem működik megfelelően, komoly következményekkel jár: leépül a hallás, a látás, a szaglás és mindenfajta érzékelés. Harsányi Judit amikor a gyerekekkel beszélget a témáról, másik sajnálatos esetet, a rákos betegeket hozza fel példának, mert még ők is nagyobb eséllyel gyógyíthatóak, mint a kábítószeresek. A tizenéves korosztály gyakran változtatja külsejét, ezért nagyon nehéz észrevenni náluk a szemmel is észlelhető átalakulást, a magatartási és pszichés változás némileg hamarabb jelentkezik, mely egyénenként eltérő: lehet indokolatlan örömkitörés, agresszió, túlérzékenység, korábban nem tapasztalt fáradtság és koncentrációs zavar a mozgásban vagy a gondolkodásban. Intő jel, ha eltűnik otthonról a gyerek vagy a kosztpénz, esetleg nagyobb összeg. Gyanúra adhatnak okot, ha a fiatal környezetéből a következő tárgyak kerülnek elő nagyobb mennyiségben: Különböző méretre vágott alufólia darabok, sörösdoboz lehasított alja, mert ezekben melegíteni lehet a bódító anyagokat. A függőségbe került egyén  nem biztos, hogy hasznos célból gyűjti a  megüresedett kindertojásokat, a kisebb filmes- vagy tartódobozkákat, a paketteket, a dohánypapírokat.
Harsányi Judit arra is felhívta a figyelmet, hogy legyenek nagyon óvatosak a bulizó tizenévesek, mert gyakran partidrogokat öntenek az italukba, így a lányok tudtukon és akaratukon kívül esnek bódult állapotba.
Senkit ne tévesszen meg a következő: az extasy vagy a speed hatása nem látszik azonnal, de csak idő kérdése, hogy a ritkuló hajú és fogazatú fiatalnak  hamuszürke arca legyen, és csontvázhoz hasonló, csuklyába burkolózó, árnyként lebegő alakként haladjon a parkokban. Aki csak egyszer próbálta ki, már az is komoly veszélyben van, mert elkezdeni könnyű,  viszont kiszállni nagyon nehéz ebből a körből. A rendőrszázados megdöbbentő adatot mondott: száz függőből csak egy, esetleg két személy szabadul meg a csapdából, mert újabb és újabb adagokat kíván a szervezete. - Ez olyan, mint az alkoholizmus, lehet tünetmentes, de aki kábítószeres, az mindig az is marad - fogalmazott az interjúalany.  Súlyosabb probléma esetén a következő helyeken lehet segítséget kérni: a győri Támasz-, Krízis- és Drogambulancián vagy  a mosonmagyaróvári DrogPonton, de ezeken kívül számos lehetőség kínálkozik a bajbajutottaknak.

Beküldés dátuma: 2010. 06. 16.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.