Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

A jobaházi „amatőrök” profi színházi előadása

Nagy napra virradnak január végén a jobaházi színjátszók: a fővárosi Nemzeti Színházban adják elő Kiss Csaba drámaíró Skandináv lottó című darabját, melyet a jobaházi publikum december 10-én tekinthet meg a Korlátolt Felelősségű Társulat előadásában.

A Pajtaszínház mintaprogramot a Nemzeti Művelődési Intézet a Magyar Teátrumi Társasággal együttműködve az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával indította útjára 2015-ben. A program idén az ország tizenkilenc megyéjének egy-egy településén folytatódik – mondta Tóthné Hajmási Izabella. A Nemzeti Művelődési Intézet Győr-Moson-Sopron Megyei irodájának módszertani referense hozzátette: a kezdeményezés célja a régi színjátszó hagyományok felelevenítése, az amatőr színjátszás újrateremtése.

– Színjátszással való kapcsolatunk az évről évre megrendezett jótékonysági óvodai farsangi bálokra nyúlik vissza, ahol mint ovis szülők, családtagok és az óvónők készültünk egy-egy szórakoztató műsorral – számolt be a kezdetekről Fülöp Szilvia. A táncos produkciók mellett helyet kapott egy-egy jelenet is, amelynek olyan pozitív visszajelzései voltak, hogy idén májusban minden helyi rendezvénytől független, önálló előadással rukkoltunk elő. A kabaréjeleneteknek óriási sikere lett, így tudomást szerezve a Pajtaszínházi szemle pályázatáról, úgy döntöttünk, hogy megpróbálkozunk a feladattal. Ezt követően létrehoztuk a társulatot, majd a helyi közönségnek adtuk elő a választott színdarabot, melyet Budapesten is bemutatunk a Nemzeti Színházban – mesélte a darab szereplője.
– Alkalomszerűen korábban is foglalkoztunk színjátszással, de újszerű élmény egy ilyen projektben részt venni, melynek ráadásul kétszer futottunk neki. Szeptemberben egy bohózatot választottunk, melyet Kszel Attila mentor, rendező tanácsára lecseréltünk egy másik színdarabra. Onnantól kezdve kétszeres erőbedobással dolgoztunk – kezdte Hancz Attila, hozzátéve: – A csapat jó része rendesen elfárad egy-egy háromórás próba után, viszont rendkívül élvezetes az egész. A premierig még rengeteg munkánk lesz, de bízom benne, hogy a legtökéletesebbet hozzuk ki az előadásból. Hancz Attila biztosra veszi, hogy – minden fáradozás ellenére – a januári bemutató után maradandó élmény lesz a társulati tagoknak a felkészülés.

Kszel Attila örömmel igent mondott, amikor a Magyar Teátrumi Társaságtól felhívták, hogy vállalja el a jobaházi társulat felkészítését. – A jobaháziak szorgalma példamutató, ezért egyszerűen nem illik rájuk az amatőr szó– fogalmazott a színész-rendező.

Beküldés dátuma: 2016. 11. 23.

Kapcsolódó hírek

További hírek