Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

A jó madártenyésztő megismeri az állatok viselkedését

Mielőtt megtartották az első kiállítást, a csornai madarászok sok rendezvényre eljártak, ezért városukban is szerették volna összehívni a hobbi iránt érdeklődő ismerőseiket, s ennek idestova tizenkét esztendeje. Sajnos, az egyik alapító tag, Németh István időközben elhunyt, ezért a kiállítást az ő emlékének is szentelik. Samu János, a Díszmadártenyésztők Csornai Egyesületének elnöke köszöntötte az újoncokat, illetve azokat, akik esetleg kisebb kihagyás után tértek vissza a rendezvényre. A madarász megjegyezte: tizenkilencszeres egzóta világbajnok is emelte a kiállítás színvonalát. A programnak helyet adó Széchenyi iskola tornatermét úgy tűnik, lassan kinövik, és szlovák barátaiktól kértek kölcsön voliereket. Samu János óva intette a szülőket, hogy mielőtt gyermekük kérésének engedve, vásárolnának a madarakból, gondoljanak arra, hogy milyen nagy törődést igényelnek a szárnyasok. Ez a tevékenység nagy felelősséggel jár. A szakember munkája mellett legalább napi másfél órát tölt kedvenceivel.

Gecsényi András megnyitó beszédében kiemelte: a nemzetközi szintű program nemcsak az egyesületnek, de a városnak is legalább olyan fontos, hiszen emeli a település hírnevét. A civil szervezet tagjai pedig újabb kapcsolatokat építenek, és folyamatosan tanulnak egymás hibáiból. Az alpolgármester az egyesületet olyan példaként említette, amelynek tagjai  közösen, egy cél érdekében tevékenykednek, hisz csak ilyen hozzáállással lehet eredményeket elérni, ami az élet minden területére igaz.
A Rábaköz fehér foltnak számít a díszmadarasok térképén, de egyre többen szánják rá magukat e szép foglalatosságra.

A hatvanhat kiállító között külföldiek is voltak. Christian Wallern öt esztendeje ismeri csornai barátját, Samu Jánost, ezért szívesen jön azóta a Rábaközbe. Az osztrák madarásznak nagyon tetszett a program, és jövőre is szeretne itt lenni.  Nagyon meg vannak elégedve a csornai emberek vendégszeretetével, amelyet minden évben szeretnének kiélvezni – mondta a Szlovákiából negyedmagával érkezett Bodó Róbert, aki negyedik alkalommal jelent meg a kiállításon. Az északi szomszédunk kisállattenyésztőinek bősi alapszervezete nevében részt vevő szlovákok kiemelték Samu János szervezőkészségét, mert szerintük a látogatók és a kiállítók szempontjából is megfelel  a program. Bodó Róbert a jövőben egyre jobb fajokat szeretne tenyészteni és felgyülemlett tudását átadná a fiataloknak. Erdős Melinda szinte minden alkalommal részt vesz a csornai madárkiállításon, s a mostanira vele jött Erdős Melitta is, akinek főleg a rizspintyek nyerték el a tetszését. A kislánynak nem kérdés, hogy mennyire állatbarát, ezért otthon is tartanak madarakat, s mivel tudja, hogy kell etetni és itatni, a gondozásba gyakorta besegít. A Csornára nem első alkalommal érkező Tullner Bencének a sok csivitelő madár közül a hullámos papagájon akadt meg a szeme, neki ő a kedvence.
Samu János szerint a bemutató annyira népszerű, hogy lassan még nagyobbról álmodnak, és nem tartja elképzelhetetlennek a nemzetközi minősítő kiállítás megrendezését sem.

Beküldés dátuma: 2012. 09. 05.

Kapcsolódó hírek

  • Változások a kiskórházak életében

    Teljes ágykihasználás mellett működik a kapuvári Lumniczer Sándor Kórház és Rendelőintézet rehabilitációs részlege, ami kisebb várólistát eredményezett.

További hírek