Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A hagyományok nélküli nemzet elveszik

Szépen gyarapodott a Rozmaring Hagyományőrző Néptánc Együttes taglétszáma az egy esztendővel ezelőtti megalakuláshoz képest, mert mára közel harminc-negyven táncos csatlakozott a csapathoz. A többség munka és tanulás mellett szakít időt a rendszeres gyakorlásra. A rábaközi formációkon kívül más tájegységek mozgásanyagának alapjait is elsajátították – mondta Szita Zoltán néptáncoktató. A táncosokat a környező települések lakói már ismerik, hiszen felléptek a falunapokon, és a Győrben tartott rendezvényeken szintén sikerrel szerepeltek. A szűkebb értelemben vett szakmai elismerés még hiányzik a csoportnak, ezért úgy tervezik, hogy felkészülnek a minősítő versenyre, mely igazi kihívást jelenthet a táncosoknak.
Szita Zoltán szerint Bágyogszovát még tartogat meglepetéseket a számukra, mert több olyan helyi vonatkozású tánclépésről tud, amelyet még csak ezután leshetnek el az idősebbektől, vagy esetleg nem pontosan jegyeztek fel a néprajzkutatók, ezért finomítani kell még rajta. – Nagyon kevés gyerek jár a néptáncra, de aki igen, az becsülettel csinálja – fogalmazott a táncoktató, aki úgy gondolja, hogy a falu hagyományőrzéséért már megtették a magukét, hiszen a Bágyogszovát életét alapvetően meghatározó eseményeken rendszeresen részt vesz a csoport.
Beküldés dátuma: 2011. 12. 28.

Kapcsolódó hírek

 • Beled napja a kerékpáros pihenőhelyen

  Folyamatosan szépülő, ápolt, gondozott környezet, jól szervezett programok, jó hangulat és társaság teszi emlékezetessé a Beled Napjának helyet adó kerékpáros pihenőt, ami a helyiek szerint lassan szabadidőparkká növi ki magát.

További hírek

 • Beled napja a kerékpáros pihenőhelyen

  Folyamatosan szépülő, ápolt, gondozott környezet, jól szervezett programok, jó hangulat és társaság teszi emlékezetessé a Beled Napjának helyet adó kerékpáros pihenőt, ami a helyiek szerint lassan szabadidőparkká növi ki magát.

 • Gondűző falunap Győrsövényházon

  A 27. alkalommal megrendezett győrsövényházi falunapon ottjártunkkor épp egy sramlizenekar muzsikált a háttérben, ezért kicsit jobban oda kellett figyelni a polgármester szavaira.

 • Első helyen végeztek a kapuvári dalosok

  A 2009 óta működő kapuvári Hajnalcsillag Dalkör fellépéseivel sikert sikerre halmoz, legutóbb az országos „Ki mit tud?” vetélkedőn értek el kiváló eredményt.

 • Elsősök az iskolapadban

  A pedagógusoknak néhány hét áll a rendelkezésre ahhoz, hogy megfigyeljék az újonnan beiratkozott nebulók beszédkészségét, szókincsét.

 • Megkezdte szolgálatát az új beledi lelkész

  A beledi evangélikus gyülekezet augusztus 15-én értesült arról, hogy elfogadták a másfél évvel ezelőtt beadott pályázatukat.