Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A hagyományok nélküli nemzet elveszik

Szépen gyarapodott a Rozmaring Hagyományőrző Néptánc Együttes taglétszáma az egy esztendővel ezelőtti megalakuláshoz képest, mert mára közel harminc-negyven táncos csatlakozott a csapathoz. A többség munka és tanulás mellett szakít időt a rendszeres gyakorlásra. A rábaközi formációkon kívül más tájegységek mozgásanyagának alapjait is elsajátították – mondta Szita Zoltán néptáncoktató. A táncosokat a környező települések lakói már ismerik, hiszen felléptek a falunapokon, és a Győrben tartott rendezvényeken szintén sikerrel szerepeltek. A szűkebb értelemben vett szakmai elismerés még hiányzik a csoportnak, ezért úgy tervezik, hogy felkészülnek a minősítő versenyre, mely igazi kihívást jelenthet a táncosoknak.
Szita Zoltán szerint Bágyogszovát még tartogat meglepetéseket a számukra, mert több olyan helyi vonatkozású tánclépésről tud, amelyet még csak ezután leshetnek el az idősebbektől, vagy esetleg nem pontosan jegyeztek fel a néprajzkutatók, ezért finomítani kell még rajta. – Nagyon kevés gyerek jár a néptáncra, de aki igen, az becsülettel csinálja – fogalmazott a táncoktató, aki úgy gondolja, hogy a falu hagyományőrzéséért már megtették a magukét, hiszen a Bágyogszovát életét alapvetően meghatározó eseményeken rendszeresen részt vesz a csoport.
Beküldés dátuma: 2011. 12. 28.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Egy éve alakult újjá Kapuvár Város Fúvószenekara

  Az előrevivő céloknak megtartó ereje lehet egy amatőr csapat életében – mondta Kőszegi-Németh József.

 • Import helyett magyar hagyma kerüljön a boltokba

  Családi János a zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkozó rábaközi gazdák jelenlegi helyzetét elemezte, de azt is elmondta, hogy milyen jövő várható az ágazatban.

 • Falusi közösség nincs civil szervezetek nélkül

  Hatalmas értéket képvisel a civil erő, melynek közreműködése nélkül hamar elfelejtődnének hagyományaink, sőt ellátórendszerek kerülnének végveszélybe, de nélküle a sportélet sem lenne olyan, amilyennek megszoktuk és megkedveltük.

 • Friss lendülettel és új vezetővel kezdte meg idei munkáját a nyugdíjasklub

  Csupa szív, lelkes emberek alkotják a beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjasklubot, de tavaly a megszűnés réme fenyegette az összeszokott kis csapatot, mert egyikük sem vállalta az egyesület vezetését, sőt még a városban sem találtak erre megfelelő személyt.

 • I. Rábaközi Farsangi Lovas Karnevál

  Százhuszonhét hátasló, tizenegy fogat és több mint százötven jelmezes vett részt az első alkalommal megrendezett farsangi lovas fesztiválon, mely nemcsak a rábaközieket mozgatta meg: az ország különböző pontjáról érkeztek lovasok, hogy részt vegyenek a téltemető kavalkádon.