Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A gyémántmisés pap sosem törekedett magasabbra jutni az egyházi ranglétrán

Hatvan éve szentelték pappá Csík Miklós volt bágyogszováti plébánost. A jászladányi származású atya egyszerre kettős ünnepet tarthat, hiszen 1928. december 6-án, Szent Miklós napján látta meg a napvilágot. A szülők egymás kölcsönös tiszteletéről jó példát mutattak gyermekeiknek, ezért a kisebbik fiúnak bátyjával együtt – a háborús időszakot leszámítva – szeretetben, békességben teltek ifjúi évei. Miklós a jászapáti gimnázium befejezése után Győrben végezte teológiai tanulmányait. Azért döntött a papi pálya mellett, mert szeretett volna segíteni az embereken, és úgy érezte, ezzel a hivatással éri el leginkább a célját. Először Tatabánya bánhidai részére került, ahol jól megértette magát a bányászokkal. Egy év múlva a Komárom-Esztergom megyei Mocsán folytatta, majd onnét a püspök Sopronba helyezte át. – Ember vagyok én is, könnyezve hagytam ott a hívőket – mesélt a hűség városában töltött hónapokról. Gyömörén közel három évig szolgálta az embereket, és egy használt motorkerékpárral járta a hozzá tartozó településeket. Csík Miklós szép emlékei közt őrzi Dénesfát is, de a leghosszabb időt, pontosan harmincöt évet Bágyogszováton töltötte el.
A plébános maga irányította a szováti templom keresztjének felújítását a magasból, ahova az állványzaton keresztül jutott fel, a toronysisak szintén időtálló vörösréz bevonatot kapott. Még a kocsmából is érkezett segítség, amikor kicserélték az üvegablakokat, és a bágyogi részen élők ugyanilyen szolgálatkészek voltak – mesélte Csík Miklós, aki három falu gyermekeinek tartott hitoktatást: hozzá jártak a bágyogiak, a szovátiak és a bodonhelyiek. A plébános úgy érezte, hogy nemcsak ő, hanem a tanítványok is szívesen látogatták a foglalkozásokat, mert az éneklés mellett gyakran zenéltek. A fiatalok kitüntetésnek vették, ha a tanító hegedűjét használhatták, és a hangszert egyik osztály átadta a másiknak. – Aki szépen énekel, az kétszeresen imádkozik – mondta Csík Miklós ugyanolyan nemes egyszerűséggel, mint amely egész pályafutását végigkísérte.

Beküldés dátuma: 1970. 01. 01.

Kapcsolódó hírek

 • Már a jövőre gondolnak: új kapuvári munkahelyek

  A Laurastar Services Kft. új kapuvári gyárához már most keresik a megfelelő készséggel, képességgel rendelkező leendő munkavállalókat, akik 2020-tól elfoglalhatják helyüket a folyamatos fejlődést mutató cég modern gyártósorainál.

További hírek

 • Már a jövőre gondolnak: új kapuvári munkahelyek

  A Laurastar Services Kft. új kapuvári gyárához már most keresik a megfelelő készséggel, képességgel rendelkező leendő munkavállalókat, akik 2020-tól elfoglalhatják helyüket a folyamatos fejlődést mutató cég modern gyártósorainál.

 • Minden a tervek szerint halad - Fejlesztések Kapuváron

  Egy város gazdasági erejét jelzi, ha sok mindent megold önerőből és nem kell kölcsönhöz folyamodnia – jegyezte meg Hámori György.

 • Nemzeti konzultáció a családok védelméről

  Magyarország kormánya az egyetlen az Európai Unióban, amely rendszeresen megkérdezi az embereket az egész nemzetet érintő, fontos döntések meghozatala előtt.

 • Csornán felkészültek a télies időjárásra

  Jelentős havazással idén év vége fele még nem kellett számolnia a lakosságnak, de az önkormányzat időben szeretne felkészülni a váratlan helyzetekre, ezért hó- és síkosság-mentesítésről tartottak nemrég sajtótájékoztatót a csornai városházán.

 • Eredményes esztendeje volt a kungfusoknak

  Cser István szerint sok edző és csapatvezető szívesen elfogadná a Kisalföldi Shaolin Kung-Fu SE versenyzői által elért idei eredményeket.