Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A gyémántmisés pap sosem törekedett magasabbra jutni az egyházi ranglétrán

Hatvan éve szentelték pappá Csík Miklós volt bágyogszováti plébánost. A jászladányi származású atya egyszerre kettős ünnepet tarthat, hiszen 1928. december 6-án, Szent Miklós napján látta meg a napvilágot. A szülők egymás kölcsönös tiszteletéről jó példát mutattak gyermekeiknek, ezért a kisebbik fiúnak bátyjával együtt – a háborús időszakot leszámítva – szeretetben, békességben teltek ifjúi évei. Miklós a jászapáti gimnázium befejezése után Győrben végezte teológiai tanulmányait. Azért döntött a papi pálya mellett, mert szeretett volna segíteni az embereken, és úgy érezte, ezzel a hivatással éri el leginkább a célját. Először Tatabánya bánhidai részére került, ahol jól megértette magát a bányászokkal. Egy év múlva a Komárom-Esztergom megyei Mocsán folytatta, majd onnét a püspök Sopronba helyezte át. – Ember vagyok én is, könnyezve hagytam ott a hívőket – mesélt a hűség városában töltött hónapokról. Gyömörén közel három évig szolgálta az embereket, és egy használt motorkerékpárral járta a hozzá tartozó településeket. Csík Miklós szép emlékei közt őrzi Dénesfát is, de a leghosszabb időt, pontosan harmincöt évet Bágyogszováton töltötte el.
A plébános maga irányította a szováti templom keresztjének felújítását a magasból, ahova az állványzaton keresztül jutott fel, a toronysisak szintén időtálló vörösréz bevonatot kapott. Még a kocsmából is érkezett segítség, amikor kicserélték az üvegablakokat, és a bágyogi részen élők ugyanilyen szolgálatkészek voltak – mesélte Csík Miklós, aki három falu gyermekeinek tartott hitoktatást: hozzá jártak a bágyogiak, a szovátiak és a bodonhelyiek. A plébános úgy érezte, hogy nemcsak ő, hanem a tanítványok is szívesen látogatták a foglalkozásokat, mert az éneklés mellett gyakran zenéltek. A fiatalok kitüntetésnek vették, ha a tanító hegedűjét használhatták, és a hangszert egyik osztály átadta a másiknak. – Aki szépen énekel, az kétszeresen imádkozik – mondta Csík Miklós ugyanolyan nemes egyszerűséggel, mint amely egész pályafutását végigkísérte.

Beküldés dátuma: 1970. 01. 01.

Kapcsolódó hírek

 • Élményekben gazdag szünidő

  Beledben évről évre több nyári tábort szerveznek az iskolásoknak. Legutóbb az egyesített szociális központ turnusán részt vevő gyerekekkel beszélgettünk nyári élményeikről.

További hírek

 • Élményekben gazdag szünidő

  Beledben évről évre több nyári tábort szerveznek az iskolásoknak. Legutóbb az egyesített szociális központ turnusán részt vevő gyerekekkel beszélgettünk nyári élményeikről.

 • Negyven éve szolgálja a híveket

  Radó Tamás régóta bejáratos a templomokba, hiszen kántor édesanyja babakocsival tolta be a szent hely valamelyikébe.

 • Ágyúszó és fegyverropogás Kapuváron

  Harmadik alkalommal került megrendezésre a Kapu-Vára Fesztivál, melybe új színt, illetve ízeket hozott a Kapu Vári Bogrács Mustra.

 • Táborozó gyerekek Csornán

  A Csornai Szociális és Gyermekjóléti Központ sikeresen indult az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány pályázatán.

 • Az olvasók friss irodalomra vágynak

  – A könyvtárak a mai világban az egyes területek fejlesztésén túl arra törekednek, hogy a közvetlen könyvtárhasználatba ne következzen be nagy visszaesés – fogalmazott a beledi intézmény vezetője, aki szerint jelen viszonyok között mindez komoly erőfeszítést jelent.