Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

A görkorcsolyától a nagybuszig minden közlekedési eszköz áldásban részesült

Első alkalommal szentelték meg idén nyáron a járműveket Csornán. A premontrei rend tagjai hagyományteremtő jelleggel indították el a kezdeményezést, és szeretnék, ha az embereknek mindig eszébe jutna: akár otthon tartózkodnak vagy épp úton vannak, az élet minden területén számíthatnak a Jóisten segítségére.

A járművek megáldása az egyházban ősi hagyománynak számít, eredete több mint ezer évvel ezelőttre vezethető vissza. A Kis-Ázsiában született és Krisztus utáni 200-as években élt Szent Kristóf, az utazók védőszentjének tevékenységének hatására alakult ki ez az egyházi szokás.
A középkori legenda szerint a több mint két méter magas Szent Kristóf elhatározta, hogy testi erejét a világ legnagyobb hatalmasságának szolgálatába állítja. Először a kis-ázsiai fejedelmekhez szegődött el, később pedig a királyokhoz csatlakozott, de mindenhol azt tapasztalta, hogy az uralkodók sem tökéletesek, ezért még náluk is van feljebb – mesélte Boldvai Márton Bertalan, hozzátéve: Amikor a nagy termetű ember már kezdte volna feladni a céljait és úgy érezte, képtelen beteljesíteni elhivatottságát, találkozott egy keresztény remetével, aki azt tanácsolta, keresztelkedjen meg és éljen szent életet. Az utazót annyira szíven ütötte az intelem, hogy attól fogva Isten szolgálata lett a legfontosabb számára. Egy zarándokút mellett telepedett le, amely egy folyón vezetett át. Az emberek szolgálatának szentelte további életét - hatalmas termetéből adódóan könnyedén át tudta vinni a zarándokokat a folyón, így biztosítva számukra az átjutást. Egy alkalommal kisgyermeket juttatott a folyó túloldalára, akiről az út végén kiderült, hogy maga Jézus volt. Az eset mindent megmagyarázott: azért vált szinte elviselhetetlenül nehézzé a könnyűnek gondolt test, mert az egész világ terhét hordozta a vállain – mesélte a premontrei perjel.
A június 19-i vasárnapi mise után a legkülönfélébb járművek tulajdonosai várták az áldást a Csornai Premontrei Templom előtt és a művelődési ház melletti parkolónál. Boldvai Márton Bertalan előző este kapta facebookon a következő megmosolyogtató kérdést: a görkorcsolya járműnek számít-e ebben az esetben, mert szeretnének rá áldást kérni. Az atya elmondása szerint a lábfejre rögzíthető guruló alkalmatosság sem maradt ki az áldásból, de volt, aki rollerrel vagy kerékpárral érkezett a helyszínre, ugyanakkor az autósok voltak a legtöbben. A nap folyamán sorra került a parkolóban várakozó kisteherautó és egy ötvennégy személyes busz is. A premontrei atyák kezükben a szenteltvízzel és egy ministráns kíséretében mentek oda minden járműhöz, ahol a tulajdonos, illetve használójának jelenlétében rövid imádság után osztották ki az áldást. A szertartás résztvevői Szent Kristóf-érmet és -képet kaptak útravalóul.
Fotók: Csornai Premontrei Apátság / Készítette:

Beküldés dátuma: 2020. 07. 27.

Kapcsolódó hírek

  • Ünnepi megemlékezés Csornán

    Csorna város önkormányzata Petőfi Sándor emlékművénél tartott ünnepi megemlékezést az 1848/49-es szabadságharc 176.

További hírek

Hirdetés