Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

A gimnáziumok a legkülönfélébb szakterületekre készítik fel a diákokat

A koronavírus járvány miatt idén elmaradnak a középfokú oktatási intézmények nyílt napi rendezvényei, de a pályaválasztási fórumokat sem tartják meg, ezzel is csökkentve a személyes találkozások lehetőségét. Mivel a kapuvári katolikus gimnázium várja a rábaközi fiatalok, köztük a beledi általános iskola nyolcadikosainak jelentkezését, Biró Péter intézményvezető a Rábaközi Televízión keresztül tájékoztatta a végzősöket és szüleiket a 2021/2022-es tanévről.

A jelenlegi kormányrendelet értelmében csak az ott tanuló diákok, illetve a tanárok és az alkalmazottak léphetik át az iskolák kapuit, ezért a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Gimnáziumban is elmaradnak a hagyományos nyíl napi rendezvények. Ezenkívül a középiskolában tanító pedagógusok sem látogathatják meg a nyolcadikos fiatalokat az általános iskolában azzal a céllal, hogy tájékoztassák őket az intézményükben folyó oktatásról.
– Idén egy prospektust juttatunk el az érdeklődő nyolcadikosok számára, illetve megpróbáljuk megragadni azokat a lehetőségeket, amelyeket honlapunk vagy közösségi oldalunk kínál – mondta Biró Péter, aki megköszönte a televíziónk által nyújtott nyilvános megszólalási lehetőséget.

Az intézményvezető ezt követően egy nagyon fontos dátumra hívta fel a diákok figyelmét: 2020. december 4-ig lehet jelentkezni az írásbeli vizsgákra.
– A 2021/2022-es tanév beiskolázási időszaka lassan megkezdődik, hiszen december 4-éig jelentkezni kell az írásbeli felvételi vizsgákra azoknak, akik olyan középiskolába szeretnének menni nyolcadik után, amely előírja az írásbeli felvételi vizsgát. A mi négy évfolyamos gimnáziumunk is ilyen iskola – tette hozzá Biró Péter. Szerinte azok a rábaközi diákok is jól teszik, ha náluk írásbeliznek, akik nem az ő intézményüket jelölik meg elsődlegesen. Az írásbeli felvételi vizsga napján, vagyis 2021. január 23-án akár olyan időjárás is előfordulhat, hogy jobban járnak egy közeli vizsgahelyszínnel.
Kapuvári Páli Szent Vince Iskolaközpont intézményvezetője az érdeklődő nyolcadikosok figyelmébe ajánlotta: a Rábaköz egyetlen általános gimnáziumáról van szó, mely ráadásul minden környékbeli számára könnyen elérhető.

A riportalany elmagyarázta, hogy már az idei évben megkezdődött a középiskolák szerkezeti átalakítása. Ennek megfelelően a négy évet követő középiskolai tanulmányok után a hagyományos érettségi bizonyítványt csak gimnáziumban lehet megszerezni. A technikumokban bizonyos tárgyakból lehet érettségizni és csak az ötödik év után van lehetőség a megszokott érettségire. Biró Péter a gimnáziumot elsősorban azoknak ajánlja, akik a későbbiekben valamelyik felsőoktatási intézményben folytatnák tanulmányaikat, vagy esetleg még nem tudták eldönteni, hogy milyen szakirányt válasszanak. A gimnáziumok nyitottak mindenre, ezért sokféle tárgyat oktatnak, így a náluk végzett diák lehet orvos, akár mérnök vagy jogász, de pedagógus, esetleg gazdasági szakember képzésre is jelentkezhet.
– Mi nem utakat zárunk be, nem kész pályára állítunk rá valakit, hanem inkább ajtókat nyitunk ki és lehetőséget adunk arra, hogy bármilyen irányba tovább mehessen valaki – fejtette ki Biró Péter. Szerinte a gimnáziumot választó fiatalnak nem árt, ha jó jegyei vannak, de arra is volt számtalan példa, amikor közepes általános iskolai eredménnyel érkező diák náluk szerette meg a tanulást és kinyílt az érdeklődése, így diplomás ember lett belőle.
A Páli Szent Vincében a négy-, és a nyolcosztályos gimnáziumi képzés egyaránt elindul. Mindkét esetben az idegen nyelvek kapják a legnagyobb hangsúlyt, illetve a digitális kultúra (informatika). A diákok a kilencedik osztálytól két idegen nyelvet, a „kis gimnáziumosok”a nyolcadikig egyet sajátítanak el. Az első idegen nyelvet heti öt órában, kilencediktől pedig az addig tanultat heti négy, az újat pedig öt órában fogják megtanulni. Az eredmények igazolják a pedagógusok törekvéseit, hiszen a diákok nagy része a tizedik-tizenegyedik évfolyam környékén az egyik idegen nyelvből megszerzi a középfokú bizonyítványt, többen pedig a második nyelvből is levizsgáznak az érettségiig.

A négy évfolyamos gimnáziumba jelentkező nyolcadikosok az írásbeli felvételire szóló és a februárban esedékes középiskolai jelentkezési lapokat a mostani általános iskolájukban adhatják le.
A nyolc évfolyamos gimnázium leendő tanulói, valamint szüleik az Oktatási Hivatal honlapján tájékozódhatnak, de a kapuvári gimnázium iskolatitkárainál is lehet érdeklődni. Nekik jövő év február 19-ig kell kitölteniük az online adat- és a jelentkezési lapot, mely az Oktatási Hivatalon keresztül (www.oktatas.hu) fog beérkezni a kapuvári intézményhez.
A Páli Szent Vince Iskolaközpont honlapján (https://szentvince-kapuvar.hu) megtalálható a 2021/2022. tanévre vonatkozó középfokú beiskolázásról szóló felvételi tájékoztató.

Beküldés dátuma: 2020. 11. 16.

Kapcsolódó hírek

  • A Kapuvári Páli Szent Vince Iskolaközpont várja a diákokat

    A Kapuvári Páli Szent Vince Iskolaközpontban az óvodától az érettségi vizsgáig „elkísérik” a hozzájuk beíratott gyerekeket, ezért képletesen szinte egész éven át tart náluk a beiratkozás, hiszen folyamatosan azon dolgoznak, hogy az intézmény vonzó legyen a fiatalok és szüleik számára.

További hírek

Hirdetés