Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A gazdák időben megkapják az uniós alapú támogatásokat

Mennyivel lesz jobb a 2013-as esztendő a magyar gazdáknak?
– Örömmel tudom mondani, hogy a Kormány ebben az évben 2,6 milliárd forintot biztosít a sertéstartóknak állategészségügyi célokra. Igyekszünk a sertésállomány számát jelentősen növelni. Ebben az évben 30 milliárd forinttal nagyobb lesz az agrárium részére biztosítandó forrás, melyet uniós és hazai pénzekből biztosítunk. Azt is bátran elmondhatom, hogy a Kormány minden évben pontosan fizette a gazdák részére az uniós alapú támogatást. Legutóbb Fazekas miniszter úr egy gombnyomással 140 milliárd forintot juttatott a gazdáknak, mely a földalapú támogatás második része.

A MAGOSZ Győr megyei vezetője ezen a héten adott televíziónknak interjút, amelyben külön foglalkozott a zsebszerződésekkel. Milyen lépéseket tettek a gyanús szerződésekkel szemben?
– Több megkeresést kaptunk a zsebszerződésekkel kapcsolatban. Épp itt a megyében indult az első büntetőeljárás, illetve két alkalommal is az állam élt elővásárlási jogával, amikor földeket próbáltak külföldi kézre juttatni. 2014. május 1-jére, mire lejár a moratórium, az ilyen jellegű ügyleteket felszámoljuk. Sajnos ez a megye a leginkább érintett a zsebszerződések tekintetében, olyannyira, hogy ügyvédi irodák szakosodtak az ilyen jellegű szerződések készítésére. A Kormány erre az évre közel 2 milliárd forintot biztosított a nemzeti parkoknak, hogy területeket vásároljanak fel, vagy sajátítsák ki a külföldi magánkézben lévő védett földeket.

Mi a véleménye az agrárkamara demokratikus választási rendszeréről, illetve arról, hogy csak a MAGOSZ állított listát?
– Ezt a listát magán kívül tizenegy szervezet támogatta, ami azt igazolja hogy a MAGOSZ lefolytatta a szakmai egyeztetéseket. Valamennyien regisztráltatták magukat az élelmiszer- és agrárkereskedelemben érintett, vagy a vidékfejlesztésben nagy, jelentős szerepet betöltő gazdasági egységek. A kamarai választásokat a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) és az AGRIA bojkottálták, de közben kiderült, hogy a szervezetek jelentős része a  MAGOSZ listáját támogatja. Így értelmetlenné vált számukra saját törekvésük, ezért lejárató kampányt indítottak a megyei agrárkamarákkal és a választásokkal kapcsolatban.
Beküldés dátuma: 2013. 02. 06.

Kapcsolódó hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

További hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

 • Megyei Széchenyi iskolák találkozója Csornán

  1995-ben Kajos László egykori iskolaigazgató, valamint Gecsei Edit nyugalmazott magyartanár kezdeményezésére tartották meg először a Széchenyi nevét felvett intézmények megyei találkozóját, melyet a közösségteremtés, a hagyományápolás, és a kulturális programok megrendezése céljából hozták létre.

 • Széchenyi iskolák évről évre visszatérő rendezvénye

  A Kapuvár Térségi Általános Iskola diákjai és pedagógusai is részt vettek a nagy múltra visszatekintő megyei Széchenyi iskolák találkozóján, melyre 2022-ben Csornán került sor.

 • Több év kihagyás után ismét megrendezték a Beledi Pünkösdi Fesztivált

  A beledi pünkösdi fesztivál intézménnyé nőtte ki magát, ezért az önkormányzatnak nemcsak feladata, hanem kötelezettsége is vigyázni rá, ezért a jövőben is meg fogják rendezni – fogalmazott Major Jenő.

 • Emlékezetes, élményekkel teli gyermeknap Kapuváron

  Színvonalas, látványos, sokféle játékelemet felvonultató gyermeknapot tartottak Kapuváron. A megszokott, közkedvelt programok mellett a szervezők minden évben szolgálnak valami újdonsággal a kicsiknek és a nagyoknak.