Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A gazdák időben megkapják az uniós alapú támogatásokat

Mennyivel lesz jobb a 2013-as esztendő a magyar gazdáknak?
– Örömmel tudom mondani, hogy a Kormány ebben az évben 2,6 milliárd forintot biztosít a sertéstartóknak állategészségügyi célokra. Igyekszünk a sertésállomány számát jelentősen növelni. Ebben az évben 30 milliárd forinttal nagyobb lesz az agrárium részére biztosítandó forrás, melyet uniós és hazai pénzekből biztosítunk. Azt is bátran elmondhatom, hogy a Kormány minden évben pontosan fizette a gazdák részére az uniós alapú támogatást. Legutóbb Fazekas miniszter úr egy gombnyomással 140 milliárd forintot juttatott a gazdáknak, mely a földalapú támogatás második része.

A MAGOSZ Győr megyei vezetője ezen a héten adott televíziónknak interjút, amelyben külön foglalkozott a zsebszerződésekkel. Milyen lépéseket tettek a gyanús szerződésekkel szemben?
– Több megkeresést kaptunk a zsebszerződésekkel kapcsolatban. Épp itt a megyében indult az első büntetőeljárás, illetve két alkalommal is az állam élt elővásárlási jogával, amikor földeket próbáltak külföldi kézre juttatni. 2014. május 1-jére, mire lejár a moratórium, az ilyen jellegű ügyleteket felszámoljuk. Sajnos ez a megye a leginkább érintett a zsebszerződések tekintetében, olyannyira, hogy ügyvédi irodák szakosodtak az ilyen jellegű szerződések készítésére. A Kormány erre az évre közel 2 milliárd forintot biztosított a nemzeti parkoknak, hogy területeket vásároljanak fel, vagy sajátítsák ki a külföldi magánkézben lévő védett földeket.

Mi a véleménye az agrárkamara demokratikus választási rendszeréről, illetve arról, hogy csak a MAGOSZ állított listát?
– Ezt a listát magán kívül tizenegy szervezet támogatta, ami azt igazolja hogy a MAGOSZ lefolytatta a szakmai egyeztetéseket. Valamennyien regisztráltatták magukat az élelmiszer- és agrárkereskedelemben érintett, vagy a vidékfejlesztésben nagy, jelentős szerepet betöltő gazdasági egységek. A kamarai választásokat a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) és az AGRIA bojkottálták, de közben kiderült, hogy a szervezetek jelentős része a  MAGOSZ listáját támogatja. Így értelmetlenné vált számukra saját törekvésük, ezért lejárató kampányt indítottak a megyei agrárkamarákkal és a választásokkal kapcsolatban.
Beküldés dátuma: 2013. 02. 06.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Tanácsadó testület segíti az atya munkáját

  – Jó dolgozni ebben a beledi egyházközségben, csak egy szívfájdalmunk van, hogy kevés a gyerek a szentmiséken.

 • Becsengettek a kapuvári iskolákban

  Az elsősök eleinte csak tizenöt-húsz percig képesek figyelemmel kísérni az órákat, ezért a tanítók sok intenzív mozgást és játékot csempésznek be mindennapjaikba.

 • Sorban újulnak meg Csorna utcái, közterei

  A 2014-ben megalakult csornai képviselő-testület jelenleg a tizenhetedik felújított utcánál tart, és előkészítették a következő két szakasz rendbetételét is.

 • Új igazgató a katolikus intézmény élén

    „Veni Sancte”, azaz Jöjj Szentlélek! imádsággal indult a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda 2018/2019-es nevelési éve, majd a püspök által celebrált szentmise után ünnepélyes tanévnyitón vettek részt a gyerekek és az intézmény pedagógusai.

 • Megújult környezetben várják a gyerekeket

  Idén ősztől közel hetven gyermeket várnak a beledi óvodába. Sokak által várva várt eseménnyel kezdődik a 2018/19-es nevelési év Beledben, mert a gyerekek és az óvónők végre birtokukba vehetik a felújított óvodát.