Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A fotós-helytörténész a Rábaköz szakrális és világi emlékeit gyűjtötte össze egy kötetbe

Nagy István kilencedik önálló kötetét ismerhették meg a csornai könyvbemutatón megjelent érdeklődők. A fotós gyűjtőmunkája több mint egy évtizeddel ezelőtt kezdődött: A megye 182 települése közül 174 helyen fényképezte le az út menti vagy közterületen lévő kereszteket, kápolnákat, kálváriákat és szobrokat. A fényképezéssel együtt lejegyezte a megörökített alkotások, épületek elkészítésének körülményeit, a hozzá kapcsolódó történeteket is.

A Rábaközi Helytörténet -kutatók Társulata szervezésében tartották meg Nagy István „Rábaközi emlékművek III.” kötetének első ismertetőjét a csornai Premontrei Rendház dísztermében. A bemutatóra a Rábaköz több településéről érkeztek vendégek. A könyvbemutatót megtisztelte jelenlétével Horváth Lóránt Ödön apát és dr. Bónáné dr. Németh Katalin polgármester is. A csornai születésű szerző életútját Szalay Balázs, a helytörténet-kutatók elnöke ismertette.
Az 1965 óta Győrben élő Nagy István jól ismeri szülővárosát, gyermekkorában kerékpárral fedezte fel az utcákat, házakat. Bár régen elköltözött, Csornán élő rokonaival azóta is fenntartja a kapcsolatot, így nem szakadt el a gyökerektől. A fényképész a győri Révai Miklós Gimnáziumban töltött tanulóévei alatt kötelezte el magát a helytörténeti kutatással.
Nagy István ugyan nem volt hivatalosan kinevezett egyházmegyei fotográfus, de 1988-tól kezdve mintegy 20 éven keresztül fényképezte a jelentősebb egyházi ünnepeket. Napi munkája mellett 1970-től vett részt először csoportos kiállításon, majd munkáit egyéni kiállításokra is meghívták. Számtalan témában állított össze tematikus kiállítást, több kiadványt színesítenek munkái, napjainkban pedig egyre többen keresik meg amiatt, hogy biztosítson képanyagot egy-egy témakörben indított kutatásukhoz.
Hét évvel ezelőtt került szóba először, hogy az általa összegyűjtött anyag rábaközi vonatkozásait egy kötetbe rendezze. A szenvedélyes fényképész azóta újra lejárta a településeket, frissítve a meglévő adattárat. A rábaközi emlékműveket bemutató sorozat első kötete 2017-ben, a második pedig 2018 karácsonyán jelent meg.
A „’Rábaközi emlékművek III.” című könyvben bemutatott emlékhelyekhez kapcsolódó leírásokat kifejezetten öröm olvasni – jegyezte meg a művet ismertető történész, aki szerint a szerző a száraz tényanyagot is olyan igényes stílusban tárja az érdeklődők elé, hogy folyamatosan fenntartja a figyelmet.
A könyvismertetőn elhangzott: Nagy István feleségével együtt járta be a kiadványban szereplő helyeket és remélhetőleg a kötet átlapozása után mások is kedvet kapnak a kulturális értékekben bővelkedő környék felkeresésére.

Beküldés dátuma: 2020. 09. 01.

További hírek

 • Dr. Németh Miklós a nagy előd méltó utóda szeretne lenni

  Beled új aljegyzőjének az önkormányzati igazgatás teljesen új területet jelent, de szerencséje van, mert dr.

 • A kapuváriak jövő évi ajándéka - 2021-ben birtokba vehetik az új szabadidőparkot

  A barnamezős beruházás olyan elhagyott üzemi területek felújítását  jelenti, mely  alkalmassá teszi az objektumot a korábbiaktól eltérő, más jellegű újrahasznosításra – tájékoztatta a lakosságot Hámori György, aki szerint  hiánypótló fejlesztés lesz a városban a családok kikapcsolódását szolgáló szabadidőpark létesítése.

 • 2021 januárjától tilos a növényi hulladékégetés

  Jelenleg önkormányzati engedélyhez kötött a kerti hulladékégetés, de 2021. január elsejétől hazánk egész területén tilos lesz ez a tevékenység.

 • A Csornai Múzeum épületének titkai

  A csornaiak hajlamosak azt hinni, hogy pontosan ismerik a premontrei prépostság épületét, ahol az ’50-’70-es években járási központ, valamint házasságkötőterem működött, vagy azokból az időkből, amikor 1989 után visszatértek a szerze-tesek a városba – fogalmazott Aszt Ágnes régész-muzeoló-gus, aki Csorna emblematikus épülete előtt állva kezdte is-mertetőjét a Rábaközi Televízió nézőinek.

 • Még gyakoribb fertőtlenítés a beledi iskolakonyhán

  Televíziós forgatásunkkor frankfurti leves és sajtos metélt készült, mellé almát kínáltak az étkezőknek a beledi iskolakonyhán.