Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A forradalmi tömeg természetes módon választotta vezetővé

Az 1956-os forradalom és szabadságharc Győr-Sopron megyei vezetője 100 éve született Kapuváron. A kerek évforduló alkalmából emlékkiállítás nyílt a polgármesteri hivatal aulájában. Szigethy Attila munkásságát Kóczán Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke méltatta. A korábbi eseményeket nehéz a világgal átértékeltetni, de mi magyarok azon kevesek közé tartozunk, akiknek ez sikerült – jegyezte meg a szónok. Szigethy Attila a forradalom legjelentősebb vidéki szervezetének, a Dunántúli Nemzeti Tanácsnak az élére állt, hogy oroszlánrészt vállaljon a szabadságharc kibontakozásából. – Mivel Nagy Imre reformpolitikáját támogatta, hivatalából eltávolították, és szülővárosa mellett, a kistölgyfai állami gazdaságba nevezték ki igazgatónak. Itt dolgozott 1956 őszéig egyfajta száműzetésben, ebben a világ  mögötti kis majorban, de mindvégig megőrizte emberi arcát és politikusi hitelét. Népszerű volt, és a megye egyik fő értelmiségét látta benne a nép. A szélsőségek megfékezésére törekedett, a forradalmi fellángolásban sem vesztette el a realitás iránti érzékét – mondta Kóczán Zoltán.
Kapuvár nem engedheti meg magának, hogy nagy szülöttje a feledés homályába vesszen, ezért számos módon őrzi a forradalmár emlékét. E törekvés szellemében született a gondolat, hogy Szigethy Attila születésének 100. évfordulóján emlékkiállítást rendezzenek, melynek alkalmából felidézték a mártír emberi létét és tetteit, kiegészítve a róla szóló ismereteket. Rá emlékezve főhajtással tisztelegtek a többi vértanúságot halt valamennyi áldozat bátor cselekedete előtt is.
Beküldés dátuma: 2012. 03. 28.

Kapcsolódó hírek

 • Beled napja a kerékpáros pihenőhelyen

  Folyamatosan szépülő, ápolt, gondozott környezet, jól szervezett programok, jó hangulat és társaság teszi emlékezetessé a Beled Napjának helyet adó kerékpáros pihenőt, ami a helyiek szerint lassan szabadidőparkká növi ki magát.

További hírek

 • Beled napja a kerékpáros pihenőhelyen

  Folyamatosan szépülő, ápolt, gondozott környezet, jól szervezett programok, jó hangulat és társaság teszi emlékezetessé a Beled Napjának helyet adó kerékpáros pihenőt, ami a helyiek szerint lassan szabadidőparkká növi ki magát.

 • Gondűző falunap Győrsövényházon

  A 27. alkalommal megrendezett győrsövényházi falunapon ottjártunkkor épp egy sramlizenekar muzsikált a háttérben, ezért kicsit jobban oda kellett figyelni a polgármester szavaira.

 • Első helyen végeztek a kapuvári dalosok

  A 2009 óta működő kapuvári Hajnalcsillag Dalkör fellépéseivel sikert sikerre halmoz, legutóbb az országos „Ki mit tud?” vetélkedőn értek el kiváló eredményt.

 • Elsősök az iskolapadban

  A pedagógusoknak néhány hét áll a rendelkezésre ahhoz, hogy megfigyeljék az újonnan beiratkozott nebulók beszédkészségét, szókincsét.

 • Megkezdte szolgálatát az új beledi lelkész

  A beledi evangélikus gyülekezet augusztus 15-én értesült arról, hogy elfogadták a másfél évvel ezelőtt beadott pályázatukat.