Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A forradalmi tömeg természetes módon választotta vezetővé

Az 1956-os forradalom és szabadságharc Győr-Sopron megyei vezetője 100 éve született Kapuváron. A kerek évforduló alkalmából emlékkiállítás nyílt a polgármesteri hivatal aulájában. Szigethy Attila munkásságát Kóczán Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke méltatta. A korábbi eseményeket nehéz a világgal átértékeltetni, de mi magyarok azon kevesek közé tartozunk, akiknek ez sikerült – jegyezte meg a szónok. Szigethy Attila a forradalom legjelentősebb vidéki szervezetének, a Dunántúli Nemzeti Tanácsnak az élére állt, hogy oroszlánrészt vállaljon a szabadságharc kibontakozásából. – Mivel Nagy Imre reformpolitikáját támogatta, hivatalából eltávolították, és szülővárosa mellett, a kistölgyfai állami gazdaságba nevezték ki igazgatónak. Itt dolgozott 1956 őszéig egyfajta száműzetésben, ebben a világ  mögötti kis majorban, de mindvégig megőrizte emberi arcát és politikusi hitelét. Népszerű volt, és a megye egyik fő értelmiségét látta benne a nép. A szélsőségek megfékezésére törekedett, a forradalmi fellángolásban sem vesztette el a realitás iránti érzékét – mondta Kóczán Zoltán.
Kapuvár nem engedheti meg magának, hogy nagy szülöttje a feledés homályába vesszen, ezért számos módon őrzi a forradalmár emlékét. E törekvés szellemében született a gondolat, hogy Szigethy Attila születésének 100. évfordulóján emlékkiállítást rendezzenek, melynek alkalmából felidézték a mártír emberi létét és tetteit, kiegészítve a róla szóló ismereteket. Rá emlékezve főhajtással tisztelegtek a többi vértanúságot halt valamennyi áldozat bátor cselekedete előtt is.
Beküldés dátuma: 2012. 03. 28.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Mire számíthatnak a Csukásba jelentkező diákok?

  A végzősöknek 2019. február 15-éig kell leadniuk a jelentkezési  lapokat általános iskolájukban, ahonnét a célintézményekhez továbbítják a kitöltött íveket.

 • Rómában nagyra értékelik a kapuváriak főzőtudományát

  A Rómába utazó kapuvári küldöttség igazi csapatmunkában látott neki az ebédfőzésnek. A könnyfakasztó műveletek alól sem vonhatta ki magát senki: a polgármester a többiekkel együtt  aprította a töménytelen mennyiségű hagymát.

 • 130 éves a rábapordányi tűzoltó egyesület

  Nehéz lenne számszerűsíteni az elmúlt százharminc esztendőben elvégzett tűzoltási feladatokat, de Márkus János megjegyezte, hogy szívből segítettek az embereken.

 • Megemlékezés a doni harcok áldozataira

  A 2012-ben alakult Kapuvári Bográcsos Egyesület főleg gasztronómiai programok szervezésével szerzett magának ismertséget, de nemcsak a konyhaművészetek keltették fel az érdeklődésüket.

 • Megemlékezés a doni katasztrófára

  A 2. magyar hadsereg tragédiája, a volt Szovjetunió területén, a Don folyó mellett embertelen körülmények között elhunytak emléke előtt tisztelegtek Csornán.