Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A Fognyűvő Manócskától jobb megszabadulni!

– Ma milyen jó napom van, mennyi szép foggal találkoztam! – jegyezte meg az iskolafogászatot ellátó szakorvos. Dr. Bokory Erzsébet elégedett volt a székben ülő harmadikas kisfiúval, mert szép nagyra tátotta a száját, ezért hamar végeztek az ellenőrzéssel. Nála mindent rendben talált, két tejfoga pedig csak alapos tisztítást igényelt, mert ezek helyett úgyis kinő a végleges. A többi gyerek izgatottan várakozott az ajtó előtt, bízva abban, hogy ők is ilyen szerencsések lesznek.
A rendelőben első alkalommal megjelenő nebulóknak még nem volt mihez viszonyítaniuk, így ők se jó, se rossz tapasztalattal nem rendelkeztek. A doktornő a kedvükért elmondta  Nyalókás Gergő történetét, aki imádta az édességet, viszont sosem tisztította a fogait. A gyerekek okultak a meséből és rögtön tudták, hogy járt a mohó cukorkafaló: rövid idő alatt tönkrementek és megfájdultak a fogai. Az elbeszélés főszereplője, Gergő nem aggódott a liftes székben, és még a lámpácskák sem zavarták,  a “motoros vízipisztolytól”pedig nyomban elmenekültek a Fognyűvő Manók.

Mire az iskolások maguk is kipróbálták a speciális fogászati széket, már mindent tudtak a megelőzésről, valamint a vizsgálat lényegéről.

Gömböcz Ramóna
odafigyel az egészségére, ezért mindig fogyaszt gyümölcsöt. Tisztában van vele, hogy minden étkezés után ildomos lenne a fogmosás, de iskolaidőben csak reggel és este van erre lehetősége. A magyarkeresztúri Németh Anna szintén a rendszeres fogápolásról  beszélt. Inkább többször használja a fogkrémet és a fogkefét, mert nem szeretné, ha fogfájással kerülne orvoshoz. A Bogyoszlóról érkezett Pászli Patrik még csak általános iskolás, de hallotta az idősebbektől, hogy az evéshez elengedhetetlen az ép fogazat, ezért ő is vigyáz rájuk. A fogászati ellenőrzés előtt megszólaltatott fiú kicsit tartott a vizsgálattól, de abban bízott, hogy az utolsó alkalom óta nem romlottak sokat a fogai. A jobaházi Csizmadia Alen jobb helyzetben volt, mert ő már kijött a vizsgálóból. A doktornő egy lyukas fogat talált nála, ezért tervezte, hogy visszamegy a rendelőbe. Alen azt ígérte, hogy bátran fog viselkedni és mindig ügyel a rendszeres fogmosásra.
Az iskolások sok-sok jó tanáccsal és a jövőre vonatkozó biztatással fejezték be a vizsgálatot, valamint minden gyerek kapott egy-egy fogmosásra emlékeztető kedves kis matricát, hogy később se feledkezzenek meg kötelezettségeikről.

A fogápolásról, valamint a fogínybetegségek megelőzéséről a harminc éve a gyógyító pályát választó dr. Karczag Margittal beszélgettünk. Ma már modern gépek segítik a fogorvosok munkáját, az újonnan bevezetett eszközök pedig a betegek gyógyulását szolgálják. A korábban gyakrabban előforduló foghúzás  és -pótlás helyett előtérbe került a megelőzés. A szuvasodás mellett a többi egyéb fogágybetegség okozza a legtöbb problémát. A doktornő szerint gyakorlatilag és anyagilag is megoldhatatlan, hogy a régi amalgám töméseket mindenkinek kicseréljék fehérre. A korábban alkalmazott, és fémtartalma miatt veszélyesnek mondott tömőanyag előnye viszont, hogy nagyon jól illeszkedik a fog széléhez, ezért még húsz év múlva sem esik ki és védi a fogat az elhalástól. A helyette nemrég bevezetett üvegionomer sajnos nem fed egyenletesen, ezért könnyen kialakul a másodlagos fogszuvasodás. A fehér tömőanyaggal gyógyított betegeknek alaposabb és gyakoribb fogmosásra van szüksége. Az elhanyagolt fog gyökerénél baktériumtelepek halmozódhatnak fel, amelyek a véráramba kerülve a szervezet egyéb részein is problémát okozhatnak. Az orvos akkor van a legnagyobb bajban, ha a menthetetlen fogú páciens közli, hogy nem tudja mit akar, de a fogát semmiképp se húzzák ki. Dr. Karczag Margit szerint ha el is kezdik a kezelést, lehet, hogy az egész immunrendszerre kihat a beteg testrész, tehát nem biztos, hogy a fog megmentése a legjobb megoldás.
Beküldés dátuma: 2012. 01. 18.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.