Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A fizikus szerint mindenki szeretné megérteni a körülötte lévő világot

Radnai Gyula, az ELTE fizika tanszékének nyugíjas tanára rendszeresen vállal ankétokon való szereplést, s egy ilyen alkalommal figyelt fel előadására Szilágyiné Polgár Éva, a csornai intézmény tanára. A pedagógus, és több gimnáziumban oktató kollégája is tanítványa volt az egyetemi docensnek, s már akkor is elbűvölte őket a sok-sok kísérlet.


Radnai Gyula a gravitáció szerepét egy színes műanyag játékrugón keresztül szemléltette, melynek spiráljai alulról felfelé haladva egyre ritkulnak, s a menetek mind jobban megnyúlnak. A következő érdekesség egy oldalanként számozott kocka volt, mely - miután átfúrták -, ide-oda csúszkált a közepén átvezetett zsinóron. Az előadó a lejtőn való haladást érzékeltette vele, mert ha lényegesen csökken a madzag dőlésszöge, és közelít a vízszinteshez, akkor megáll a kocka. Az sem mindegy, hogy mennyire feszül a zsinór az ember kezében, mert ha lazul, akkor rögtön mozgásba lendül a rá rögzített tárgy - hangzott az igazolt feltételezés.


Aki szereti a fizikát, annak az életét jelenti, s állandóan e téma körül forognak a gondolatai - állapította meg az előadó. - Nem az a fizika, hogy ismerem a képleteket, és azokkal tudok valamit csinálni. Az a fizika, hogy értem azt a világot, ami körülöttem van, azon a szinten, amit én tizenakárhány éves koromban megérthetek - azonosult a diákok gondolkodásával a professzor.

Beküldés dátuma: 2010. 05. 05.

Kapcsolódó hírek

 • Az államtitkár téti látogatása

  – Aki nem szereti a választóit vagy fél az emberektől, ne menjen politikusnak – mondta dr. Kovács Zoltán államtitkár a közvéleményt számtalan témában foglalkoztató,Téten megrendezett eszmecsere előtt.

További hírek

 • Az államtitkár téti látogatása

  – Aki nem szereti a választóit vagy fél az emberektől, ne menjen politikusnak – mondta dr. Kovács Zoltán államtitkár a közvéleményt számtalan témában foglalkoztató,Téten megrendezett eszmecsere előtt.

 • A közéleti szereplők együttműködése nélkül nincs fejlődés

  Optimista becslések szerint még az idén megkezdődhet a Csornától Sopronig tartó gyorsforgalmi út építése.

 • Megújuló városháza és konyha Beledben

  Beled vezetője abban bízik, hogy a nemrég elnyert energetikai célú TOP-os pályázat révén jóval alacsonyabb lesz a városháza és a napközi otthonos konyha villanyszámlája.

 • Rönktolással a barátságért

  Az Óbudai Egyetem székesfehérvári hallgatói idén áprilisban rendezték meg a „Visszatolás 2017" nevű rendezvényt, melynek alkalmából egy faragott obeliszket toltak egészen Sopronig.

 • Magas elismerésben részesült a Hunyadi tanára

  Szilágyiné Polgár Éva a közelmúltban megkapta a Mikola Sándor-díjat. A pedagógusnak az elismerés mellett a legnagyobb örömet a csillogó szemű, lelkesedni tudó tanulók adták az eltelt negyven év alatt.