Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A fiatal lány a malmok történetét kutatja

Németh Brigitta a „Mi Kis-Rábánk” műveltségi vetélkedő ifjú előadójaként a beled környéki malmok történetéről tartott érdekfeszítő előadást. Jó egy hónappal előbb megkezdte a felkészülést a versenyre. Brigi élvezi a nagypapájával folytatott történelmi témájú beszélgetéseket, ezért figyelme önkéntelenül ráirányult a múltban lévő több és jelenleg is fellelhető malom történetére. Beleden három ilyen építmény volt: a kettős, a Rajts és a vicai malom. Utóbbit, vagyis a Németh Pál tulajdonában lévő építményt 1965-ben bontották le. A Rajts malom alsó részét az 1875-ben, a felső szintjét pedig 1883-ban építették – mesélte Brigitta. Hozzátette, hogy a községet villanyárammal ellátó, öt generáción át a környéken malmot bérlő híres dinasztia 1920-ban vette birtokába az őrlőhelyet. A beledi lány szüleivel nemrég megtekintette a folyószabályozás után leszerelt és az ikervári múzeumba elhelyezett turbinákat, melyek ma ipari műemlékként „szolgálják” az utókort. A kettősmalmot, melynek helyén korábban is ilyen funkciót betöltő épület állt, Cziráki és Esterházy földbirtokos építtette, 1936-ban pedig Szalay Antal tulajdonába került. A turbinameghajtású és acélhengerrel működő szerkezetből a legjobb minőségű  őrlemény került ki. Miután államosították az épületet, gabonaraktárnak használták. A rendszerváltás után a malom visszakerült a tulajdonos leszármazottaihoz.
Németh Brigitta további történeti kutatása attól függ, hogy a tanulás mellett mennyi időt tud szánni e tevékenységre. Ha összeáll az általa is elegendőnek vélt anyag, kiadvány megjelentetésén töri a fejét. A lány mindenesetre továbbra is számíthat nagyapja, Németh László  segítségre.
Beküldés dátuma: 2012. 05. 23.

Kapcsolódó hírek

 • Felajánlásból zöldítik a várost

  A beledi lakosság mélységes felháborodását keltette nemrég az energiaszolgáltató villamos vezetékeinek megóvása érdekében indított fanyesési akció.

További hírek

 • Felajánlásból zöldítik a várost

  A beledi lakosság mélységes felháborodását keltette nemrég az energiaszolgáltató villamos vezetékeinek megóvása érdekében indított fanyesési akció.

 • Mozgalmas élet Vásárosfaluban

  Vásárosfalu önkormányzata lehetőségeihez képest jelentős összeggel támogatja a civileket, de nagy segítséget jelent a személyi jövedelemadó 1 százalékának felajánlásából befolyt összeg is.

 • A kónyiak óvják egészségüket

  Száznál több érdeklődő kísérte figyelemmel az idén megrendezett kónyi egészségnapot. A szakemberek örülnek annak, hogy az emberek egyre tudatosabban ügyelnek testi és lelki épségük megőrzésére.

 • Őszinte beszédre vágynak a csalódott emberek

  Szél Bernadett ígérete szerint 2018 áprilisában nemcsak kormányváltásra, hanem valódi rendszerváltásra készülhet az ország, amennyiben az LMP megkapja a szükséges számú szavazatokat.

 • A cél világos: továbbra se kelljen befogadni illegális migránsokat Magyarországra

  A több mint 1,7 millió aláírás megkérdőjelezhetetlenné teszi a kormány álláspontját: hazánk nem ért egyet Brüsszel migránsok betelepítésére vonatkozó tervével.