Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A Felsőbüki készen áll a legújíbb kihívásokra

A Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium november 6-7-én tartja a nyitott kapuk napját. Bernád Csaba igazgató ajánlása szerint a jó tanulmányi eredményekkel rendelkező nyolcadikasokat a négyosztályos gimnáziumba, a szintén tanulni akaró kicsiket, vagyis az általános iskola negyedikeseit pedig a nyolcosztályos képzésre várják a középfokú intézményben. A gimnáziumnak eddig is specialitása volt az emelt szintű nyelvi oktatás, s a jövőben ezt a vonalat még tovább erősítik. A kezdők és a haladók a szintjüknek megfelelő csoportban foglalkozhatnak az adott tantárggyal. A cél, hogy tanulmányai végére minden diák legalább egy, esetleg két nyelvvizsgával rendelkezzen. A nyelvi tagozatos képzés azt jelenti, hogy ötödiktől nyolcadikig egy szabadon választott idegen nyelvet heti öt órában tanulnak a diákok, kilencediktől pedig mindkettőt – az angolt és a németet – emelt szinten oktatják. Abból a nyelvből, amelyiket előbb kezdik el tanulni a gimnazisták, az óraszám szerint le tudják tenni a felsőfokú nyelvvizsgát vagy az emelt szintű érettségit, a másodikkal pedig eljutnak a középfokú nyelvvizsgáig.

2005 óta Magyarországon nem kell felvételizni az egyetemekre, s pont emiatt sokkal nagyobb a tétje a maturációnak és az év végi jegyeknek.
– Az érettségi az a „kimenet”, ami méri a gyerekek tudását, és amelynek eredményeiből számolják a felsőfokú tanulmányokhoz szükséges pontokat. Ki merem felelősséggel állítani, hogy az egyetemekre (orvosi, állatorvosi, tanári, mérnöki stb.) csakis a gimnáziumból lehet továbbjutni. Tudom, hogy ezért a kollégáim nem fognak szeretni, de el kell mondjam:a szakközépiskolákban – ha az ő kerettantervüket megnézzük – kilencediktől egészen tizenkettedikig oktatják a szakmai tantárgyakat, amit megtetéznek azzal, hogy az  érettségin a kötelezőkön  felüli ötödik tárgy szintén szakmai – fogalmazott az idén tavasszal újabb öt évre bizalmat kapott igazgató, aki szerint a szakközépiskolába járó diák esélytelen az orvosi egyetemre, mert nem marad elég ideje és energiája a biológiára és a kémiára. Aki mégsem akar jelentkezni, vagy adott évben nem vették fel a felsőoktatási intézménybe, az választhatja a felsőfokú szakképzést.

A főiskolákra, egyetemekre való bejutás megyei rangsorában előkelő, harmadik helyen végzett Felsőbüki Nagy Pál Gimnáziumban a szellemi bázis adott, mert minden pedagógusnak egyetemi végzettsége van, továbbá a technikailag is felkészültek a kihívásokra: nyelvi labor, megfelelően felszerelt  informatikai, természettudományos és művészeti szaktanterem, könyvtár áll a diákok rendelkezésére. Másik nagy előnye a kapuvári középfokú intézménynek, hogy nem kell több órán át utaznia a közelben élő fiataloknak.

A felsőoktatásban végzett tanulók miután elhelyezkednek a munkaerőpiacon, nem szakítják meg minden kapcsolatukat az anyaintézménnyel. A kapuvári gimnáziumban szívesen látják volt diákjaikat, akik élménybeszámolóikkal erősítik meg, hogy jó irányba halad az oktatómunka.
Beküldés dátuma: 2012. 11. 07.

Kapcsolódó hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

További hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

 • Megyei Széchenyi iskolák találkozója Csornán

  1995-ben Kajos László egykori iskolaigazgató, valamint Gecsei Edit nyugalmazott magyartanár kezdeményezésére tartották meg először a Széchenyi nevét felvett intézmények megyei találkozóját, melyet a közösségteremtés, a hagyományápolás, és a kulturális programok megrendezése céljából hozták létre.

 • Széchenyi iskolák évről évre visszatérő rendezvénye

  A Kapuvár Térségi Általános Iskola diákjai és pedagógusai is részt vettek a nagy múltra visszatekintő megyei Széchenyi iskolák találkozóján, melyre 2022-ben Csornán került sor.

 • Több év kihagyás után ismét megrendezték a Beledi Pünkösdi Fesztivált

  A beledi pünkösdi fesztivál intézménnyé nőtte ki magát, ezért az önkormányzatnak nemcsak feladata, hanem kötelezettsége is vigyázni rá, ezért a jövőben is meg fogják rendezni – fogalmazott Major Jenő.

 • Emlékezetes, élményekkel teli gyermeknap Kapuváron

  Színvonalas, látványos, sokféle játékelemet felvonultató gyermeknapot tartottak Kapuváron. A megszokott, közkedvelt programok mellett a szervezők minden évben szolgálnak valami újdonsággal a kicsiknek és a nagyoknak.