Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A falufejlesztésnek meg van a látszata

A hivatalos megfogalmazás szerint a Falufejlesztési Társaság 2008 márciusában Kemény Bertalan, a Falufejlesztési Társaság megalapítója és a falugondnoki szolgálat megálmodója és megvalósítója emlékének megőrzése érdekében „Kemény Bertalan Falufejlesztési Díj” –at alapított. A kitüntetést minden évben rangos bíráló bizottság ítéli oda. Vásárosfaluban az az érdekes helyzet állt elő, hogy a polgármester személyesen ismerte kitüntetésének névadóját, vagyis Kemény Bertalant, aki a ’80-as években indította el mozgalmát, mely  tíz év múlva falugondnoki rendszerré fejlődött. Utóbbi célja a 600-nál kisebb lélekszámú  települések megsegítése képzett falugondnok közreműködésével. A falugondnoki busz további könnyebbséget jelent a községeknek, melyre természetesen pályázni kell.. Vásárosfalu kétmillió forintot kap a kormánytól a jármű működtetésére, mely összeget az önkormányzat is kiegészíti.

A helyi társadalmi szervezetek által felterjesztett Molnár Sándor az országos falufejlesztési díjat egy tanya- és falugondnok, valamint egy agrármérnök társaságában vehette át azon a pár száz lelkes Baranya megyei Alsómocsoládon, mely hazánk mintatelepülésének számít. A többszörösen hátrányos helyzetű falu ezt a címet nem  pazar gazdagsága miatt nyerte el, hanem  egészen más tette őket példaértékűvé. A Mecsek északi részén található kicsi község fő foglalkoztatója az önkormányzat, továbbá idősek otthonát és napközit is működtetnek, a megtermelt élelmiszert pedig saját fogyasztásra használják fel. Vásárosfalu polgármestere az országos elismerést Mezőszentgyörgyi Dávidtól, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási Képzési és Vidékfejlesztési Intézet főigazgatójától, valamint Krizsán Andrástól, a Falufejlesztési Társaság elnökétől vehette át.

A kis települések lakossága jóformán el lenne vágva a környezetétől a falubusz nélkül, mert csak saját járművel tudják megoldani a nem menetrend szerinti közlekedést.
Molnár Sándor a rendszerváltás óta áll Vásárosfalu élén, a falugondnoki szolgálatot pedig úgy „találta fel”, hogy nem tudott annak létezéséről. A gondnoki teendőket azóta is ellátó szakembert 1991-ben azzal a kéréssel vette fel, hogy tegye személyszállításra alkalmassá régi Barkaszát. Mivel a menetrend szerinti járatok csak akkor vették fel a kicsiket, ha azok kísérettel érkeztek, ki kellett találniuk valamit. A munkába siető szülők nem tudták gyermekeik őrzését megoldani, ezért nagyon jól jött a jármű, mellyel a célállomásig szállíthatják az óvodásokat és az alsósokat. Az iskolások ráadásul két településre is eljártak tanulni. Vásárosfalu 1996-ban nyerte az első iskolabuszt, mely az utolsó leheletéig szolgálta a falut: sok-sok kilométerrel a kerekében a végén úgy kellett a településről elhúzatni.

Vásárosfalu sosem volt elhanyagolt, és 1990 óta jócskán megszaporodott a felújított házak száma, az utakat rendbe hozták és parkolókat építtettek – mondta a polgármester. A teljes közművesítéssel rendelkező községben mindent megtesznek a fiatalság megtartásáért, s manapság is az okozza a legtöbb fejtörést, hogy miként lehetne meggyőzni őket a település hosszú távú élhetőségéről. A munkahelyek egycsapásra megoldanának mindent, de erről egyelőre nem is álmodhatnak. Szerencsére a környező településeken sokan megtalálják a boldogulásukat, de a jól fizető, közelibb álláshelyeknek jobban örülnének. Molnár Sándor, ha interjúja közben papírt és ceruzát fog a kezébe, a milliárdos nagyságrendű összeget pontosan is meg tudta volna mondani. Vásárosfalu első embere huszonhárom éve határozta el a település rendbehozatalát, s azóta éves szinten kb. 25 - 30 millió forintot költöttek lakóhelyükre.

Molnár Sándor szerint a kis falvak működtetésére kész recept nincs, mert mindig helyben kell eldönteni, hogy mi az adott településnek a legjobb, és azokat kell segíteni, akik rá vannak szorulva.  – Én továbbra is rózsaszínben látom a világot, mert nálunk szerintem nem rossz a költségvetés. Innentől kezdte nekem erkölcstelen lenne sírni, annak ellenére megértem azokat, akik viszont bajban vannak – mondta a díjazott.
Beküldés dátuma: 2013. 03. 20.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.