Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A fák és a madarak szerelmese volt

Az iskola névadója, Király Iván 118 évvel ezelőtt született Bogyoszlón. A körjegyző és tanító szülők gyermeke ötödikes korában a soproni evangélikus líceumba került, diplomáját pedig természetrajz-földrajz középiskolai tanári szakon szerezte meg. Az1925-ben családjával Csornára költöző polgári fiúiskola pedagógusa, majd a premontrei gimnázium igazgatója rendszeresen megszervezte a madarak és a fák napját. Egyetemista korában Herman Ottó munkatársaként ismerkedett a madárvilággal. Hercegi támogatással hozta létre az Esterházy Madárvártát, amelynek vezetése mellett folytatta az intenzív kutatómunkát. Helytörténeti tevékenysége szintén jelentős volt: gyűjtötte és őrizte a néprajzi, honismereti értékeket, diákjaival a honvéd sírokat gondozta. Márczisné Varga Lívia igazgató a megemlékezésen a gyerekeket arra buzdította, hogy legyenek büszkék az iskola névadójára, és munkálkodásukkal, valamint természethez való viszonyukkal méltó követői legyenek a kutatónak.

Farádon minden feltétel adott a gyerekeknek a kiváló tanulmányi haladáshoz, tehát semmilyen hátrányt nem szenvednek azért, mert falusi iskolában nevelődnek.
Szalai Zoltán az évforduló alkalmából az új kihívások elé néző pedagógusok tevékenységéről beszélt. A végzős diákok továbbtanulási mutatói azt igazolják, hogy kiváló tanári kar dolgozik az iskolában. Farád polgármestere hangsúlyozta: az iskolában szeretnének megfelelni a mindenkori követelményeknek. Az önkormányzat sokat küzdött azért, hogy az intézményben szebb és barátságosabb körülményeket teremtsenek. A pályázati forrásból belsőleg megújult épületben korszerűsítették a számítástechnikai infrastruktúrát, tehát minden feltétel adott a versenyké
Beküldés dátuma: 2012. 09. 26.

Kapcsolódó hírek

 • Élményekben gazdag szünidő

  Beledben évről évre több nyári tábort szerveznek az iskolásoknak. Legutóbb az egyesített szociális központ turnusán részt vevő gyerekekkel beszélgettünk nyári élményeikről.

További hírek

 • Élményekben gazdag szünidő

  Beledben évről évre több nyári tábort szerveznek az iskolásoknak. Legutóbb az egyesített szociális központ turnusán részt vevő gyerekekkel beszélgettünk nyári élményeikről.

 • Negyven éve szolgálja a híveket

  Radó Tamás régóta bejáratos a templomokba, hiszen kántor édesanyja babakocsival tolta be a szent hely valamelyikébe.

 • Ágyúszó és fegyverropogás Kapuváron

  Harmadik alkalommal került megrendezésre a Kapu-Vára Fesztivál, melybe új színt, illetve ízeket hozott a Kapu Vári Bogrács Mustra.

 • Táborozó gyerekek Csornán

  A Csornai Szociális és Gyermekjóléti Központ sikeresen indult az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány pályázatán.

 • Az olvasók friss irodalomra vágynak

  – A könyvtárak a mai világban az egyes területek fejlesztésén túl arra törekednek, hogy a közvetlen könyvtárhasználatba ne következzen be nagy visszaesés – fogalmazott a beledi intézmény vezetője, aki szerint jelen viszonyok között mindez komoly erőfeszítést jelent.