Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

A diákközpontú iskolát ünnepelték Kapuváron

„Kapuvár 50" Emlékérmet kapott a Kapuvár Térségi Általános Iskola tantestülete az egykori Pátzay iskola fennállásának 135. évfordulója alkalmából megrendezett ünnepségen, mely alkalomból átadták a felújított iskolaépületet.

A Pátzay iskola létrehozása Berg Gusztáv nevéhez fűződik, a telket, ahol az épület áll, 4.500 Ft-ért vásárolta meg a báró, és mindössze 2.500 Ft-ért átengedte abból a célból, hogy a településhez méltó iskola épülhessen Kapuváron – hangzott a Kapuvár Térségi Általános Iskola székhelyintézményének jubileumi ünnepségén.
– Az iskola 1848-ban kezdte meg működését, de a jelenlegi épületben az első tanév csak öt évvel később, 1889. szeptember 16-án indult. Ekkor 156 tanuló és 13 fős tantestület kezdte meg a munkát. Az idei tanévben 471 diákja és 40 pedagógusa van iskolánknak. Az oktatás formái az évtizedek során folyamatosan változtak. A Kapuvár Térségi Általános Iskola központi iskolája 35 évvel ezelőtt, alapításának 100. évfordulóján vette fel Pátzay Pál, a híres szobrászművész nevét – fogalmazott Horváth László. Az igazgató hozzátette: – Bárhogy nevezték iskolánkat, számunkra a lényeg mindig ugyanaz maradt, tanítani, nevelni, értéket közvetíteni, összefogni a felnövekvő nemzedéket, a diákokat, akik a jövőjüket e falak közt kezdik építeni.

– Izgalmas időszak ilyenkor május legvégén, amikor az év végi dolgozat, a bizonyítvány foglalkoztat tanárt, de talán még inkább tanulókat. A tanév vége eseménydús időszak egy oktatási intézmény életében, de a Pátzay iskola közössége az idei évben még tovább fokozza ennek az időszaknak az izgalmát. Mi is lehetne méltóbb egy patinás intézmény alapítása 135. évfordulójának, mint ha az épület új ruhába öltözik annak érdekében, hogy méltóbb körülmények között várhassa közösségét – mondta ünnepi köszöntőjében Gyopáros Alpár. Az országgyűlési képviselő szerint nem mindegy, hogy milyen hangulatban telnek az órák, az sem közömbös, hogy milyen iskolakép fogadja a diákokat, illetve az ő kiművelésükért dolgozó szakembereket. – A 135 évvel alapított iskola a Rábaköz egyik, ha nem a legfontosabb oktatási intézménye, amely nagy hagyományokkal és a város lakói részéről is kiemelt megbecsüléssel bír. Pátzay Pál nevéhez hűen az elhivatottság, az ember- és diákközpontúság, illetve aminőségi pedagógiai munka az, amely mind a névadó tevékenységéhez, mind az iskola szellemiségéhez méltó – fogalmazott. Gyopáros Alpár így folytatta: – 2019. május 31-e nagybetűs ünnepként vonul be az intézmény történetébe, mert ma sok mindent ünneplünk így közösen: a szünidő közeledtét, a 135 éve évfordulót, azokat a kiváló szakembereket, akiket hamarosan kitüntetésben részesítünk, de egyfajta születésnapi ajándékként ünnepeljük azt is, hogy elkészült a felújított iskolaépület. Külön köszönet jár Magyarország kormányának a 150 millió forint támogatásért, és Kapuvár önkormányzatának a 30 millió forintos önerőért.

– Minden érték az idő múlásával válik nagyon fontossá. Ami most még jelentéktelen, az egyre jobban megerősödik a szívetekben, a lelketekben és nagyon-nagyon szívesen fogtok erre az időszakra visszagondolni – szólt a gyerekekhez Hámori György, majd miután köszöntötte a diákságot, elismerőleg szólt az áldozatos, munkát vállaló pedagógusokról. A polgármesteri az ünnepi alkalommal bejelentette, hogy az önkormányzat „Kapuvár 50" Emlékérmet adományoz a Kapuvár Térségi Általános Iskola tantestületének.
Az ünnepség alkalmával Orbán Erna igazgatóhelyettes az Emberi Erőforrások Minisztériuma által adományozott miniszteri elismerő oklevelet vehetett át.

– A Kormány tavaly döntött arról, hogy tankerületi tanácsokat alakít, hogy egyfajta koordinatív testületbe hozza össze az oktatásban érintetteket. Az iskolák állami rendszerbe terelése és az egységes, azonos feltételeket biztosító környezet létrehozása nemcsak eredményes, de igazságos is – fogalmazott Németh Zoltán. A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke szerint a cél nem az egységesítés, hanem a kiegyenlítés, hiszen gyermek és gyermek közt nem szabad különbséget tenni.
– Kapuváron szerencsére Hámori György polgármester úr példás hozzáállásának köszönhetően önkormányzati intézményként is kimagasló támogatása volt az oktatásnak, így nem kellett attól tartani, hogy a diákoknak nem a legjobb jut. A mai nap is jó példája annak, hogy Kapuvár önkormányzata továbbra is támogatja az iskolát: a megyei önkormányzathoz kiváló szakmai pályázatot nyújtott be az intézmény felújítására, melyet saját költségvetéséből még ki is egyenlített.

Beküldés dátuma: 2019. 06. 11.

Kapcsolódó hírek

  • Változások a kiskórházak életében

    Teljes ágykihasználás mellett működik a kapuvári Lumniczer Sándor Kórház és Rendelőintézet rehabilitációs részlege, ami kisebb várólistát eredményezett.

További hírek