Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

A diák képességének, tudásának megfelelő szinten folytassa középfokú tanulmányait

Néhány évtizeddel ezelőtt sokkal egyszerűbb volt a pályaválasztás, mert gimnázium, szakközépiskola és szakmunkásképző közül lehetett választani, ráadásul az elsőként tanult szakmával bárki nyugdíjba is mehetett. A Kapuvár Térségi Általános Iskola vezetője napjaink lehetőségeiről tájékoztatta a továbbtanulás előtt álló nyolcadikosokat.

Horváth László elsőként azokról a változásokról beszélt, amelyek az élet minden területét befolyásolják március 16-a óta. Ősszel visszatérhettek az iskolák a hagyományos oktatási módszerhez, és az akkori rendelkezések szerint a digitális eszközöket csak akkor vennék igénybe, ha valamelyik osztályban koronavírussal fertőzött gyermek lenne. Szeptember végén sajnos pozitív lett néhány diák COVID-tesztje, így a 8/b-sek és 8/c-sek egy-egy hétre újra átálltak az online tanulásra.
A szülők már nagyon rutinosan kezelik az osztályfőnökök által kialakított online felületeket, ezenkívül telefonon is kérdezhetnek, de ott van a messenger és a világhálón keresztül lebonyolított szülői értekezlet. Amennyiben valamelyik szülő nem tud bekapcsolódni az online megbeszélésbe, az osztályfőnök később kapcsolatot kezdeményez vele.

Az általános iskola végzős diákjainak 2020-ban a nyílt napok sem lesznek a segítségükre, ezért talán a korábbi éveknél is nehezebb lesz meghozni a döntést: Merre tovább?
Miből meríthetnek ma a kapuvári diákok? Egyik lehetőség a negyedikeseket érinti, akik választhatják a „kis gimnáziumot”, mely a katolikus iskolaközpontban működik. A hatosztályos gimnáziumot ritkábban választják a térségi általános iskolából, talán azért is, mert Sopronban és Győrben van erre lehetőség. A fő továbbtanulási irányra a nyolcadik befejezése után kerül sor.

Horváth László szerint a mostani megváltozott körülmények mellett még nagyobb feladat hárul az osztályfőnökökre, akik saját osztályukat tájékoztatják a tennivalókról. A Kapuvár Térségi Általános Iskola vezetője a média széles körű tájékoztató szerepét is megemlítette és szóba jöhetnek még a gyerekeknek eljuttatott szóróanyagok. Riportunk készítésének időpontjában már elkezdték a középiskolák eljuttatni a tájékoztatókat, melyeket az osztályfőnökökön keresztül továbbítanak a diákjaiknak. – Szerencsére az elmúlt években lehetőségünk volt arra, hogy iskolánk hetedik évfolyamos diákjait is elvigyük a pályaválasztási kiállításokra. A középiskolák ebben az időszakban is minden lehetőséget biztosítanak a továbbtanulók számára, például online bemutató órákat szerveznek, amelyet nagyon köszönünk – emelte ki a térségi iskola igazgatója.

– Hogy mennyit változott a világ? A pályaválasztó fiataloknak és szüleiknek régebben két szülői értekezletet tartottak, de idén erre nem kerülhet sor, hiszen csökkenteni kell a személyes találkozások számát. – Kezdő pedagógus koromban pályaválasztási vetélkedőket szerveztek a nyolcadikosoknak – mesélte Horváth László, aki számtalan szakmai vetélkedőt vezetett annak idején.
Az online módszert alkalmazó pedagógusoknak felhívta a figyelmét arra, hogy feltétlenül jelezzék a gyerekeknek és szüleiknek, ha úgy érzik, a diák nem az eddigi tudásának és érdeklődésének megfelelő képzés fele irányul. Úgy véli, ha a gyerek túl magas mércét állít fel magának a továbbtanulás során, sok kudarc érheti a későbbiekben. Az intézményvezető úgy tapasztalta, hogy a szülők szeretnék, ha gyermekük minél magasabb szintű iskolába jelentkezne, és kevésbé preferálják a szakképzést, pedig a szakmunkás bizonyítvány birtokában könnyebben találnak jól fizető állást.

Jól teszik a szülők és a gyerekek, ha az osztályfőnökök által biztosított valamennyi fórumot kihasználják, hiszen a fiatalok jövője a tét. Egyedi kérdések esetén forduljanak az iskolához, de az intézmények honlapján is sok hasznos információt szerezhetnek – fogalmazott Horváth László.
A központi írásbeliket január elején tartják meg, amelyre már most készülhetnek a gyerekek. A következő dátum február közepe, mert ekkor kell leadni a szülők, a tanuló, az osztályfőnök és az intézményvezető aláírásával, valamint az iskola bélyegzőjével ellátott, továbbtanulással kapcsolatos nyomtatványokat. Hogy a tanulókat melyik oktatási intézménybe veszik fel, majd jövő áprilisban derül ki.

A Kapuvár Térségi Általános Iskolába – az összes tagintézményt beleértve – közel nyolcszáz tanuló jár, de eddig viszonylag megkímélte őket a járvány. Az országos statisztikákhoz képest náluk jóval alacsonyabb a megbetegedés: szeptember végén két diák tesztje lett pozitív. Amennyiben valamelyik szülőről derül ki az érintettség, azonnal jelzik ezt az iskola felé és otthon marad a gyermekük. A tünetek alapján nehéz megmondani, hogy ki szenved koronavírustól, vagy csak egyszerű torokgyulladásról van szó. Tíz pedagógus közül két kolléga tesztje mutatott pozitivitást, de ők már ezt megelőzően táppénzre mentek.

Beküldés dátuma: 2020. 11. 17.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés