Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A csornaiak nagy része támogató magatartást tanúsít a járvány idején

Lehet, hogy eleinte drasztikusnak tűntek a Csornán bevezetett intézkedések, de az a helyzet állt, elő, hogy csak a gyors, azonnali reagálás a célravezető. Dr. Bónáné dr. Németh Katalin polgármester a következő példával érvelt: sokkal nehezebb megállítani a lejtőn lefele száguldó autót, mint ott, ahol már időben behúzzák a kéziféket.

A koronavírus-járvány kitörésének elején nehéz volt beszerezni a védőfelszereléseket, de azóta ez is megoldódott és megfelelő mennyiségű és minőségű eszköz áll a rendelkezésre – tudtuk meg Csorna polgármesterétől. Dr. Bónáné dr. Németh Katalin szerint viszont csak akkor érdemes értékelésekbe bocsátkozni a rendkívüli helyzettel kapcsolatban, ha valamennyire magunk mögött tudjuk a világjárványt.

Mivel emberéletekről van szó, nincs itt az ideje a latolgatásnak, szinte az előkészítéssel egy időben kell meghozni az azonnali döntéseket – tette hozzá a polgármester. Nagy viták árán született meg az ingyenes parkolás bevezetése Csorna területén. A gazdasági szempontokat háttérbe szorítva határozta el a városvezető, hogy az emberek biztonsága az első, ezért most el kell tekinteni az önkormányzat várható bevételkiesésétől. Nem lenne szerencsés, ha a gyógyszertárba és a boltba igyekvők megállóhelyet keresve még nehezebben intéznék el halaszthatatlan ügyeiket.

A veszélyhelyzet március 11-i bejelentését követően már az első hétvégén, azonnali hatállyal összeült a helyi operatív törzs, hogy megvitassa a legfontosabb tennivalókat. Az online tanácskozás azóta is rendszeres, mert hétfőtől vasárnapig, minden nap 9 órakor megbeszélik az aktuális feladatokat.
A legdrasztikusabb lépéseket kellett bevezetni a bölcsődére, az óvodákra, az iskolákra és kulturális intézményekre vonatkozóan. Számos kérdés merült fel: Hogy folytatódjon az oktatás-nevelés, miként lehet megoldani az étkeztetést? Ugyancsak a családokat érintette a játszóterek lezárása, ami szintén nem tűrt halasztást a csoportosulások elkerülése miatt.

– Minden nap az információk tömkelegével kelek és fekszem, de értelemszerűen az a legfontosabb, hogy mi történik Csornán. A megfelelő adatok, információk nélkül azonban lehetetlen meghozni a megfelelő döntéseket. Van amikor óránként jönnek a telefonhívások, hogy mi a teendő és hol kell segíteni – mondta dr. Bónáné dr. Németh Katalin, aki közben persze figyeli a tágabb környezetünkben történő változásokat is, amelyek szintén befolyásolják a mindenkori döntéseket. A helyzet korántsem egyszerű, hiszen a felelősség főleg a polgármesterekre hárul – állapította meg.

A helyi operatív törzs tagja a rendőrkapitányság és a katasztrófavédelem egy-egy tagja, a járási hivatal vezetője, a kórházparancsnok és az intézmény igazgatója, a Vilmos Park Kft. ügyvezetője, a szociális központ vezetője és természetesen a város polgármestere.
Jó tudni, hogy az ember nincs egyedül – tette hozzá a városvezető, aki kiemelte a rendőrség és a polgárőrség erőn felüli munkáját. Továbbá beszélt az önkéntes tűzoltókról, akik részt vesznek a közterületek fertőtlenítésében. Ha kell éjszaka is, teljesen ingyen és önzetlenül végzik a feladatokat a legelejétől fogva. Ott, ahol a legtöbb emberre lehet számítani, vagyis a legforgalmasabb helyeken kezdték el a műveletet, amit Földszigeten és Csatárimajorban folytattak.

– Persze még most is van olyan, aki nem veszi elég komolyan a veszélyhelyzetet, de szeretném megköszönni a csornaiak támogató hozzáállását, mert a többség megteszi, amit lehet. A kormányzati intézkedéseknek köszönhetően sikerült ellaposítani a járványgörbét, de még nincs itt a teljes lazítás ideje, mert nem tudjuk, hogy mikor lesz vége – hangsúlyozta dr. Bónáné dr. Németh Katalin, aki szerint most különösen igaz a megállapítás: csak együtt sikerülhet, vagyis közösen fogjuk leküzdeni a nehézségeket. A polgármester arra kéri a csornaiakat, továbbra is tartsák be az előírásokat.

Önkéntes Mentőszervezet fotója: Szabados Tibi

Beküldés dátuma: 2020. 04. 29.

Kapcsolódó hírek

  • Stabil működés és ambiciózus jövő Csornán

    – Olyan költségvetés került az asztalra, amely biztosítja a település működését és garantálja a fejlődést – állapította meg Csorna város idei büdzséjéről Major András.

További hírek