Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

A Csornai Margit Kórház járványügyi intézkedései

– Mindannyian abban reménykedünk, hogy rendeződni fog a lassú ütemű járványügyi helyzet. Talán már nyáron visszatérhetünk lassacskán a megszokott, „normális” élethez – fogalmazott dr. Winiczai Zoltán. A Csornai Margit Kórház igazgató főorvosa az addig is érvényben lévő aktuális változásokról beszél a Rábaközi Televíziónak adott telefonos riportjában.

– A kórház ágystruktúráját át kellett alakítanunk a központi elhatározások alapján, ami azt jelenti, hogy az ágyak 60 százaléka a koronavírus-betegek ellátását biztosítja. Ez még nem azt jelentik, hogy ott konkrétan betegek fekszenek, hanem ahogy növekszik a betegszám, ide is küldhetnek majd ellátásra szoruló pácienseket. Egyelőre ez az épület járványügyi okokból nincs használatban – hangsúlyozta az igazgató.

A kórházvezetés másik fontos intézkedése arra vonatkozott, hogy a folyamatos ellátásra szoruló, elesett idős emberek az ágycsoportosítás miatt lehetőleg ne kerüljenek ki a kórházból. Különösképpen vigyáznak arra, hogy a kórházban lévő betegeket megvédjék az esetleges fertőződéstől, ezért járványügyi ellenőrzőpontot alakítottak ki a főporta mögötti „A” épület bejáratánál, ahol ellenőrzik a belépők testhőmérsékletét és csak kézfertőtlenítés után engedik tovább őket. – A felesleges járkálásnak nincs most tere – tette hozzá dr. Winiczai Zoltán a Csornai Margit Kórházban bevezetett legfontosabb járványügyi intézkedésekkel kapcsolatban.

További problémát jelentett, hogy közös telephelyen található az alapellátás, a körzeti orvosi, illetve gyermekorvosi rendelő és a fogászat. Az ide érkező embereket szintén kontrollálni kell, de ez már az önkormányzat feladata, ami azt jelenti, hogy a gazdasági kapu melletti hátsó bejáratnál hoztak létre egy ellenőrzőpontot, ahol csak az alapellátást igénybe vevőket engedik be – fogalmazott az főorvos.

Nagyon fontos még a bent lévő emberekkel való kapcsolattartás biztosítása, amivel összefüggésben az igazgató telefonos riportjában a következő információ hangzott el: Egyrészt nyilvánvaló, hogy az egészségügyi törvényt be kell tartani, ha valaki nagyon súlyos állapotba kerül, akkor a kezelőorvosa mentesítheti a látogatási tilalom alól, vagyis beengedik a hozzátartozót a járványügyi szabályok betartása mellett. Amennyiben az illető egyházi szolgáltatást kíván igénybe venni, akkor az egyház képviselője is mentesül a tilalom alól.
A hozzátartozók a kórházban tartózkodó beteg nevének feltüntetésével, előrecsomagolva juttathatják be az intézménybe a tiszta ruhát és a kiegészítő ételt a járványügyi ellenőrzőponton keresztül.

A Csornai Margit Kórház legalább egyhavi gyógyszertartalékkal rendelkezik, így a fekvőbetegek ellátása biztosított. Amennyiben – tőlük függetlenül – valamilyen átmeneti hiány alakulna ki, akkor is megkapják a páciensek a szükséges gyógyszereket. A védőfelszereléssel sincs gond, mert legalább két hétre elegendő mennyiséggel rendelkeznek, és ahogy fogy az ellátmány, azonnal jelzik az igényeket, így idejekorán megérkezik hozzájuk a pótlás.
A harminc aktív belgyógyászati ággyal rendelkező Csornai Margit Kórház jórészt krónikus-rehabilitációs ellátásra rendezkedett be, ezért – a korábbi szakmai szabályoknak megfelelően – a súlyos állapotú betegeket eddig is továbbküldték a győri intenzív osztályra.
Az intézménynek speciális feladatot jelentene, ha esetleg lélegeztetőgépet igénylő beteg kerülne hozzájuk, mert őt is szakszerűen kell ellátni. Bár a kórház jelenleg nem rendelkezik lélegeztetőgéppel, és az igazgató abban bízik, hogy nem lesz annyira súlyos a járványhelyzet, hogy erre szükség lenne, de ha mégis ilyen beteg érkezne hozzájuk, az életmentő eszközt központilag biztosítják a helyszínen.

 

Beküldés dátuma: 2020. 04. 23.

Kapcsolódó hírek

  • Nyílt szűrési és Egészségmegőrző nap Csornán

    Dr. Winiczai Zoltán szerint számtalan előnye van a lakossági szűrésnek, és aki részt vesz rajta, ezeket nagyon jól ismeri, de az sem elhanyagolható tény, hogy a jelentkezők bekerülnek abba a rendszerbe, mely alapján könnyebben beazonosítható lesz egy-egy betegségük a későbbiekben.

További hírek