Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A Csornai Bárdos Lajos Kórust a fellépések tartják életben

A Csornai Bárdos Lajos Kórus alapítása óta az egyetemes és magyar kóruskultúra ápolását és megkedveltetését tekinti legfőbb céljának. A zeneszerző,
karnagy nevét 1988-ban vette fel az együttes. Tavaly fennállásuk 55. évfordulóját ünnepelték, idén pedig első alkalommal rendezték meg farsangi báljukat.

 Az első csornai „Dalos” bál ötlete Neuberger Imrétől származik. A szervezők a programot bevételszerzési és szórakozási szándékkal hozták létre – mondta a Csornai Bárdos Lajos Kórus elnöke. A rendezvényt hagyományteremtő szándékkal indították útjára, mert fontosnak tartják, hogy az énekkar tagjai ne csak a próbákon és fellépéseken találkozzanak egymással. A kirándulások és egyéb fakultatív programok még szorosabbá fűzik a kórustagok egymáshoz való viszonyát, és nem utolsósorban jót tesz a műfaj népszerűségének is. 

A vegyeskart 1959-ben Nagy Kálmán hozta létre Központi Énekkar néven. Fennállásuk 55. évfordulója alkalmából tavaly kórustalálkozón emlékeztek a kezdetekre. A kórus a legutóbbi évtizedekben nyolc alkalommal kapta meg az Országos Aranykoszorús Minősítést. A Magyar Rádió Kóruspódiumán tizenöt alkalommal szerepeltek. Az énekkar gyakori résztvevője a városi rendezvényeknek, de hívják őket a környező településekre is. Országhatáron túl Erdélyben, Kárpátalján, Szlovákiában, Ausztriában és Hollandiában énekeltek, de a legutóbbi tizenöt esztendőben nem jártak külföldön. Neuberger Imre elmondta: A kórust a fellépések tartják életben, ugyanakkor egyelőre nincs 2015-re ütemezett bemutatójuk, hisz az anyagiak sok mindent behatárolnak.
Dr. Bónáné dr. Németh Katalin polgármester ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy az önkormányzat a jövőben még szorosabb kapcsolatot létesít a csornai kórussal. A „dalosok” első farsangi báljukon stílszerűen három kórusművet adtak elő, majd a Pántlika Táncegyüttes és a Joker Zenekar szórakoztatta a közönséget.

Beküldés dátuma: 2015. 02. 03.

Kapcsolódó hírek

  • Átadták a Csorna Város Érdemes diákja elismeréseket

    Csorna Város Önkormányzata Érdemes diák kitüntető címet adományoz azon végzős tanulóknak, akik tantestületük javaslata alapján tanulmányi munkájukkal, sporteredményeikkel vagy közösségi munkájukkal kiemelkedő teljesítmény nyújtottak az általános iskola évei alatt.

További hírek