Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A Border collie a világon első a terelésben

A Border collie ún. gyűjtő stílusban terel, ami annyit tesz, hogy a nyáj mögé kerülve a gazda felé futtatja az állatokat. A négylábú ugatásával nem fenyegeti a rábízott birkákat, némán, testhelyzetével és szemével fegyelmezi azok viselkedését, míg a többi kutyafajta haragos vakkantással hozza tudomására a félősebb szarvasmarhának, hogy ő a főnök réten, és ennek kifejezésére még bele is csíp áldozata hátsó felébe. A Border collie ösztönös terelőkutya, de arra is képes, hogy figyelje gazdája vezényszavait, és adott helyzetben mérlegeli a döntést. Leggyakrabban elhangzó utasítások: jobbra, balra, fekszik, áll, és az egyenes vonalú mozgás parancsszava. Süli Attila elmondta, hogy az eb nagyobb távolságról is hazatereli a nyájat, és a sziklás, veszélyes helyeken óvja a birkákat. Az eredetileg munkakutyának tenyésztett, rendkívüli kitartó fajta akár négy-öt ember tevékenységét is képes elvégezni, miközben tűri az időjárás szélsőséges viszontagságait is. Egyre gyakrabban tartják őket hobbiállatként, s a szakértő szerint ez nem biztos, hogy előnyös, mert a család kedvencének szánt eb sok bosszúságot szerezhet gazdájának, hiszen eredendően munkára termett és nem játékra. A nagy mozgásigényű kutyát szellemileg is le kell kötni, és rendszeres tréninggel lehet formában tartani. Aki még több információra kíváncsi a Border collie fajtával kapcsolatban, az a www.bordernorthwesthungary.hu weboldalon megtalálja.
A terelőkutya betanítása mindennapos elfoglaltságot jelent annak, aki ezt komolyan űzi.  Süli Attila és Rolls Royce nevű négylábúja rögtönzött bemutatót tartott televíziónk kedvéért, a jelenet többi szereplője pedig három önként jelentkező kacsa volt. Szegény hápik nem biztos, hogy tudták, mire vállalkoznak, hiszen alig győzték szedni a lábukat, mert az intelligens kutya amint meghallotta a vezényszót, már hajtotta is őket a megfelelő irányba. A rögtönzött előadás sikerült, mert műsorunk nézői megismerhették a profi futókacsa-terelést.

Beküldés dátuma: 2010. 06. 16.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Egy éve alakult újjá Kapuvár Város Fúvószenekara

  Az előrevivő céloknak megtartó ereje lehet egy amatőr csapat életében – mondta Kőszegi-Németh József.

 • Import helyett magyar hagyma kerüljön a boltokba

  Családi János a zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkozó rábaközi gazdák jelenlegi helyzetét elemezte, de azt is elmondta, hogy milyen jövő várható az ágazatban.

 • Falusi közösség nincs civil szervezetek nélkül

  Hatalmas értéket képvisel a civil erő, melynek közreműködése nélkül hamar elfelejtődnének hagyományaink, sőt ellátórendszerek kerülnének végveszélybe, de nélküle a sportélet sem lenne olyan, amilyennek megszoktuk és megkedveltük.

 • Friss lendülettel és új vezetővel kezdte meg idei munkáját a nyugdíjasklub

  Csupa szív, lelkes emberek alkotják a beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjasklubot, de tavaly a megszűnés réme fenyegette az összeszokott kis csapatot, mert egyikük sem vállalta az egyesület vezetését, sőt még a városban sem találtak erre megfelelő személyt.

 • I. Rábaközi Farsangi Lovas Karnevál

  Százhuszonhét hátasló, tizenegy fogat és több mint százötven jelmezes vett részt az első alkalommal megrendezett farsangi lovas fesztiválon, mely nemcsak a rábaközieket mozgatta meg: az ország különböző pontjáról érkeztek lovasok, hogy részt vegyenek a téltemető kavalkádon.