Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A Border collie a világon első a terelésben

A Border collie ún. gyűjtő stílusban terel, ami annyit tesz, hogy a nyáj mögé kerülve a gazda felé futtatja az állatokat. A négylábú ugatásával nem fenyegeti a rábízott birkákat, némán, testhelyzetével és szemével fegyelmezi azok viselkedését, míg a többi kutyafajta haragos vakkantással hozza tudomására a félősebb szarvasmarhának, hogy ő a főnök réten, és ennek kifejezésére még bele is csíp áldozata hátsó felébe. A Border collie ösztönös terelőkutya, de arra is képes, hogy figyelje gazdája vezényszavait, és adott helyzetben mérlegeli a döntést. Leggyakrabban elhangzó utasítások: jobbra, balra, fekszik, áll, és az egyenes vonalú mozgás parancsszava. Süli Attila elmondta, hogy az eb nagyobb távolságról is hazatereli a nyájat, és a sziklás, veszélyes helyeken óvja a birkákat. Az eredetileg munkakutyának tenyésztett, rendkívüli kitartó fajta akár négy-öt ember tevékenységét is képes elvégezni, miközben tűri az időjárás szélsőséges viszontagságait is. Egyre gyakrabban tartják őket hobbiállatként, s a szakértő szerint ez nem biztos, hogy előnyös, mert a család kedvencének szánt eb sok bosszúságot szerezhet gazdájának, hiszen eredendően munkára termett és nem játékra. A nagy mozgásigényű kutyát szellemileg is le kell kötni, és rendszeres tréninggel lehet formában tartani. Aki még több információra kíváncsi a Border collie fajtával kapcsolatban, az a www.bordernorthwesthungary.hu weboldalon megtalálja.
A terelőkutya betanítása mindennapos elfoglaltságot jelent annak, aki ezt komolyan űzi.  Süli Attila és Rolls Royce nevű négylábúja rögtönzött bemutatót tartott televíziónk kedvéért, a jelenet többi szereplője pedig három önként jelentkező kacsa volt. Szegény hápik nem biztos, hogy tudták, mire vállalkoznak, hiszen alig győzték szedni a lábukat, mert az intelligens kutya amint meghallotta a vezényszót, már hajtotta is őket a megfelelő irányba. A rögtönzött előadás sikerült, mert műsorunk nézői megismerhették a profi futókacsa-terelést.

Beküldés dátuma: 2010. 06. 16.

Kapcsolódó hírek

 • Az államtitkár téti látogatása

  – Aki nem szereti a választóit vagy fél az emberektől, ne menjen politikusnak – mondta dr. Kovács Zoltán államtitkár a közvéleményt számtalan témában foglalkoztató,Téten megrendezett eszmecsere előtt.

További hírek

 • Az államtitkár téti látogatása

  – Aki nem szereti a választóit vagy fél az emberektől, ne menjen politikusnak – mondta dr. Kovács Zoltán államtitkár a közvéleményt számtalan témában foglalkoztató,Téten megrendezett eszmecsere előtt.

 • A közéleti szereplők együttműködése nélkül nincs fejlődés

  Optimista becslések szerint még az idén megkezdődhet a Csornától Sopronig tartó gyorsforgalmi út építése.

 • Megújuló városháza és konyha Beledben

  Beled vezetője abban bízik, hogy a nemrég elnyert energetikai célú TOP-os pályázat révén jóval alacsonyabb lesz a városháza és a napközi otthonos konyha villanyszámlája.

 • Rönktolással a barátságért

  Az Óbudai Egyetem székesfehérvári hallgatói idén áprilisban rendezték meg a „Visszatolás 2017" nevű rendezvényt, melynek alkalmából egy faragott obeliszket toltak egészen Sopronig.

 • Magas elismerésben részesült a Hunyadi tanára

  Szilágyiné Polgár Éva a közelmúltban megkapta a Mikola Sándor-díjat. A pedagógusnak az elismerés mellett a legnagyobb örömet a csillogó szemű, lelkesedni tudó tanulók adták az eltelt negyven év alatt.