Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

A beledi Jakab Zoltán visszatért régi iskolájába

Jakab Zoltán huszonöt évvel ezelőtt MTZ erőgépekkel, Zetor Crystalokkal, kombájnokkal gyakorolt a Csukás iskola ötven hektárnyi földterületén, ami mára megháromszorozódott és a géppark is teljesen megújult. A mai magas felszereltségű Steyr traktor köszönőviszonyban sincs a tanulóéveiben megismert mezőgazdasági eszközökkel.

A Beleden ötven hektáron ipari növénytermesztéssel foglalkozó Jakab Zoltán 2020 szeptembere óta a csornai Csukás Zoltán Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola szakoktatója. Ezt megelőzően gépgyártás-technológusként dolgozott, de több mint húsz esztendő után kezdte úgy érezni, nyugodtabb környezetre vágyik, ezért itt az ideje a váltásnak. A csere egyébként visszatérés volt a részéről Csornára, mert negyedszázada jómaga is az intézményben tanult.
A szakoktató a tanműhelyben és a kinti tangazdaságban foglalkozik a gépészeti szakirányt választó elsős, harmadéves és végzős fiatalokkal. A 2020/2021-es tanév elején a szokásos módon tartották meg az órákat, tehát közvetlen kapcsolatban voltak a diákokkal, de novembertől bejött az online oktatás, amit még neki is szoknia kell. Jakab Zoltán szerint annak ellenére, hogy a diákok tavaly hasonló helyzetben voltak, előfordul, hogy még ma is nehezebben veszik az akadályokat, és nem mindig úgy érkeznek vissza a feladatmegoldások, ahogy azt szeretnék, A gyakorlati oktató bízik benne, hogy át tudja adni a diákoknak azokat a tapasztalatokat, melyekre a szakmában eltöltött néhány évtized alatt tett szert. Azóta viszont a mezőgazdaságot is elérte a technikai fejlődés, a gazdák egyre több olyan gépet használnak, melyekbe eleve beépítik a precíziós gazdálkodáshoz szükséges GPS-t. Jakab Zoltán megmutatta azt a jól felszerelt 85 LE-s traktort és a hozzá csatolt új vetőgépet, melynek működését a fiataloknak is el kell sajátítani. Szerinte nem lesz ezzel gond, mert a tanulók nagyon fogékonyak a korszerű dolgok iránt, és főleg azok fogják hamar használatba venni, akik otthon is részt vesznek a munkában. – A világban elindult az ún. zöld forradalom, vagyis a szántás-forgatás nélküli új technológia, ami előbb-utóbb az iskolába is be fog köszönni és alkalmazni fogjuk a tangazdaságban – fogalmazott az oktató.

A beledi gazda elmondta, hogy családi vállalkozásukban 15-15 hektáron kukoricát és napraforgót szeretnének vetni még az idén, ezenkívül 6 hektáron őszi árpával, a többin pedig búzával foglalkoznak. Elmondta, hogy a búza viszonylag jól bírja az utóbbi időszak csapadékszegényebb időjárását, az őszi árpán viszont már most megmutatkoznak az aszály tünetei, főleg a lazább, homokos talajon. Jakab Zoltán szerint ha nem történik változás, át kell gondolni a kukorica- és napraforgómag vetését, mert olyan mélyen kell elhelyezni a talajban, hogy legyen esélye a csírázásra.

Beküldés dátuma: 2021. 05. 09.

Kapcsolódó hírek

További hírek