Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A beledi diák izgalmas kutatásba kezdett

Brigitta történelmi tanulmányait egészíti ki azokkal az ismeretekkel, amelyeket a papájával folytatott eszmecsere kapcsán jegyez meg. A 7/a osztályos diák elmondta, hogy érdeklődésének egyik tárgya a Barthodeiszky-címer, mely a mihályi temetőben lévő síremlékeken fedezhető fel, de ez díszíti a beledi kastély belső kapujának homlokzatát is. A Barthodeiszky család tevékenysége Beled 800 éves történetéből mintegy 100 évet ölel fel. E kastély helyén lévő, az 1700-as évekből való kisebb kúriát csak alkalmanként látogatta a tulajdonosa. A család végrendeletét Esterházy Rozália grófnő adta ki 1878-ban Pozsonyban. Ennek hatására Barthodeiszky Antal és rokonsága 1882-ben Mihályiból átköltözött Beledbe. A nem nemesi származású, 21 évvel fiatalabb feleség, Kiss Katalin a családfő halála után 38 éven át irányította az uradalmat. A házaspár frigyéből öt gyermek született. Németh Brigitta alaposan utánajárt a leszármazottak sorsának, ezért jól ismeri a híres család minden tagjának élettörténetét. A beleden tanuló diák érdekességként említette: az úri famíliákban az volt a szokás, hogy a születendő gyermekeknek három vagy négy keresztnevet adtak. A neoreneszánsz formaelemeket tartalmazó beledi kastély bécsi tervező és soproni építész által 1890-re készült el.
Németh Brigitta a kastély történetével párhuzamosan összeállította  a Barthodeiszkyek családfáját is. Gyűjtésének eredményeit szeretné majd kötetben megjelentetni. Brigitta az általános iskola befejezése után a Krúdy Gyula Gimnáziumban  folytatná tanulmányait, ahol biztos jól hasznosíthatja korán megkezdett kutatásait.

Beküldés dátuma: 2012. 02. 15.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Tanácsadó testület segíti az atya munkáját

  – Jó dolgozni ebben a beledi egyházközségben, csak egy szívfájdalmunk van, hogy kevés a gyerek a szentmiséken.

 • Becsengettek a kapuvári iskolákban

  Az elsősök eleinte csak tizenöt-húsz percig képesek figyelemmel kísérni az órákat, ezért a tanítók sok intenzív mozgást és játékot csempésznek be mindennapjaikba.

 • Sorban újulnak meg Csorna utcái, közterei

  A 2014-ben megalakult csornai képviselő-testület jelenleg a tizenhetedik felújított utcánál tart, és előkészítették a következő két szakasz rendbetételét is.

 • Új igazgató a katolikus intézmény élén

    „Veni Sancte”, azaz Jöjj Szentlélek! imádsággal indult a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda 2018/2019-es nevelési éve, majd a püspök által celebrált szentmise után ünnepélyes tanévnyitón vettek részt a gyerekek és az intézmény pedagógusai.

 • Megújult környezetben várják a gyerekeket

  Idén ősztől közel hetven gyermeket várnak a beledi óvodába. Sokak által várva várt eseménnyel kezdődik a 2018/19-es nevelési év Beledben, mert a gyerekek és az óvónők végre birtokukba vehetik a felújított óvodát.