Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A beledi diák izgalmas kutatásba kezdett

Brigitta történelmi tanulmányait egészíti ki azokkal az ismeretekkel, amelyeket a papájával folytatott eszmecsere kapcsán jegyez meg. A 7/a osztályos diák elmondta, hogy érdeklődésének egyik tárgya a Barthodeiszky-címer, mely a mihályi temetőben lévő síremlékeken fedezhető fel, de ez díszíti a beledi kastély belső kapujának homlokzatát is. A Barthodeiszky család tevékenysége Beled 800 éves történetéből mintegy 100 évet ölel fel. E kastély helyén lévő, az 1700-as évekből való kisebb kúriát csak alkalmanként látogatta a tulajdonosa. A család végrendeletét Esterházy Rozália grófnő adta ki 1878-ban Pozsonyban. Ennek hatására Barthodeiszky Antal és rokonsága 1882-ben Mihályiból átköltözött Beledbe. A nem nemesi származású, 21 évvel fiatalabb feleség, Kiss Katalin a családfő halála után 38 éven át irányította az uradalmat. A házaspár frigyéből öt gyermek született. Németh Brigitta alaposan utánajárt a leszármazottak sorsának, ezért jól ismeri a híres család minden tagjának élettörténetét. A beleden tanuló diák érdekességként említette: az úri famíliákban az volt a szokás, hogy a születendő gyermekeknek három vagy négy keresztnevet adtak. A neoreneszánsz formaelemeket tartalmazó beledi kastély bécsi tervező és soproni építész által 1890-re készült el.
Németh Brigitta a kastély történetével párhuzamosan összeállította  a Barthodeiszkyek családfáját is. Gyűjtésének eredményeit szeretné majd kötetben megjelentetni. Brigitta az általános iskola befejezése után a Krúdy Gyula Gimnáziumban  folytatná tanulmányait, ahol biztos jól hasznosíthatja korán megkezdett kutatásait.

Beküldés dátuma: 2012. 02. 15.

Kapcsolódó hírek

 • Beled napja a kerékpáros pihenőhelyen

  Folyamatosan szépülő, ápolt, gondozott környezet, jól szervezett programok, jó hangulat és társaság teszi emlékezetessé a Beled Napjának helyet adó kerékpáros pihenőt, ami a helyiek szerint lassan szabadidőparkká növi ki magát.

További hírek

 • Beled napja a kerékpáros pihenőhelyen

  Folyamatosan szépülő, ápolt, gondozott környezet, jól szervezett programok, jó hangulat és társaság teszi emlékezetessé a Beled Napjának helyet adó kerékpáros pihenőt, ami a helyiek szerint lassan szabadidőparkká növi ki magát.

 • Gondűző falunap Győrsövényházon

  A 27. alkalommal megrendezett győrsövényházi falunapon ottjártunkkor épp egy sramlizenekar muzsikált a háttérben, ezért kicsit jobban oda kellett figyelni a polgármester szavaira.

 • Első helyen végeztek a kapuvári dalosok

  A 2009 óta működő kapuvári Hajnalcsillag Dalkör fellépéseivel sikert sikerre halmoz, legutóbb az országos „Ki mit tud?” vetélkedőn értek el kiváló eredményt.

 • Elsősök az iskolapadban

  A pedagógusoknak néhány hét áll a rendelkezésre ahhoz, hogy megfigyeljék az újonnan beiratkozott nebulók beszédkészségét, szókincsét.

 • Megkezdte szolgálatát az új beledi lelkész

  A beledi evangélikus gyülekezet augusztus 15-én értesült arról, hogy elfogadták a másfél évvel ezelőtt beadott pályázatukat.