Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A beledi diák izgalmas kutatásba kezdett

Brigitta történelmi tanulmányait egészíti ki azokkal az ismeretekkel, amelyeket a papájával folytatott eszmecsere kapcsán jegyez meg. A 7/a osztályos diák elmondta, hogy érdeklődésének egyik tárgya a Barthodeiszky-címer, mely a mihályi temetőben lévő síremlékeken fedezhető fel, de ez díszíti a beledi kastély belső kapujának homlokzatát is. A Barthodeiszky család tevékenysége Beled 800 éves történetéből mintegy 100 évet ölel fel. E kastély helyén lévő, az 1700-as évekből való kisebb kúriát csak alkalmanként látogatta a tulajdonosa. A család végrendeletét Esterházy Rozália grófnő adta ki 1878-ban Pozsonyban. Ennek hatására Barthodeiszky Antal és rokonsága 1882-ben Mihályiból átköltözött Beledbe. A nem nemesi származású, 21 évvel fiatalabb feleség, Kiss Katalin a családfő halála után 38 éven át irányította az uradalmat. A házaspár frigyéből öt gyermek született. Németh Brigitta alaposan utánajárt a leszármazottak sorsának, ezért jól ismeri a híres család minden tagjának élettörténetét. A beleden tanuló diák érdekességként említette: az úri famíliákban az volt a szokás, hogy a születendő gyermekeknek három vagy négy keresztnevet adtak. A neoreneszánsz formaelemeket tartalmazó beledi kastély bécsi tervező és soproni építész által 1890-re készült el.
Németh Brigitta a kastély történetével párhuzamosan összeállította  a Barthodeiszkyek családfáját is. Gyűjtésének eredményeit szeretné majd kötetben megjelentetni. Brigitta az általános iskola befejezése után a Krúdy Gyula Gimnáziumban  folytatná tanulmányait, ahol biztos jól hasznosíthatja korán megkezdett kutatásait.

Beküldés dátuma: 2012. 02. 15.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Kapuvár egykori focistája irányítja a KSE-t

  Kapuvár focicsapata nyolc éven át játszott az NB III-ban. A KSE vezetője szerint hullámzó teljesítménnyel, de mégis mutattak valami állandóságot a város sportéletében.

 • Kívül-belül megszépült az evangélikus templom

  Beledben április 13-ára Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspökének prédikációs szolgálatával hálaadó istentiszteletet terveznek a nemrég felújított evangélikus templomban.

 • A Mi Hazánk Mozgalom szimpatizánstalálkozója Csornán

  A Mi Hazánk Mozgalom egyik politikai konglomerátummal sem társul – jelentette ki Toroczkai László csornai látogatása alkalmával.

 • Erős táncos közösség a Pántlika

  A Pántlika Néptáncegyüttestől és az utánpótlásbázist jelentő Timaffy László Alapfokú Művészetoktatási Intézményből lehetőség szerint valamennyi korosztály képviselteti magát évszaktól függetlenül, egész esztendőn át a különböző kulturális rendezvényeken.

 • Céltudatos karatésok a Castrumban

  A fiatal utánpótlás versenyzők eredményeivel 2018-ban a Castrum a legjobb tíz klub között végzett az országos pontversenyben.