Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

2021 januárjától tilos a növényi hulladékégetés

Jelenleg önkormányzati engedélyhez kötött a kerti hulladékégetés, de 2021. január elsejétől hazánk egész területén tilos lesz ez a tevékenység. A mostani szabályozásról és a jövőbeni változásokról Varga Tibor, a Kapuvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség osztályvezetője tájékoztatta a televízió nézőit.

– A növényi hulladékok égetését két részre kell bontani, mert beszélhetünk belterületről és külterületről. Az állampolgárok többségét a belterületi hulladékégetés fogja érinteni. Jelen pillanatban azokon a településeken lehetséges, ahol önkormányzati rendelet ezt szabályozza. Arról tudom tájékoztatni a nézőket, hogy a csornai és a kapuvári járás valamennyi települése meghozta ezen önkormányzati döntését, tehát rendelkeznek ilyen jogszabállyal. Mindenki érdeklődhet az adott önkormányzatnál, hogy a településén mely napokon és milyen szabályok betartásával égetheti el a növényi hulladékot.
– Az első és legfontosabb teendő az égetés helyszínének kiválasztása. Az épületektől, egyéb tárolt anyagoktól való távolságtartás szintén rendkívül fontos, hiszen főleg ezzel lehet megelőzni a tűz továbbterjedését. A tüzet nem lehet felügyelet nélkül hagyni. Bel- és külterületen egyaránt a megfelelő oltóanyag vagy kéziszerszám készenlétben tartása továbbra is előírás, amivel esetlegesen a továbbterjedést meg tudjuk akadályozni – fogalmazott Varga Tibor.
Az osztályvezető arra is felhívta a figyelmet, hogy nem szabad egyedül hagyni az ilyenfajta tevékenység végzése közben, és mindvégig fokozottan oda kell figyelni a gyermekre.
Másik kritérium, hogy kizárólag az ingatlan használata során keletkezett kerti növényi hulladékot szabad égetni, tehát szigorúan tilos az egyéb háztartási, vagy építkezésből származó hulladékot, csomagolóanyagot égetni. Ez környezetvédelmi vagy tűzvédelmi bírságot is vonhat maga után.

Idén januárban könnyítés történt a külterületi égetés szabályozásában. Korábban engedéllyel lehetett ezt végrehajtani, de év elejétől bejelentésre módosult a kötelezettség. – Tehát aki külterületen kíván növényi hulladékot égetni, annak a területi szervnél, vagyis a Győr-Moson-Soron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnál kell megtennie a bejelentést. A bejelentésnek tartalmaznia kell, hogy pontosan hol kívánja ezt a tevékenységet folytatni, adott esetben földrajzi koordinátákkal, helyrajzi szám megjelölésével. Közölni kell azt is, hogy hány fő fog ott tartózkodni, és szükség van a mobiltelefonos elérhetőségeikre, továbbá milyen és mekkora területet érint a tevékenység. Azt is le kell írni, hogy milyen eszközöket tart készenlétben, gondolok itt erőgépre, oltókészülékre, oltóanyagra, kéziszerszámokra – hangsúlyozta Varga Tibor, hozzátéve: A bejelentést el lehet küldeni e-mailben a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság központ címére, vagy elektronikusa ügyfélkapun, cégkapun keresztül.
2021. január 1-től a következő változás lép érvénybe: Magyarország teljes területén tilos lesz a kerti növényi hulladékégetés, tehát a jogszabályból kikerül az a rész, amely önkormányzati engedélyhez köti, vagyis a helyhatóságnak nem lesz lehetősége ilyen rendelet meghozatalára.

Beküldés dátuma: 2020. 10. 19.

További hírek